Menu

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Krása
zveřejněno 05.04. 2023
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
769x
3 minuty čtení

Pigmentové skvrny. Vznikají různě po těle, ale i v obličeji a z různých důvodů. Ty obličejové nás ale dokáží někdy opravdu potrápit. Co je způsobuje, jak jim předcházet a co na ně opravdu zabírá? 

Co stojí za vznikem pigmentových skvrn?
Spouštěčů může být více. Jsou to buď hormonální změny (zejména v těhotenství dochází často ke tvorbě skvrn), narušení pokožky (po akné, například po pupínku, který vymáčknete a vrstva kůže zůstane poraněná), slunce, věk (lentigo, nebo také stařecké skrvny), nebo nezdravý životní styl. U všech zmíněných je ale jedna společná věc. Melanin. Melatocyty, které produkují melanin, což je označení pro hnědý až černý pigment a všechny výše uvedené spouštěče mohou zvyšovat jeho tvorbu. 

Některých skvrn se dá zbavit, některé zmizí po čase samy, ale některé přetrvávají po dlouhou dobu a vždy je lepší variantou problémům předcházet, než řešit již vzniklé skvrny.

Nejlepší a nejdůležitější je prevence
Pokud víte, že máte k pigmentovým skvrnám sklony, omezte vystavování se slunci. V létě můžete využívat např. kšilt, nebo klobouk, který zabrání dopadům slunečního záření na obličej. Ochrana pomocí krémů s SPF faktorem je samozřejmostí. TIP: Skvělý krém s SPF pro obličej je tento od značky Annemarie Börlind, který je speciálně vytvořený pro pleť a pigmentovými skvrnami a neucpává póry. Ochrana proti sluníčku ale není jedinou prevencí. Velmi důležitá je i strava. Zařaďte do svého jídelníčku více antioxidantů, vitamínů a stopových prvků (zejména C, E, zinek, beta-karoten a selen). 

Co dělat, když už skvrna vznikne? 
Existuje spousta přípravků, které dokáží pigmentové skvrny zesvětlit. Určitě se ale obloukem vyhněte babským radám, jako například použití citronu, jablečného octa, nebo jedlé sody. Pigmentové skrvny by možná zesvětlily, ale zmíněné rady by vám mohly poničit pleť. Raději sáhněte po kvalitních přípravcích. Skvěle fungují třeba produkty s vitamínem C, který pleť dokáže rozzářit, ale i eliminovat skvrny.

Sama nejvíce trpím na pigmentové skvrny po akné. Jakmile se mi udělá pupínek, vždy po něm zůstane tmavý flíček... a je jedno, jestli je zima a nesvítí tolik sluníčko, nebo léto. Skvrna zůstane vždy. V mé koupelně a pleťové péči má své místo už poměrně dlouho toto sérum s vitamínem C od EGGO. I pokud zrovna nemám moc skvrnek, používám ho pro rozjasnění pleti. Do pleti se okamžitě vsákne a používám na něj ještě krém. Trošku jinak funguje tento pigmentový a rozjasňující fluid od Anči (jak s radostí této značce říkám). Na ten totiž už krém tolik nepotřebuji, protože mi pokožku i hezky hydratuje (a dokonale voní!).

Suma sumárum
1) nikdy nezapomínejte na SPF ochranu (ani v zimě, ani když je zataženo)
2) pořidťe si nějaké produkty proti pigmentovým skrvnám
3) opatrně na porušenou pokožku (pokud máte za sebou peeling, který vrchní vrstvu kůže naruší a jste-li na sluníčku, zkuste kromě SPF ochrany být první den i co nejvíce ve stínu)
4) přidejte do stravy více vitamínů, antioxidantů a stopových prvků

Hodně štěstí! 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat