Menu

Jak na pigmentové skvrny? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak na pigmentové skvrny?

Jak na pigmentové skvrny?

Krása
zveřejněno 08.05. 2021
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
1631x
2 minuty čtení

Pigmentové skvrny. Občas se objeví samy od sebe, někdy vzniknou po akné, jindy je vytáhne sluníčko. Jedno je ale jasné, dokáží na těle udělat pěknou paseku, obzvlášť když jsou v obličeji. Pokud trápí i vás, je několik pravidel, které byste měli dodržovat pro jejich zmenšení, nebo alespoň zabránění vziku nových. 

Pojďme se společně bavit hlavně o těch, které se objevují s příchodem jara, léta a slunečních paprsků. Ovšem nejen sluníčko za tyto skvrny může. Veliký podíl na nich mají i hormony a úplně nejčastěji kombinace hormonů a slunečního záření, případě v horším případě i poraněná vrchní vrstva epidermis. Pigmentové skvrny se poměrně často objevují u žen v těhotenství, případně po narození dítěte, nebo i s jinou hormonální změnou/léčbou.

Co to vlastně pigmentové skvrny jsou a jak vznikají? 

Přestože jsem zmiňovala, že za skvrny může v mnoha případech sluníčko a hormony, není to úplně tak. V základu skvrny způsobují melanocyty, což jsou buňky, které produkují melanin (hnědý až černý pigment). Výše zmiňované hormonální změny, sluneční paprsky, věk, nebo poranění kůže může způsobit nadbytek tohoto pigmentu -> vznik skvrn.

Proto, pokud vás trápí, byste neměli zapomínat na péči, která může pigmentové skvrny nejen zmínit, ale časem mohou až úplně zmizet. 

1. nikdy nezapomínejte na ochranu před sluníčkem

Pokud máte sklony k tvorbě pigmentových skvrn, používejte SPF faktor nejen v létě, ale i v zimě a na pozdim. Jakýkoli, byť je krátký pobyt na slunci, může problém se skvrnami zhoršit, proto si udělejte rituál a každé ráno naneste faktor na celý obličej. Během slunečních letních dní můžete použít i klobouk nebo kšilt, díky kterému se tolik paprsků do obličeje nedostane a vaše pleť tak bude chráněná opravdu kvalitně.

2. použijte speciální péči

Nejen ochranu před sluníčkem, ale se skvrnami vám mohou pomoct i speciální zesvětlující krémy. Osobně doporučuji tento krém, patří u nás mezi jeden z nejoblíbenějších produktů na pigmentové skvrny vůbec. Stejně tak můžete použít krémy a séra s obsahem vitamínu C, který je pro pleť neuvěřitelně prospěšný a kromě snížení známek stárnutí i eliminuje pigmentové skvrny (tím, že pleť zesvětluje). Pleť je po použití Céčka vždycky tak nějak víc zářivá a spokojená.

3. nezničte si pleť babskými radami

Určitě jste už slyšeli, že citron pleť zesvětlí a pomůže i na skvrny. Jak jsme již zmiňovala, vitamín C opravdu může pleti hodně pomoci, ale rozhodně si na pokožku nedávejte čerstvě nakrájený citron, citlivá pleť (a nejen ta) by to mohla odnést nepříjemnými vyrážkami a podrážděnou kůží. Pokud se tedy rozhodnete doma experimentovat s citronem, přidejte několik kapek do vody (příp. květové vody), kterou pleť jemně potřete pomocí tamponku.

4. řeště příčinu, nikoli pouze důsledek

Stejně jako u ostatních zdravotních problémů, i u pigmentových skvrn by se měla řešit hlavně příčina problému. Pokud u vás proto nenastalo nic, co by mohlo skvrny vyvolat (nasazení hormonů, těhotenství, dědičnost, akné), raději zpozorněte, protože se v těle mohou dít jiné hormonální výkyvy. Jak vždycky ráda říkám. Naše těla jsou neuvěřitelně moudrá a dají nám vědět vždy, když něco není v pořádku. Musíme je pouze pozorně poslouchat. 

5. nedloubejte, nerýpejte, ruce pryč

Pokud víte, že máte pleť na skvrny citlivou a trápí vás sem tam nějaký pupínek, rozhodně zapomeňte na mačkání a rýpání. Z vlastní zkušeností vím jaké to je, když se po každém beďaru objeví skvrna, která mizí klidně několik měsíců. Proto vždy raději vydržte a pokud je to nutné, pleť si čištěte vždy večer, aby se ranky zacelily co nejvíc a sluníčko jizvičky a skvrny nevytáhlo. (A ráno samozřejmě nikdy nezapomeňte na opalovák, nebo krém s SPF!)

Pokud se skvrnami v obličeji bojujete, věřte, že je nás spousta a všechny nás to trápí stejně. Všem nám tedy přeju hlavně hodně sil a nebojte se, skvrny mohou časem opravdu zmizet, chce to jen trpělivost a péči, kterou určitě zvládnete. Hodně štěstí! 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat