Menu

Jak na podzimní chřipku? České superpotraviny pomůžou! - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak na podzimní chřipku? České superpotraviny pomůžou!

Jak na podzimní chřipku? České superpotraviny pomůžou!

Fit
zveřejněno 01.10. 2019
Host HOST, expert
2223x
4 minuty čtení

Většina z nás už někdy slyšela o acai, chia semínkách, goji, quinoe nebo chlorelle. Takzvané superpotraviny jsou fenoménem dnešní doby a to zcela pochopitelně. Chceme být zdraví, stravovat se pestře a kvalitně. Proč to ale nezkusit jinak- lokálně?

Pro potraviny s blahodárným účinkem na naše zdraví nemusíme až do zahraničí. Existuje spousta českých superpotravin! Vždy je lepší preferovat lokální a sezónní zdroje živin a není tomu jinak ani u superpotravin. Dnes se podíváme blíže na ty, které dozrávají právě na podzim a mohou se vám díky nim vyhnout všechny chřipky obloukem. 

Ořechy a semínka

    •       Lískové ořechy
Nejen, že jsou skvělým zdrojem vápníku, mají antioxidační účinky a snižují cholesterol, ale významně mohou ovlivnit vaši odolnost vůči stresu. 

    •       Vlašské ořechy
Jak samotný ořech napovídá svým vzhledem, tak vlašské ořechy mají blahodárné účinky na lidský mozek. Mohou pomoci s krevním tlakem, psychikou, stavem nehtů, vlasů a pokožky a dokonce pozitivně ovlivňují sexuální potenci. 

    •       Jedlé kaštany
Dlouho přehlížené jedlé kaštany konečně začínají získávat na popularitě. Kaštany si upečte pokud vás trápí podzimní úzkosti a deprese nebo vyčerpání. V obchodech již seženete i kaštanovou mouku nebo dokonce mražené pyré.

    •       Mák 
Je extrémně bohatý na zdravé tuky a vápník. Toho obsahuje dokonce až 12x více než kravské mléko. Díky obsahu vitaminu E působí také proti předčasnému stárnutí. Je ideální zařadit jej do stravy právě na podzim, protože pomáhá předcházet depresím, které na nás mohou v těchto měsících doléhat více než jindy. Ideální je mák konzumovat bez teplených úprav, aby si zachoval všechny živiny. Můžete si zkusit udělat třeba makové mléko.

    •       Dýňová semínka
Chcete li podpořit obranyschopnost vašeho těla určitě zařaďte do jídelníčku dýňová semena. Mohou vám pomoci také s vysokým tlakem, ledvinami a močovými cestami nebo při zavodnění organismu. Opět i tyto semínka fungují jako přírodní antidepresivum.

Ovoce 

    •       Rakytník
Naprostý král mezi českými superpotravinami. Ač původně pochází z Asie, tak i u nás se mu daří víc než dobře. Právě plody rakytníku jsou nejvíce nabité vitamíny, minerály a umí podpořit imunitu jako nic jiného. Z rakytníku můžete ochutnat šťávy, džemy, koláče, olej, čaj nebo jej dokonce lze použít na odšťavňování. Čerstvé plody můžete jednoduše uchovat zmražené a využít je tak i později.

    •       Šípky
Pomůže vám nejen v období chřipek a nachlazení, ale může vás ochránit také před rakovinou nebo srdečním onemocněním. A jak šípky konzumovat? Nejvíce prospěšných látek získáte z rozdrcených usušených šípků, které přes noc namočíte do studené vody. Ráno nálev zcedíte a můžete popíjet. Samozřejmě i z šípku se dají připravovat džemy, omáčky, kompoty nebo dokonce víno. 

    •       Jablka
Ano i zdánlivě obyčejná jablka vám mohou ulehčit podzim! Nejvíce zdraví prospěšných látek najdete hned pod slupkou, proto je lepší jablka před konzumací neloupat. Ať už potřebujete podpořit imunitu, zbavit se bolesti hlavy, bojujete s chudokrevností nebo chcete předejít podzimním splínům určitě se jablkům nevyhýbejte a zařaďte je do svého jídelníčku.

Zelenina

    •       Zelená zelenina
Růžičková kapusta, zimní pórek, špenát, podzimní brokolice nebo řapíkatý celer. To vše by nemělo ve vašem podzimním jídelníčku chybět. Můžete odšťavňovat, dusit, péct, smažit nebo cokoliv je libo, ale vždy vám za konzumaci těchto potravin vaše tělo poděkuje a nachlazení se vám bude vyhýbat.

    •       Křen
Není tak úplně zelenina jako spíš bylina. Kořen křenu je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a najdete v něm i bílkoviny. Podpoří vaši obranyschopnost, upraví střevní mikroflóru a zlepší trávení a pomáhá i pří rýmě a kašli. Můžete jej konzumovat čerstvý v kombinaci se zeleninou nebo ho dokonce inhalovat při problémech s dýchacími cestami, stačí nastrouhaný křen smíchat s horkou vodou.

    •       Červená řepa
Ani v té nechybí opět spousta vitamínů, minerálů a další látky prospěšné lidskému organismu. Největší službu vám udělá, pokud bude konzumována v syrovém stavu. Řepu můžete odšťavňovat, nastrouhat do salátu nebo třeba marinovat nakrájenou na tenké plátky. I tepelně upravená vám ale udělá službu. Řepa pomáhá při křečových žilách, poruchách ledvin, únavě nebo artritidě. Pokud zvažujete podzimní detoxikaci určitě by vám v lednici neměla chybět.

    •       Mrkev, celer, petržel
To jsou lokální, sezónní a tím pádem dobře dostupné potraviny po celý podzim i zimu. Mrkev podporuje mladistvý vzhled, petržel pomáhá s pročištěním střev a celer doplní železo. Ať už zvolíte zeleninový vývar, pomazánku nebo salát určitě nešlápnete vedle.

    •       Kvašená zelenina
Neboli pickles. V poslední době získává na popularitě a jsou k tomu dobré důvody. Pomůže vám s trávením nebo revmatem a dodá vašemu tělu hodně vápníku. 

A jak na kvašenou zeleninu?

Základní poučka zní, že zelenina by měla být vždy čerstvá. Dále potřebujete nádobu ve které bude kvašení probíhat. Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky a přidejte sůl. Na 1 kilo zeleniny budete potřebovat přibližně 20g soli. Zeleninu se solí pořádně promačkejte a promíchejte. Následně vložte zeleninu do připravené nádoby a pořádně upěchujte, je to pro dobrý výsledek opravdu důležité. Zelenina by měla být ponořena ve vlastní šťávě, pokud ji není dost použijte vodu. Zeleninu v lahvi zatěžte a potom sklenici uzavřete, aby se k zelenině nedostal vzduch a umístěte na tmavší místo do pkojové teploty. Kvašení může probíhat pár hodin, ale klidně i týden a déle. Hotovou nakvašenou zeleninu poté můžete uchovávat v lednici.

Něco neobvyklého

    •       Šťáva z kysaného zelí
Ano i ta! Vyčistí váš trávicí systém a působí proti vzniku onemocnění žaludku, střev nebo jater. Je také doporučována při detoxikaci organismu. Posílí vaši imunitu, podpoří správnou funkci mozku a může také pomoci předcházet vzniku rakoviny. Dnes už se dá koupit i v běžných obchodech nebo zdravých výživách v lahvích. Dáte jí šanci?

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat