Menu

Mladý Holanďan dokáže zbavit oceány plastu - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Mladý Holanďan dokáže zbavit oceány plastu

Mladý Holanďan dokáže zbavit oceány plastu

Ekologie
zveřejněno 22.01. 2019
Markéta MARKÉTA, redaktor
2014x
2 minuty čtení

Už v roce 2012 ohromil mladík Boyan Slat celý svět převratnou myšlenkou. 

Už nějaký čas sleduju Boyana, holandského kluka, který se pustil do zhmotnění a dokonalého promyšlení své spásné myšlenky. Ta se mu zavrtala do hlavy na dovolené v Řecku, kdy při potápění obdivoval množství medúz. Ovšem jen do té doby, než zjistil, že to jsou obyčejné plastové pytlíky. Tehdy ho to napadlo - zbavit oceány plastu. Ale jak už to bývá, chyběly mu peníze. Ale! Je to tady. Tenhle naprosto geniální způsob půjde do světových oceánů.

Zdroj | The Ocean Cleanup

Jestli nevíte o co jde, tak je to systém, který funguje na principu samočištění. Plovoucí čistící stanice nechává připlout odpadky, kde je poté svými dlouhými rameny likviduje. Ke své funkčnosti využívá mořských proudů. Geniální!

Zdroj | The Ocean Cleanup

To však není vše. Tenhle systém nemá jen chránit životní prostředí. On je výdělečný. Sesbíraný plast Boyan hodlá recyklovat a znovu použít k výrobě.

Já mu tleskám!

Boyan tvrdí, že zvládne zlikvidovat odpad z poloviny Pacifického oceánu během 10 let.

Je mu 24 a právě teď zvládl odstartovat velký experiment na vyčištění oceánů. Celé se to testuje na Velké tichomořské odpadkové skvrně. Co je Velká tichomořská odpadková skvrna? Místo zvýšené koncentrace mořského odpadu, který se zde nahromadil v severním tichomořském koloběhu. Skvrna se nachází zhruba mezi 135. a 155. stupněm západní délky a 35. až 42. stupněm severní šířky. Skládá se především z malých úlomků různých plastů a chemických kalů. Není viditelná ze satelitních snímků vzhledem k tomu, že plast a kal přejímají barvu oceánu, ve kterém plavou. Zdroj | Wikipedie

Geniální student však s čištěním oceánů nekončí. Ještě chce přijít na řešení, jak zabránit, aby se plasty do oceánů a moří vůbec dostávaly.

Pojďte ho sledovat se mnou a podpořit jeho spásné projekty tím, že budete nad použitím jednorázových plastů přemýšlet.

Užijte si víkend třeba někde v lese na houbách a jestli potkáte nějaký odpadek, vezměte ho s sebou do konťáku.

Vaše Markéta

Markéta

Markéta

Redaktor

Více článků

Patří k Folly týmu. Miluje přírodu, postupně přechází na přírodní kosmetiku a ekodrogerii. Zbožňuje vaření, protože jídlo je nejlepší neřestí, design v celé jeho šíři a své dva psy, které našla v útulku a pomalu je vypiplala ke skorodokonalosti :-)

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat