Menu

Menstruace zdravě a ekologicky - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Menstruace zdravě a ekologicky

Menstruace zdravě a ekologicky

Fit
zveřejněno 11.07. 2019
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
1504x
3 minuty čtení

O zero waste a less waste přístupu se mluví opravdu hodně. Přijde mi ale, že se dost často vynechávají dámské hygienické potřeby. Ale menstruují všechny ženy, no ne? Jaké jsou tedy planetě i zdraví friendly varianty a proč bychom se nad tím měli zamyslet?

Pevně věřím tomu, že mé články čtou lidé na ‚stejné vlně‘, pokud ovšem někoho pobuřuje něco tak přirozeného jako je menstruace, prosím, článek si raději nečtěte, je opravdu upřímný.
Ale k věci…

Proč to vlastně řešit?

Průměrná žena za rok spotřebuje více než 200 vložek nebo tamponů, což znamená, že v Evropě je to ročně zhruba 10 miliard ženských hygienických potřeb, které putují na skládky. To je otázka životního prostředí
A co naše zdraví? Aby klasické tampony a vložky vypadaly tak jak vypadají, jsou chemicky bělené- chlorem. Chlorem, který je pro naše tělo toxický. Nemluvě o tom, že bavlna, která je v těchto potřebách obsažena, je ve většině případů ošetřena chemickým postřikem plným pesticidů, herbicidů, apod. Syndrom toxického šoku při použití tamponů zmiňovat nemusím, že ne? Přečtete si o něm v každé krabičce tamponů.

Jaké jsou tedy zdravější a ekologičtější varianty?

Menstruační kalíšek

Asi nejznámnější alternativa. Je to kalíšek z lékařského silikonu, který se zavede dovnitř do pochvy a do kterého vtéká menstruační krev. Kalíšek dle intenzity krvácení měníte tím, že jej vylijete, omyjete a zavedete znovu. Když perioda skončí, kalíšek vyvaříte příp. necháte zmrazit pro očištění a máte ho připravený na další cyklus. Dnes už je spousta značek a velikostí, výběr je ale většinou jednoduchý, jelikož jsou velikosti před a po porodu. 

TIP: Některé ženy nosí kalíšek i jako prevenci proti bakteriím, například při koupání. 

+ zavedený vydrží až 12 hodin
+ při správné údržbě vám bude sloužit i několik let
+ je opravdu šetrný k vašemu tělu i přírodě (pouze lékařský silikon)
+ žádný zápach 
+ můžete s ním i do vody
+ ekologický
+ pořizovací cena je vyšší, ale ve výsledku je levnější než tampony

– zavádění (než se to naučíte, může to chvilku trvat)
– výměna, pokud zrovna nejste doma (nejlepší je vzít si na toaletu láhev s vodou a omýt jej tou), měnit jej ale není nutné často

Bavlněné vložky

Ty vlastně fungují stejně jako klasické jednorázové vložky, jen se na kalhotky nenalepují, ale připínají se cvočky, které na sobě mají. Po použití vždy vyperete. Přiznám se, že jsem je nikdy nezkoušela samotné. Pro mě osobně jsou super jako doplněk ke kalíšku, nebo když menstruace není tolik silná… tzn. nejlíp na poslední dny… Na Folly máme moc krásné Breberky (ano, šílený název, ale vložky jsou naprosto božské, mrkněte).

+ neobsahují bělidla ani jiné chemikálie
+ levnější než jednorázové vložky

– výměna, pokud nejste doma, musíte mít něco, kam dáte použitou vložku 

Menstruační kalhotky

S těmi nemám zkušenost žádnou. Vypadají jako klasické kalhotky, ale uprostřed mají nepropustnou vrstvu. Je více druhů, pro menstruaci silnější i slabší, ale stejně si tak nějak nedokážu představit, kolik bych u sebe musela mít v práci kalhotek, když menstruuji opravdu silně, takže to je jako u těch vložek, brala bych je spíš jako doplněk ke kalíšku, houbě a nebo volné menstruaci (o tom si povíme níž).

+ nemusíte mít v kalhotkách nic navíc, co by se třeba posunovalo (vložky tam občas umí potrápit)
+ opět neobsahují bělidla ani chemikálie
+ levnější než jednorázovky

– výměna, jako u vložek, pokud nejste doma, budete zřejmě muset mít kalhotek víc a něco, kam je použité dáte

Mořská houba

Jedná se o opravdovou mořskou houbu, která obsahuje spoustu minerálů a vitamínů. Používá se tak, že se namočí (aby změkla) a zavede se stejně jako tampon. Po každém použití se musí vymýt a vydezinfikovat, to jde vodným roztokem s tea tree olejem, octem, či solí. Upřímně bych tady byla trošku obezřetná, jelikož se pořád jedná o organismus, který žil na dně moře. Frekvence výměny houby je prý cca stejná, jako s klasickým tamponem. 

+ můžete se s ní i koupat
+ můžete s ní mít sex (to i s kalíškem, ale ten je oproti houbě trošku tvrdší)
+ měkčí než klasický tampon

– vytahování, které by se ovšem dalo zřejmě zahrnout i do plusů, jelikož u toho prý perfekně procvičíte svaly pánevního dna  
– výměna (jako u kalíšku doporučuji na toaletu nosit láhev s vodou) 

Volná menstruace

Myslím, že tuto metodu tak nějak přirozeně používá spousta z nás. Určitě totiž všechny znáte ten pocit, kdy si při svých dnech sednete na záchod a cítíte, že menstruaci jakoby ‚pustíte‘ a ‚vytlačíte‘ co nejvíc (pokud zrovna nemáte kalíšek, nebo houbu samozřejmě). Na tomto principu je postavená volná menstruace. Vědomě máte pánevní dno uzavřené a zcela ho povolíte a krev necháte odtékat až tehdy, kdy sama chcete… Tuto techniku jsem párkrát zkoušela a musím říct, že to není zas tak těžké jak se zdá, ale není to ani úplně jednoduché. Musíte na to prostě myslet a nikdy to není uplně 100%, teda alespoň u mě ne, takže to doporučuji hlavně na doma a nejlíp třeba s těmi menstruačními kalhotkami.

A jak to dělám já? Jak to u mě bylo před, po porodu a dnes?

O kalíšku jsem se dozvěděla a vyzkoušela ho poprvé už snad před 6-7 lety, když jsem byla na gymplu. Pravda je, že po první zkušenosti jsem si nebyla jistá tím, že ho ještě někdy vyzkouším. Ale nevzdala jsem to. Zhruba po 2-3 cyklech jsem měla zavádění v malíku a zamilovala jsem si ho. 

Problém nastal po mém domácím porodu, kdy jsem měla veliké poranění, které se muselo pořádně zahojit. Trvalo to skoro rok a půl, než jsem kalíšek znovu mohla nosit. Další věc byla velikost, ta nejmenší už mi opravdu nestačila, ale musela jsem sáhnout po větším, aby neprotékal.

Dnes už nosím kalíšek od začátku do konce menstruace, jen občas použiji vložky buď bavlněné, nebo jednorázové. Mimochodem, tyto mám neustále v kabelce, kdyby kdykoli cokoli.

Pokud jste článek zvládli přečíst až sem, děkuju vám a budu ráda, když se se mnou podělíte o vaše zkušenosti. Krásné dny, vaše Adela <3

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat