Menu

Jak na akné v zimě - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak na akné v zimě

Jak na akné v zimě

Krása
zveřejněno 21.01. 2019
Zuzana Holmanová ZUZANA HOLMANOVÁ, redaktor
943x
3 minuty čtení

Pupínky jsou potvory. O tom žádná. A je úplně jedno, jak vypadají. Akné zkrátka nechceme. Ani v zimě. Ovšem naší pleti, jak známo, neporučíme. Však to jistě znáte sami, že si ty malé mršky zásadně vybírají ten nejméně vhodný termín. Třeba když vás čeká první rande s novým objevem nebo máte jít na ples. 

Co se schová, to se nenajde

Hrom do toho! Je ráno. Stojíte před zrcadlem. A chce se vám plakat. Je tam. Prostě tam je. A jde ho sakra dobře vidět. Pomoooc! Když je nejhůř, vždy mě zachrání strýček korektor. Pupínek s jeho pomocí zamaskuju, a během dne tak přečkám nejhorší, aniž bych se musela schovávat do kanálů. Korektorů je celá řada a vybrat ten pravý odstín, to může být hotová detektivka. My vám ale poradíme trik. Zvolte ten zelený. A proč, proboha, když nejste vodník? Zelená barva neutralizuje červenou. Pupínek stačí zakrýt a pak už jen nanést make-up. Nikdo nic nepozná.

Večer, až se ten malý neřád při odličování zase přihlásí na slovo, taste na něj kupříkladu zinkový korektor na akné. Získáte tím pocit, že jste v boji s akné skutečně akční, protože zinek je výborným bojovníkem proti pupínkům. Zlikviduje bakterie, pupínek vysuší a pomůže ho zahojit. A to je přesně to, co chcete.

Čistit, čistit, čistit

Než ale začnete pleť všelijak opečovávat, pamatujte na to, že je třeba ji nejprve řádně vyčistit. Odličovací ubrousky jsou fajn, ale leda tak na cestách, kdy není jiná možnost. Aby se vaše pleť mohla tetelit blahem, musíte začít tím, že jí pořádně odlehčíte. Jměte se tedy odličovače, micelární vody nebo mycího gelu. Já už díky radám kosmetičky vím, že i v případě, kdy se nelíčím, je třeba pleť hezky vyčistit. Jedině když bude pleť dokonale vyčištěná, bude mít smysl jí poskytovat pečující produkty. V opačném případě byste házeli hrách na stěnu. 

Taste zbraně!

„Vysušit, seškrabat, zničit,“ tak na takový postup raději zapomeňte. Pamatuji si, jak i mně dermatoložka s nadšením předepisovala líh místo pleťové vody, abychom ty hajzlíky pupínky zničily. Poučte se, prosím z mých chyb, a líh si vnutit nenechte. Leda byste chtěli vypadat jako mumie, která za sebou, všude kam zavítá, nechává šupinky kůže. Jasně, líh pupínky vysuší, jenže spolu s nimi i celý obličej, a vy tak budete vypadat jako strašidlo. 

V zimě je naše milovaná pokožka už tak dost namáhaná větrem i střídáním teplot v podobě venkovního mrazu a přetopených místností. A vy byste ji ještě chtěli týrat pleťovou vodou, ve které je více alkoholu, než v láhvi vodky? To prosím ne. Raději vsaďte na čisticí masky (třeba ty s jílem nebo aktivním uhlím). Ony pokožku nevysuší, naopak ji nechají hezky vláčnou a uvolněnou. No a samo sebou uvolní ty ucpané póry a pomohou omezit produkci mazu.

A jak je to s tou hydratací? 

Tak vysušit, nebo hydratovat? Nejprve vám radíme, jak pupínky vysušit, a teď vám tu zase cpeme něco o hydrataci? Aby nedošlo ke zmatku, pupínky klidně vysušujte. Celkově pleť ale nezapomeňte hydratovat, aby nebyla přesušená. Jinak by totiž plakala. Jen by místo slz měla šupinky. A čím ale aknózní pleti dodat vláhu, aby se třebas neucpaly póry? Já zkouším, stejně jako moje kamarádky, lehké hydratační krémy nebo gely. A můžu říct, že se nám praxí osvědčily. Spousta z nich nejen podpoří hydrataci, ale také díky vhodně zvoleným složkám pleť zklidní, zmírní zarudnutí a napomůže hojivým procesům v pleti.

Vaše Zuzana

Zuzana Holmanová

Zuzana Holmanová

Redaktor

Více článků

Zuzana, ačkoliv jí je už dávno přes dvacet, pořád je tak trochu duší dítě. Stále (naivně) doufá, že se jí jednou podaří spasit svět, a v mezičase se věnuje hlavně psaní a přírodní kosmetice. Miluje kávu, kvalitní literaturu a bez pobytu v přírodě by nemohla žít.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat