Menu

Rychlý eko úklid, který zvládnete za hodinu - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Rychlý eko úklid, který zvládnete za hodinu

Rychlý eko úklid, který zvládnete za hodinu

Ekologie
zveřejněno 18.04. 2023
Host HOST, expert
589x
3 minuty čtení

Co si budeme povídat, naleštěnou domácnost jak z Instagramu má doma permanentně málokdo, přesto se asi shodneme na tom, že čistý domov milujeme. Tak se pojďme mrknout na to, co pro něj udělat, aby vám to nezabralo kvanta času a nezhuntovali jste při tom přírodu.

Důležitá je prevence: průběžně po sobě uklízet a nečekat, že se nepořádku zbavíte až při víkendovém velkoúklidu. Co máme na mysli? Třeba oblečení nakupené na nepoužívaném rotopedu, hromada hrnků od kávy a špinavých talířů na kuchyňské lince, nebo zaschlé fleky od jídla na sporáku. Když po sobě všechno hned uklidíte, otřete nebo umyjete, zabere vám to pár vteřin. A každá se počítá.

Víkendový “velký” úklid za hodinu

Fakt to jde zvládnout. Zapněte minutníky, stopky, budíky, jdeme na to.

Koupelna (13 minut)
Ze všeho nejdřív naplňte pračku. Rozdělit prádlo podle typu a barev vám zabere 3 minuty. První várku dejte hned prát, přidejte prací prostředek s aktivní sodou, který vypere bílé i barevné prádlo, takže si nemusíte lámat hlavu s tím, co do zásobníku nalít (ideální tip pro pány, těm dělá praní prádla a jeho třídění někdy problém).

Zatímco pračka pere, vrhněte se na umyvadlo, vanu a toaletu. Skvělý a univerzální je Koupelnový čistič 3v1 od Ecozone, který zvládne mýdlové usazeniny, vodní kámen i mastnotu na keramice i smaltu. Takže umyvadla, sprchy i dlaždičky. Na zrcadla ho ale nepoužívejte, pro ty je lepší sprej na okna a na toaletu použijte raději octový čistič s přirozeně dezinfikující kyselinou octovou a kyselinou citrónovou. Nalijte do záchodové mísy a nechte chvíli působit (zatímco umýváte vanu a umyvadlo), ať se rozpustí všechny usazeniny. Na víc zašlou špínu v koupelně i toaletě můžete povrchy posypat jedlou sodou. Má lehce abrazivní účinky, přitom ale nic nepoškrábe.

Zbývá ještě vyklepat všechny koberečky a vlhkým hadříkem otřít poličky a okenní parapet. 

Tip: jestli vás štve, jak rychle jsou na vodovodních bateriích vidět zaschlé kapky vody, přeleštěte je ještě voskem. Opravdu to funguje! Vemte svíčku, “pomažte” chromované povrchy a rozleštěte hadříkem. Vosk vytvoří ochrannou vrstvu, která pár dní vydrží.

Kuchyň (10 minut)
Kdo si po sobě uklízí průběžně, nemusí se teď zabývat špinavým nádobím ani drhnutím zaschlých fleků od jídla. Stačí povrchy (linku i dvířka skříněk) otřít vlhkým hadříkem s pár kapkami octového čističe, na skvrny na sporáku můžete přidat i lžičku jedlé sody. Stejným způsobem otřete i všechny vystavené dózy s potravinami, kávovar a rychlovarnou konvici. Potřebujete něco doleštit? Vemte do ruky starou bavlněnou plenu (maminky znají) nebo měkký hadřík.

Tip: čas od času vydezinfikujte dřevěná krájecí prkénka. Stačí je posypat trochou jedlé sody a “drhnout” rozkrojenou půlkou citronu. Na závěr opláchněte vodou a voilá, všechny bakterie jsou pryč.

Podlahy a povrchy v celém bytě (20 minut)
Nasaďte si sluchátka, pusťte si do uší oblíbenou hudbu nebo podcast, těhle 20 minut pro vás může být skvělým relaxem i fitkem, když se do luxování a vytírání pustíte tanečním krokem.

Vlhký hadřík z mytí kuchyně vymáchejte v čisté vodě, kápněte do něj opět trochu octového čističe a přejeďte v celém bytě parapety, veškeré povrchy a police. 

Vyklepejte a dejte stranou všechny koberečky a předložky, abyste mohli každou místnost pečlivě vyluxovat. Pak vemte všechny podlahy pěkně namokro. Laminátové vytírejte jednou týdně, dřevěné olejované jsou citlivější, proto jim lázeň dopřejte jen jednou za měsíc, ale zato přípravkem obsahujícím pečující oleje.

Co se zbývajícími 7 minutami?
Schovejte všechny úklidové prostředky z dosahu dětí i domácích mazlíčků. Sice jsou ekologické, rozložitelné a pro přírodu neškodné, k jídlu ani ochutnávání ale nejsou. A také nezapomeňte vyndat a pověsit prádlo, které jste dali prát na začátku úklidové akce.  

A ano, ještě zbývá 10.
Posledních 10 minut využijte pro svou oblíbenou kávu, čaj, nebo si prostě jen sedněte a užijte si chvilku volna. 

Autorka: Petra Matějková  

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat