Menu

Odvrácená strana jednorázových plenek. - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Odvrácená strana jednorázových plenek.

Odvrácená strana jednorázových plenek.

Ekologie
zveřejněno 28.01. 2019
Markéta MARKÉTA, redaktor
2342x
4 minuty čtení

Já máma teda ještě nejsem. Kruci, už je mi 32 a stále žádné bejby? No, dobře, tohle není o mě... Ale chtěla jsem říct, že asi nebudu úplně dopodrobna rozebírat to, jak jsou jednorázovky funkční a bez starostí a třeba látkové pleny takové a makové, protože do toho ještě asi nemůžu tolik kecat. To dá rozum. Celý tenhle článek má zapůsobit na vaše mozkové závity a donutit k lehkému zamyšlení, jestli to nejde udělat jinak. Lépe a šetrněji k přírodě. Jo! ještě jsem chtěla na úvod říct, že vás nebudu navádět k tomu, abyste prdítka svých ratolestí nechali v plence o trochu déle, čímž se prodlužuje životnost dané pleny a tím pádem i počet použitých plen je přeci menší. I když... 

                                                       Hm. Ne. Humor:-)

V osmdesátkách byly jednorázovky total revolucí v péči o dítě. To je jasné, kdo by se chtěl prát s miliardou plen v tatramatce a k tomu to pak ještě žehlit tou cihlou od ETA, že jo. Jenže, postupem času se zjišťuje, že tyhle konvenční pleny nejsou ani trochu dobré pro dítko a už vůbec ne pro přírodu. 

"Pokakaná" fakta, která vás donutí přemýšlet

유 1 dítě spotřebuje za den cca 5-6 jednorázových plen. Za dva roky je to 4000, které i s obsahem váží zhruba 1 tunu. Pro srovnání... stejné množství odpadu nechají za sebou dva dospělí. Jen v České republice se narodí ročně asi sto tisíc dětí. Při používání jednorázových plen vyprodukují české děti 100 000 tun odpadu ročně! 

유  Konvenční pleny se nedají recyklovat, protože obsahují těžkorozložitelné umělé hmoty.

유  Ekologická stopa jednorázové pleny je dvakrát tak velká jako stopa pleny látkové.

유  Papírové pleny spotřebují při výrobě až desetkrát více surovin, třikrát více energie a více také znečistí vzduch, než ty bavlněné, a to i s praním a žehlením. Pozn: Moderní látkové pleny se již žehlit nemusí:-)

유  Polypropylén, polyetylén a třeba ještě polyakrylát jsou naprosto nerozložitelní plasťáci, díky kterým jde každá plena buď do spalovny, kde při jejím pálení vznikají jedovaté plyny. Nebo na skládku. A ani tam to není bez zatížení ovzduší. Vzniká plyn metan, který dost přispívá ke klimatickým změnám.

유  Látkovou plenu můžete používat nesčetněkrát, než zeslábne. Pak může skvěle fungovat jako hadr a když už ani tak nebude platná, naprosto v pohodě se rozloží třeba na kompostu.

유  Zato jednorázová konvenční plena se rozkládá 200 - 400 let.

유  A co peníze? V průměru utratíte za jednorázové pleny cca 25 000 Kč za dva roky vašeho dítěte. Za látkové i když se připočítají energie za praní, žehlení, prášek, to vyjde na 6 400 Kč za dva roky a to už je fakt slušný rozdíl.

유 Zajímavost: Látkové pleny přirozeně motivují děti k hlídání svých potřeb mnohem dříve, než "papírové" pleny, ve kterých mají suchoučko.

Já vím, zlenivěli jsme. Nemáme na nic čas a nechceme se zabývat "zbytečnými" věcmi. Proto se zrovna pro tento případ hodí kompromis. Abyste neškodili svému dítku chemicky bělenou plenou, pořiďte mu eko pleny. Jsou sice o kousek dražší, ale budete mít lepší pocit jak kvůli svému prďolovi, tak i kvůli ekologické stopě. No a tyhle eko jednorázovky používejte na cestách a v noci. A jindy zase ty látkové. Které jsou stejně nejlepší pro správný vývoj kloubů.

Vsaďte se, že se to mamky v parku domáknou a tenhle čistší trend se rozšíří stejně jako škrtání jednorázového plastu.

Markéta

Markéta

Redaktor

Více článků

Patří k Folly týmu. Miluje přírodu, postupně přechází na přírodní kosmetiku a ekodrogerii. Zbožňuje vaření, protože jídlo je nejlepší neřestí, design v celé jeho šíři a své dva psy, které našla v útulku a pomalu je vypiplala ke skorodokonalosti :-)

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat