Menu

KILA RYCHLE DOLŮ - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

KILA RYCHLE DOLŮ

KILA RYCHLE DOLŮ

Fit
zveřejněno 08.01. 2020
Magi MAGI, redaktor
1303x
8 minut čtení

Kdo nehřešil přes Vánoce, má můj obdiv! :) Pro nás ostatní mám několik tipů, jak těch pár kilo ze sledování pohádek místo cvičení a pojídání cukroví a bramborového salátu místo vyvážené stravy shodit. Jak zhubnout bez strádání a hladovění?

Aneb eskalátor, nebo schody? Popojet autem nebo jít pěšky?

Základem toho, abychom dosáhli našeho cíle je dostatečně pít, protože hubnutí neznamená odvodnit se, ale spálit tuky. Kohoutková a nejlépe filtrovaná voda je naprostý základ. Dva až tři litry denně se uvádějí jako ideál, ovšem těch proměnných je víc, např. tělesná váha, aktivita, vlhkost prostředí, podíl vody ve stravě atd. Ráno začínejte den vodou s trochou čerstvé citrónové šťávy, kterou nastartujeme metabolismus a dodáme vitamíny, které nás postaví na nohy i bez toho, abychom do sebe lili kafe nebo colu.

Další přichází na řadu snídaně. Do té zapojte lehce stravitelné sacharidy – ovoce, vločky a kvalitní zdroje toho správného tuku – semínka a oříšky. Ze semínek jsou to především Chia semínka. Umí na sebe vázat vodu, tudíž nás zbaví pocitu hladu, protože více zaplní žaludek a tělo nevysílá alarm, že má hlad. Chia semínka a lněná semínka jsou bohatými zdroji vlákniny, které mají při hubnutí nepřehlédnutelné účinky. Člověk by měl denně sníst cca 28–32 g čisté vlákniny. Nejvíc ji najdeme právě v semínkách, slupkách (jablka, hrušky, švestky...) či bobulovinách.

Folly-blog-kila-rychle-dolu-svacina  

Z “hubnoucího” ovoce je všeobecně známý ananas, mnohem méně se ale mluví například o Acai borůvkách.

Samozřejmě, že nás nespasí žádné pojídání bobulí nebo prášků, ale mohou nám proces hubnutí ulehčit a urychlit. Acai dokáží nastartovat tělo pro účinné spalování tuků. V tomto tropickém ovoci je obrovské množství antioxidantů, které dokáže probudit náš stagnující metabolismus, což je neprávem opomíjená nutnost pro spalování tuků. Dalším plusem Acai, Chia semínek atd. je obsah omega mastných kyselin. I ty mají na hubnutí vliv a v neposlední řadě jsou Acai tvořené z jedné třetiny tou zmiňovanou vlákninou :). A všechny tzv. superpotraviny mají jednu úžasnou vlastnost, která nás se špíčky nenechá ve štychu – pomáhají přirozeně čistit organismus od odpadních látek přítomných v těle, především ve střevech a také v žaludku. Ale o superpotravinách až v dalším článku….

Svačina by neměla chybět a ideální formou je různé ovoce nebo zdravá tyčinka. Náhradou za čerstvé ovoce může být ovoce sušené mrazem, tzv. lyofilizované, které sušením neztratí živiny, vlákninu ani vitamíny čerstvého ovoce.

Pokud máte při práci rádi u sebe hrnek kávy, nemusíte se ho nutně vzdávat. Stačí vyměnit obsah hrnku například za kouzelný zelený práškový čaj Matcha. Ten patří k dalším významných urychlovačům metabolismu. Uvádí se dokonce, že může zvýšit spalovací proces z běžných 8–10 % na 30–40 %. Mezi další výhody popíjení Matcha čaje patří záplava energie, síla antioxidantů a také snižování cholesterolu a cukru v krvi.

Ale vyhýbat se zdravým tukům také není rozumné. To jsou ty, které jsou obsaženy v oříškách, semínkách, avokádu apod. Tyto tuky potřebujeme pro správné fungování srdce a dalších procesů v těle a umí do jisté míry vytlačit nezdravý tuk ze zdrojů, jako jsou nasycené tuky (palmový olej, máslo, živočišný tuk). Stačí jen rozložit tučnější věci do dopoledne, oběda a brzkého odpoledne.

Oběd by měl být bohatý na sacharidy, a to jak na jednoduché, tak na komplexní a bílkoviny. Ideální jsou luštěniny, které obsahují spoustu bílkovin, sacharidů i vlákniny a jsou skvělým zdrojem minerálů. Mým nejoblíbenějším rychlým receptem je kari polévka z červené čočky s orestovanými cherry rajčátky a tofu. Červená čočka se vaří přibližně 10–15 minut, což je pro mě tak akorát :). Mezitím, co vaříme osolenou čočku s římským kmínem a žlutým kari kořením, orestujeme na malém množství oleje nakrájené okořeněné tofu, cherry rajčata a třeba slunečnicová semínka. Hustou polévku můžeme buď rozmixovat na krém, nebo nechat přiznanou čočku. Na talíři dozdobíme rajčaty a tofu, které je bohatým zdrojem bílkovin bez žádného cholesterolu, a to se vyplatí! :).

Folly-blog-kila-rychle-dolu-polevka 

Další přichází na řadu odpolední svačina. U té bychom měli být při redukční dietě opatrnější s cukry. Ovoce tedy spíše vynechat a nakrájet si zeleninu a sníst ji samotnou nebo s trochou humusu.

A nyní večeře. Správnou večeří svoje hubnutí maximálně podpoříš. Řídit se však tím, že máme jíst do 17. hodiny, je trochu zvláštní rada, protože každý chodí spát jinak. Stačí si tedy vypočítat večeři tak, aby mezi ní a snídaní bylo ideálně 12 hodin bez jídla. Jednoduše řečeno, pokud snídáte v osm, ideálně byste měli večeřet také kolem osmé. Večeře by měla být bohatá hlavně na bílkoviny.

Pokud jste dlouho vzhůru, přijde na řadu nejspíš i druhá večeře, která může být ve formě zprudka opečené zeleniny v troubě (zdravá podoba chipsů) nebo jiný lehký, nejlépe zeleninový pokrm. Mezi ty nejméně kalorické ingredience patří třeba dýně, okurka, cuketa nebo lilek.

Poslední radu, kterou pro vás mám, je rozumně sladit. Mozek jede na cukr, a proto odstranit ze své stravy sacharidy a cukry není vůbec chytré řešení. Dejte tedy přednost přirozeným cukrům, které se nacházejí přímo ve stravě. To splňuje hlavně ovoce. Pokud chceme něco osladit, zamyslete se, jestli by nebylo lepší jídlo osladit banánem, jablečným moštem nebo datlemi. Pokud potřebujeme opravdu osladit něčím jiným, existuje spousta možných sladidel, které vycházejí zdravotně mnohem lépe než cukr. Stévie, xylitol, agávový, kokosový či jiný přírodní sirup.

Závěrem je třeba si uvědomit, že základem zdravého hubnutí je vyvážená zdravá strava, jíst do polosyta a zařadit několikrát do týdne pohybovou aktivitu. Bez těchto zásad nejspíš s číslem na váze nepohnete.

PS: Když je na výběr, volte schody :)! Všechno se počítá, každý vyšlápnutý schod nebo procházka!!!

Držím palce a hrnek Matchy,

Magi

 

Magi

Magi

Redaktor

Více článků

S naprosto dětskou bezprostředností hodlá měnit svět k lepšímu. Ať už sdílením a šířením zdravého životního stylu, přírodní kosmetiky a nebo veganství. Šálků svého čaje má opravdu nespočet. Ilustrace, focení, design, cestování, ekologie, skládání hudby, psaní článků, vaření... Magi je pro testování kosmetiky na sobě, miluje naši planetu a je to taková moderní hipízačka s občas zvráceným smyslem pro humor.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat