Menu

Škodlivá fakta o hygienických potřebách - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Škodlivá fakta o hygienických potřebách

Škodlivá fakta o hygienických potřebách

Fit
zveřejněno 29.03. 2018
Markéta MARKÉTA, redaktor
80696x
3 minuty čtení

Tahle rozmluva bude dost dámská. Sorry chlapi. Když se řekne hygienické potřeby, většina z nás si představí vložky a tampóny. Jenže do této skupiny patří ještě ubrousky vlhčené i nevlhčené, toaleťák, vatové tampónky, prsní vložky pro kojící, tyčinky do uší, kapesníky, vata a hromada vlastně docela zbytečných věcí. Je to komfort, který se při dlouhodobém používání může nevyplatit. Přitom se dají tyto "zjednodušovadla" elegantně nahradit.

Já ráda škrtám! I když… Zrovna teď se nemám zas tak ráda. V pondělí jsem si sbalila bágl, ano, jen 30 l bágl, a zase vyrazila na měsíc poznávat svět. Minulý rok to byl Taiwan, letos jsem zůstala poblíž Evropy. Zrovna jsem na kanárském El Hierro a pak letím na azorský Sao Miguel. Proč to píšu… Budu cestovat měsíc a já si –hloupá– zapomněla doma svůj menstruační kalíšek. Ach! Kdybych se neznala, tak se nepoznávám. Odmítám tampóny. Víc nechutnou věc jsem asi nikdy neviděla a trochu mě fascinuje, že my ženy si naprosto dobrovolně likvidujeme své luno, pokojíčky, zázemí :-D věcí, která jediné co umí, jsou problémy, infekce a likvidování přirozeného pH.

Dneska se tedy zblízka mrkneme na potenciální zlo, které je v těch našich supr trupr „pomocnících“ ukryté.

1* Aby byli všichni tihle pomocníci zářivě bílí, bělí se chlórem. Chlór je chemikálie, která hodně vysušuje pokožku a sliznice. A jelikož si s ní neumí tělo poradit, ukládá ji. 

2* Dioxiny jsou chemické sloučeniny chloru a pro živé organismy jsou toxické. Umí poškodit hormonální systém, jdou ruku v ruce s neplodností a mohou způsobovat rakovinu nebo vývojové vady u nenarozených dětí. Příliš velké riziko jen kvůli krásně bílým potřebám.

3* Hygienické potřeby se vyrábí z umělých, chemicky bělených materiálů, nebo pesticidy napuštěné buničiny.

4* Tampóny a vložky obsahují umělé hedvábí. Nazývá se rayon. To aby byl jejich povrch co nejpříjemnější. Jenže jeho části se uvolňují a zůstávají uvnitř pochvy a způsobují záněty.

5* Jejich vysoká savost zase způsobuje to, že nasají nejen krev, ale i sekreci, která je tak důležitá pro zanechání vlhkého prostředí a důležitého kyselého pH, které chrání před škodlivými bakteriemi.

6* Pokud jásáte a říkáte si, že ty vaše jsou z bavlny, tak i tady se dá něco zlepšit! Ano, z bavlny jsou, ale z konvenční, neBIO! Ta se "ošetřuje" pesticidy, herbicidy a hnojivy, které tělo přes sliznice vstřebá jak nic.

7* A pokud váš toaleťák a vložky i tampóny krásně voní a jsou vybavené neutralizátorem zápachu, můžete se tak těšit na lahůdky jako umělá barviva, polyester, polypropylen, polyetylen či propylen glykol.

8* Tampóny jsou na tom asi úplně nejhůř. U nich totiž výše popsané látky přichází do přímého kontaktu s vaší sliznicí, která je zvláště v době menstruace velice citlivá, velmi propustná a náchylná na infekce.

Není to až moc velká zátěž na jedno tělo? S čím si totiž neumí poradit, to ukládá. Zkuste popřemýšlet, co potřebujete doopravdy, a co používáte jen z lenosti. To jde škrtnout velice dobře. Začněte. Postupně. Pro sebe. 

To dáme. Věřím nám všem!

Mějte se moc fajn. Markéta

Markéta

Markéta

Redaktor

Více článků

Patří k Folly týmu. Miluje přírodu, postupně přechází na přírodní kosmetiku a ekodrogerii. Zbožňuje vaření, protože jídlo je nejlepší neřestí, design v celé jeho šíři a své dva psy, které našla v útulku a pomalu je vypiplala ke skorodokonalosti :-)

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat