Menu

Jak na intimní hygienu v létě? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak na intimní hygienu v létě?

Jak na intimní hygienu v létě?

Fit
zveřejněno 16.05. 2021
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
1123x
3 minuty čtení

Intimní hygiena a léto... Mokré plavky, koupání v chloru nebo moři, to je zkrátka pořádná zkouška pro poševní mikroflóru. A ženy, které mají se záněty a infekcemi častější potíže mi určitě dají za pravdu, že jsou tyto problémy v létě ještě horší. I těm ale můžete předcházet, případně je řešit přírodní cestou, než se vydáte do lékárny či k lékaři. 

Stejně jako zažívací trakt, nebo různé sliznice, i oblast genitálií má své bakterie a má jich nejvíce z celého těla (až na tračník). Vaginální flóru tvoří hlavně 'bakterie doederleinu', což jsou bakterie kyseliny mléčné. A tyto bakterie se například při změně pH mohou přemnožit. To potom způsobuje například kvasinkové infekce, nebo třeba bakteriální vaginózu. 

Nástrahy léta 

Zvýšená rizika jsou například při těhotenství, jiných hormonálních změnách (např. menopauza), ale i třeba při nadměrné hygieně nesprávným mýdlem, nebo sprchovým gelem, proto je potřeba používat produkty určené na intimní hygienu. V létě jsou největšími strašáky chlorová voda z bazénů a vířivek, saun, vlhčené ubrousky a hlavně vlhkost z mokrých plavek. 

Jak se vyvarovat zánětům a infekcím?

V létě přibalte vždy raději plavky navíc a po koupání se převlečte do suchých. Nikdy jsem jako malá nechápala, proč to máma dělá, ale dnes už to pro jistotu dělám taky. Je to příjemnější a zdravější, hotovo. Taky si pořiďte nejlépe bavlněné a pohodlné prádlo a noste vzdušné věci. Pokud na gynekologické problémy opravdu trpíte, při menstruaci raději zůstaňte mimo bazény a pokud přece jen do vody chcete, zkuste vyměnit tampóny za kalíšek. Tampóny do sebe vodu nasáknou a ta se potom dostane úplně všude, brrr. Nemluvě o tom, že při menstruaci je poševní sliznice prostě náchylnější k zánětům.

Když už problém nastane

Zkuste jej nejprve vyřešit doma. Osobně vám doporučuji mnou (a dalšími x ženami) roky ověřený Tea Tree na tamponu. Stačí vzít klasický menstruační tampon (nejlépe ten z bio bavlny) a nakapat na něj pár kapek Tea Tree. Ten zaveďte a nechejte působit cca 10 minut. Lehce chladí a přináší perfektní úlevu hlavně při kvasinkových infekcích. Doporučuji to ale nedělat dlouhodobě, maximálně 3 dny, 2x denně. Tady jen upozorňuji, že nejsem lékař a tohle je tip, který se předává mezi ženami a mě už párkrát zachránil. Rozhodně si také pořiďte správnou intimní hygienu. Ta obsahuje nejen gel nebo pěnu na mytí, ale i krém na holení. No a nakonec? Při menstruaci zapomeňte na vložky a tampony, které jsou chemicky ošetřené a bělené, ale vždy raději volte přírodní variantu. Kalíšky, nebo vložky a tampony z BIO bavlny bez zbytečných chemikálií

Správný výběr produktů

Z našich produktů z řad intimní hygieny sázíme například na Bioturm. Obsahují speciální patentovaný lakto-intenzivní aktivní komplex, který je vyroben z organické syrovátky a se svou kyselou hodnotou pH (3 až 4) ideálně chrání přirozenou intimní flóru. V přípravcích na intimní péči Bioturm je vysoce koncentrovaný, a kromě přírodní kyseliny mléčné obsahuje také laktáty, volné aminokyseliny a stopové prvky, které podporují ochrannou funkci intimní mikroflóry. PS: Věděli jste, že mame i intimní mycí gel pro muže? Najdete ho tady!

Krásné léto a hodně zdraví! 

 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat