Menu

Aromaterapie v mateřství - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Aromaterapie v mateřství

Aromaterapie v mateřství

Fit
zveřejněno 10.10. 2019
Nikola Kopecká | @slaskou_mama NIKOLA KOPECKÁ | @SLASKOU_MAMA, bloggerka
1754x
4 minuty čtení

Spojit příjemné s užitečným? Aromaterapie tohle zvládá skvěle. Vůně umí navodit příjemnou atmosféru, ale také léčit. Jak vám mohou éterické oleje sloužit v období těhotenství, při porodu a po něm? Čtěte dál. 

Těhotenství

Využijete je zejména na masáže. Pár kapek růžového éterického oleje nejprve rozmíchejte v nosném oleji dle vlastní volby (kokosový, mandlový nebo jakýkoliv jiný). Jemná masáž nohou vám může ulevit od otoků nebo jejich bolestí. 

Do aromalampy můžete vyzkoušet citronový olej, který zmírní těhotenské nevolnosti a povzbudí vás. Můžete vyzkoušet také vanilku, která je většině těhotných žen příjemná.

Porod

Těsně před porodem nebo během něj můžete využít síly aromaterapie také

Okolo termínu porodu můžete již sáhnout po zahřívacích olejích. Přidejte si je do koupele, použijte při masáži nebo přidejte pár kapek do aromalampy. Jde o éterické oleje jako je skořice, zázvor, verbena, tymián nebota. Při použití na pokožku nebo do koupele nezapomínejte éterický olej nejprve rozmíchat v nosném rostlinném oleji. Do aromalampy je vhodné ředění éterických olejů s vodou.

Při samotném porodu vám mohou vůně také pomoci. Jsou skvělé pro uvolnění a koncentraci. Nejvhodnější je vůně jasmínu, růže, levandule, geránia, majoránky nebo kadidlovníku. Porodní asistentka nebo doprovod vám mohou ředěnými oleji masírovat záda nebo je použijte při koupeli. V některých porodnicích je k dispozici dokonce i aromalampa.

Po porodu

V šestinedělí využívejte síly esenciálních olejů skrze aromalampu. Levandule nebo heřmánek v nízkých koncentracích pomůže uklidnit miminko i vás. Vůně kopru zase uleví miminku s bolavým bříškem.

Pro období po šestinedělí si vytvořte levandulový olej. Smícháním éterického levandulového oleje s nosným olejem získáte výborného pomocníka. Pokud jste podstoupila císařský řez můžete jím jizvu po jejím zahojení masírovat, aby se lépe vstřebala. Stejně tak pokud máte již zahojené porodní poranění, tak využijte olej pro masáž daného místa, aby nedošlo k nepříjemnému stažení jizvy, které by mohlo později způsobit problémy v intimním životě. 

Pokud vás po porodu kvůli hormonální nerovnováze trápí akné, můžete si pomoci aplikací tea tree oleje přímo na postižená místa. 

Pro děti i dospělé

Pokud hledáte pečující kosmetiku pro miminko, tak už nemusíte. Vytvořte si svoji. Smíchejte mandlový olej (90ml) se 6 kapkami éterického oleje z heřmánku a 3 kapkami levandule. Promíchejte a nanášejte na vlhkou pokožku miminka po koupání. 

V případě nemoci dětí i dospělých máte hned několik možností. Můžete využít aromalampu a sílu tea tree, eukalyptu nebo borovicového jehličí. Pročistí vzduch a pomohou vám s nachlazením všeho druhu. V případě zánětu dutin využijte síly páry. Horkou vodu napusťte do velké mísy, přidejte již zmíněné esenciální oleje a napařujte. Nebo si pomožte přímo aplikací na hrudník a záda, obzvlášť v případě onemocnění dýchacích cest. Olej si buď můžete namíchat vlastní nebo využít již hotovou směs např. od You & Oil

Pokud trpíte na záněty intimních partií, můžete vyzkoušet tea tree olej. Při náznacích blížícího se problému aplikujte kapku neředěného tea tree na intimku a opakujte dle potřeby. Můžete si také vytvořit speciální olej k omývání. Smíchejte 100ml nosného oleje s 10 kapkami tea tree a 5 kapkami levandule. Používejte dle potřeby během intimní hygieny.

Upozornění na závěr! 

Éterické oleje neaplikujte (až na výjimky) samostatně přímo na kůži, mohlo by dojít až k jejímu popálení. Přidávejte je do nosného oleje, který volte dle vašich preferencí.

V období těhotenství je dobré být s éterickými oleji opatrná. Vybírejte je pečlivě a konzultujte vybrané oleje nejdříve s lékařem nebo lékárníkem. Stejně tak masáže v oblasti zad proberte se zkušeným masérem.

Jak vidíte, tak éterické oleje by určitě ve vaší domácnosti chybět neměly. Umí léčit fyzické i psychické neduhy u lidí každého věku. A které si vybrat? To už je na vás, nakoukněte sem

Článek pro vás připravila: Nikola Kopecká - @slaskou_mama 

Máma tříletého Emila, věnující se kurzům pro nastávající rodiče, online marketingu a focení. Zajímá se o přírodní kosmetiku i léčbu a na její domácnosti úspěšně testuje ekologický úklid. Pohání ji kafe, běhání a sarkasmus. 

Nikola Kopecká | @slaskou_mama

Nikola Kopecká | @slaskou_mama

Bloggerka

Více článků

Máma tříletého Emila, věnující se kurzům pro nastávající rodiče, online marketingu a focení. Zajímá se o přírodní kosmetiku i léčbu a na své domácnosti úspěšně testuje ekologický úklid. Pohání ji kafe, běhání a sarkasmus.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat