Menu

V čem na sebe můžeme být jako Češi hrdí? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

V čem na sebe můžeme být jako Češi hrdí?

V čem na sebe můžeme být jako Češi hrdí?

Ekologie
zveřejněno 23.01. 2019
Markéta MARKÉTA, redaktor
1758x
3 minuty čtení

Dneska to bude tak trochu o plácání se po ramenou. Ale jen trochu. Ne, dobře. HODNĚ! Je to potřeba:-))) Celou dobu, co píšu ekočlánky, tak navádím k životu bez zbytečného plastu. Sem tam přihodím i nějaká čísla a vesměs straším s tím, že se za chvíli utopíme v odpadcích. Ano, je to pravda. A pokud to všechno sledujete se mnou, určitě víte, že se ta plastová pohroma netýká jen Tichého oceánu, Asie nebo Afriky. Je to všude kolem nás. Ale... 

Dnes bych nás Čechy trochu povytáhla nad všechny Evropany. Teda skoro nad všechny. Belgičani jsou ještě o fous výš. Určitě totiž nevíte, že jsme druhými v Evropě, co nejvíce recyklují odpad. *Hned za těmi Belgičany* !!! A to je přeci boží! 

Myslím, že je zapotřebí tuhle věc vědět a dál v ní pokračovat. Co pokračovat, chtít být první. Mám Čechy ráda. Od vrchu až dolů od západu po východ. Ráda cestuji, ale ještě raději se vracím domů. Kdysi dávno jsem chtěla utéct z téhle republiky. Myslela jsem, že mi je malá. Svou zaprděností a žádnou hrdostí. Ale není! Miluju to tady. Protože, i když o tom neumíme mluvit, v jádru jsme skvělý národ s nepřekonatelným smyslem pro humor a s krásnou zemí.  

Ale proč tyhle sladké řečičky? 

Pojďme na sebe být hrdí. Není nám totiž jedno, jak to u nás vypadá a co se děje s odpadem, když ho vyhodíme. Řešíme to. A to nás dostalo na druhou příčku v Evropě. Nejsme na výši jen kvůli obezitě a pivu. Jupí!

A TEĎ TROCHA FAKTŮ... 

Jak už jsem psala... V celkové recyklaci jsme na druhém místě. Co se týče plastů, patří nám bronz. V papíru jsme pak na pátém místě, a to v rámci celé EU.  

V roce 2016 vytřídil každý Čech průměrně 44.8 kilo odpadu celkem. 20 kilo papíru, 12 kilo skla, 12 kilo plastu a 0,5 kilo nápojových kartonů.

72 % Čechů považuje třídění odpadu za samozřejmost a taky tak dělá.

Barevné kontejnery jsou v ČR na každém kroku. V průměru na pouhých 96 metrů od domácnosti.

V ČR máme jednu z nejkvalitnějších sběrných sítí z EU. Máme k dispozici přes 307 000 barevných nádob na třídění.

A jelikož berou Češi třídění opravdu vážně, přibývá i hnědých konťáků, které jsou určené pro bio odpad. JES!  Když už nám tedy trochu pozměnili ten zákona můžeme si nechat dělat kafe do svých kelímků a jídlo nosit z bister a jídelen ve svých nádobách, pojďme to přehnat a být prostě první! Je to jednoduché, stačí jen chtít a dělat to tak hlavně u sebe. Ostatní se chytnou, uvidíte...  Jo a prosim vás, ty vajgly a žvejkačky na chodnících, to je taky peklo.   

Tak jo, užijte si víkend třeba někde v lese a jestli potkáte nějakou petku nebo obal od sušenky, tak ji vemte s sebou do konťáku. Ten pocit je super!

Markéta

Markéta

Redaktor

Více článků

Patří k Folly týmu. Miluje přírodu, postupně přechází na přírodní kosmetiku a ekodrogerii. Zbožňuje vaření, protože jídlo je nejlepší neřestí, design v celé jeho šíři a své dva psy, které našla v útulku a pomalu je vypiplala ke skorodokonalosti :-)

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat