Menu

Zbavte se bolesti hlavy bez pilulek - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Zbavte se bolesti hlavy bez pilulek

Zbavte se bolesti hlavy bez pilulek

Fit
zveřejněno 29.09. 2021
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
2651x
5 minut čtení

Začátky s aromaterapií jsou skvělé, postupně začnete objevovat, který olejíček je vhodný na psychickou (ne)pohodu, na rýmu, nebo který uleví od bolesti hlavy. A jakmile s nimi jednou začnete, nebude se vám jen tak chtít přestat. Využití mají esenciální oleje opravdu obrovské a využívat můžete jak jednodruhové, tak míchané směsi... Jak na ně?

Proč se vůbec aromaterapií zabývat? 

Aromaterapii lze využívat během celého roku, buď jen na zpříjemnění a provonění prostorů, případně i na úlevu od různých neduhů, jako je například bolest hlavy. Jakmile přijdou první chladnější dny, můžete mít v provozudifuzér denně klidně jako prevenci, no a když se objeví podzimní nachlazení, tak vám víc než doporučujeme po esenciálních olejích (EO) opravdu sáhnout. 

Co to vůbec esenciální oleje jsou a jaké existují

Jedná se o 100% výtažky z rostlin a jejich listů, semen, kořenů, jehličí, květů, plodů i bobulí. Většina esenciálních olejů se získává právě destilací nízkým tlakem páry, případně lisováním. Například 1 kapka levandulového oleje odpovídá 3 gramům čerstvé levandule, 1 kapka citronového esenciálního oleje zase 5 g čerstvé citronové kůry (což jsou asi 2 upěchované lžičky). Když bychom se bavili o kile esenciálního oleje, na růžový je potřeba zhruba 4 tuny růžových lístků z Damašku a na kilo meduňkového neuvěřitelných 5-10 tun meduňky. 

Oleje mohou být jednodruhové (levandule, eukalyptus, tea tree), nebo směsi (tvořené odborníky na určitý problém). Liší se ale i použitím, některé oleje nejsou určené na aplikaci na tělo, ale pouze do difuzéru či aromalamp. U olejů, které můžete použít i na tělo kontrolujte, zda se jedná o směs v nosném oleji, protože pokud ne, vždy nosný olej použijte a čistého esenciálního oleje do něj dejte jen pár kapek. Nosným olejem může být jakýkoli olej, který máte zrovna doma - mandlový, jojobový, třezalkový, měsíčkový, kokosový. 

Nejrozšířenější oleje, které by se vám mohly hodit 

jednodruhové:

levandule (uklidňuje, je vhodná při nespavosti, bolestech hlavy, migréně, chřipce, depresi, dýchacích obtížích a na akné)
citron (je účinný při bolestech hlavy, infekci dýchacích cest a očistě organismu)
eukalyptus (je jedním z nejúčinnějších olejů při všech dýchacích obtížích, napomáhá hojení ran, podporuje koncentraci, má příznivé účinky na migrénu)
tea tree (má antibakteriální a protiplísňové účinky. Je jako prevence a účinná ochrana při virových infekcích. Může se použít lokálně neředěné k dezinfekci drobných poranění nebo akné)
rozmarýn (působí na krevní oběh, prohřívá a zvyšuje krevní tlak, zlepšuje koncentraci a paměť, zmírňuje melancholii, únavu a nervové vyčerpání)
grapefruit (působí jako detoxikační a lymfatický stimulant, zároveň má protistresové účinky. Uvolňuje nervové napětí, úzkost a deprese)

ze směsí jsou to třeba:

Bolest hlavy
Imunita
Porucha spánku 
Menstruace
směsi jsou i ve variantách pro děti
Ucpaný nos
Klidný spánek
Nachlazení
a další...

Jako první vás asi napadne, že vybírat olej budete podle problému, na který jej chcete využít. Určitě ale při výběru dejte pozor i na to, zda je olej opravdu 100% čistý a neředěný. V některých olejích najdete i syntetické složky, které pochopitelně nemají stejný účinek, tak jako výtažky z rostlinných částí. Kvalitní oleje se vyrábí buď z květů, semen plodu, ovoce, nebo třeba i z kořenů rostlin. Jakmile se přesvědčíte o kvalitním složení, vybírejte jak je libo. 

Jak lze olejíčky použít?

pomocí aroma difuzérů a aromalamp (o něco lepší jsou difuzéry, jelikož v aromalampě mohou díky vysoké teplotě oleje ztratit svou účinnost)
inhalací (z dlaní případně napařování nad hrncem)
aplikací na tělo (nikdy nepoužívejte čistý EO přímo na tělo, ale vždy použijte nosný olej, což je například olej mandlový, jojobový, třezalkový, měsíčkový, nebo i kokosový, pokud jej budete mít po ruce.) Pod aplikací na tělo si můžeme představit i obklady, masáže, nebo koupele.
do DIY kosmetiky (pokud si doma tvoříte třeba čistič z octu, můžete do výrobku přidat pár kapek citronového/pomerančového oleje)
hlavně to nepřežeňte (s olejíčky raději začněte jen pár kapkami, protože vždy můžete přidat) 

Pokud se rozhodnete pořídit si difuzér...

Budete-li vybírat difuzér, určitě budete překvapení, kolik různých druhů je. Jsou menší, větší, do zásuvky, ty co mění barvy, nebo i přehrávají hudbu. Většina kvalitních difuzérů má již i časový spínač a regulátor intenzity. Vybírejte tudíž podle toho, aby vám dělal svým vzhledem radost, ale nezapomeňte se podívat i na jeho parametry a hlavně na to, do jak velké místnosti je daný difuzér vhodný. 

Využití je opravdu široké, jaké je moje nejčastější?

Trpíte-li na bolest hlavy, mějte u sebe směs proti bolesti hlavy, kterou můžete kdykoli použít pomazáním na spánky a jiné pulzní body. Moje maminka trpí na migrény (to jsem zdědila po ní) a vždy když jí nepříjemná bolest hlavy začínala, tak sahala po olejíčku a mazala si ho na spánky a krční páteř. Pokud víte, že vás během dne může zaskočit bolestivá menstruace, nebo máte naopak periodu nepravidelnou, místo růžové pilulky zkuste namasírovat podbřišek směsí určenou pro tyto dny (skvělá je i pro dospívající dívky). Sama v tyto dny bolavé břicho masíruji olejovou směsí a střídavě nahřívám. No a jakmile vidím, že má někdo ze členů naší rodiny rýmu, do difuzéru kapu eukalyptus a dceru masíruju směsí na nachlazení. Joo a když si chceme udělat příjemný večer s partnerem, přidám do difuzéru pár kapek erotiky nebo jakékoli jiné příjemné vůně...

S aromaterapií si můžete hrát, zkoušet, míchat si doma vlastní směsi. Může vám taky ale pomoci při zdravotních potížích, protože rostliny v sobě ukrývají obrovskou sílu. Nikdy je proto nepodceňujte a nepřehánějte to s nimi. V těhotenství je vynechejte a před použitím jednotlivých olejů si přečtěte, jak a k čemu jsou vhodné. Věříme, že pokud budete olejíčky používat rozumně, vrátí se vám to. Tak co, dáte jim letos šanci? 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat