Menu

K čemu jsou různé druhy ořechů dobré? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

K čemu jsou různé druhy ořechů dobré?

K čemu jsou různé druhy ořechů dobré?

Fit
zveřejněno 24.02. 2021
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
1148x
4 minuty čtení

Ve většině domácností jsou oříšky hlavně na Vánoce, není to ale trochu škoda? O tom, že mají ořechy skvělý vliv na zdraví není pochyb. Jsou plné minerálů, vitamínů a mohou sloužit i jako lék, nebo prevence. Pojďme se společně podívat na různé druhy ořechů. Víte, na co všechno jsou dobré? 

Z ořechů se dnes už hojně dělají rostlinná mléka, másla, oleje, používají se na dochucení salátů, jiných pokrmů, nebo jen tak na mlsání. A protože nám na Folly jednodruhové oříšky chyběly, doplnili jsme je a vsadíme se, že máme všechny, co nejvíc milujete! Ale pojďme se se mrknout na to, co které oříšky dokážou...

Mandle 

Možná jste slyšeli, že mandle pomáhají při hubnutí. Někdo zase říká, že 3 mandle denně slouží jako prevence proti rakovině. Co je jisté je to, že jsou skvělým zdrojem vápníku, vlákniny a železa. Obsahují také flavonoidy (vitamín P), které ve spolupráci s vitamínem C a E mají antioxidační účinky (nejvíce antioxidantů obsahuje slupka mandlí, proto jsou více než loupané vhodné mandle se slupkou). Obecně mají mandle skvělý vliv na funkci střev a snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Opatrně ale na množství mandlí, ideální je hrst mandlí denně. Velké množství oxalátů by mohlo způsobit potíže s ledvinami, nebo žlučníkem. 

Vlašské ořechy

Znáte to. Vlašáky vypadají jako mozek a taky mu prospívají. Mají blahodárný vliv na myšlení, rozvoj mozku, ale také na psychiku. Zabraňují chorobám srdce a mají protizánětlivé účinky. (Zní to úžasně, že? Oříšky jsou neuvěřitelné!) Díky velkému obsahu vitamínů B (B1, B6 a B9) jsou skvělé i pro péči o zevnějšek a prospívají pokožce, vlasům i nehtům. Příznivě ovlivňují také dráhý ledvin, plic a tlustého střeva.

Pistácie 

Mňam! Moje malá Viky se je naučila loupat sama už ve 3 letech a často si doma děláváme pistáciové dýchánky... Skvělé na nich je, že mají nejméně kalorií! Lepší varianta jsou samozřejmě ty nesolené a díky svému obsahu vlákniny, vitamínu B6, hořčíku a vápníku blahodárně působí na srdce, oči a celkově zlepšují náladu. 

Kešu 

Stejně jako pistácie, ani po kešu rozhodně nepřiberete. Snadno se do nich zamilujete díky jejich máslové chuti, mmm... Kešu snižují riziko žlučových kamenů a při konzumaci alespoň 2x do týdne se výrazně snižuje riziko nadváhy. Najdeme v nich vápník, hořčík, draslík. 

Lískové oříšky

Když se o nich mluví, spousta z nás si asi představí klasické oříškové pomazánky, mňam... Lískáče jsou mnohem lépe stravielné než třeba mandle nebo vlašáky a poskytují tělu spoustu energie. Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi, na oči, ale také třeba pomáhají zpomalovat proces stařecké demence. 

Makadamové ořechy 

Makadamové oříšky jsou oproti pistáciím a kešu nejkaloričtějšími ořechy. Obsahují veliké množství zdravých tuků (až 75%) a jsou tak super zdrojem energie a vlákniny. Zajímavé je, že mangan obsažený v těch ořechách bojuje proti buněčnému poškození způsobujícímu stárnutí a nemoci. Navíc urychluje hojení ran a podporuje růst kostí!  

Pekanové ořechy 

Obsahují až 20 vitamínů a spoustu antioxidantů. Pekany mají vysoký obsah vlákniny, nízky obsah sacharidů a díky vláknině je ocení například lidé trpící hemeroidy. Mimochodem věděli jste, že 'pekan' znamená něco jako 'ořech, který potřebuje k rozlousknutí kámen'? 

Ořechy jsou prostě skvělé. Mají úžasnou chuť, dají se jednoduše zpracovat a používat v kuchyni. Doporučujeme vám je konzumovat pravidelně, ale s žádnými to nepřehánějte co se denního množství týká. Stejně jako u jiných potravin, i u ořechů se mohou objevit alergické reakce (nejčastěji kopřivka, bolest břicha, zvracení, průjem,...), takže zejména u malých dětí nejprvě pozorujte, jak na dané ořechy reaguje jejich tělo. 

Které jsou vaše oblíbené? Celou naši oříškovou nabídku najdete tady

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat