Menu

Moje cesta k přírodní kosmetice - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Moje cesta k přírodní kosmetice

Moje cesta k přírodní kosmetice

Krása
zveřejněno 10.07. 2019
Host HOST, expert
1207x
2 minuty čtení

 

Stále se dnes mluví o zdravém životním stylu. Někdo si představí pouze „zdravější nebo BIO“ jídlo. Ale někdo již přemýšlí i o tom, co si na sebe dává při každodenní očistě. Mnoho z nás k tomu přinutil nějaký kožní problém, který konvenční kosmetika nedokázala vyřešit. To platí i v mém případě.

Všude na nás útočí reklamy na konvenční kosmetiku, jak je účinná, do tři týdnů zmizí vrásky, pupínky, suchá pokožka atp… Asi se spousta z nás, stejně jako já, přesvědčila, že tomu tak opravdu není a dokonce ani produkty zakoupené v lékárnách nemají super účinnost a čistotu.

Na začátku bývá problém

Začala jsem více bádat jaké byly starodávné elixíry krásy, co se používalo za dob našich „babiček“ kořenářek. Ano, nabídka nebyla tak široká, ale využívalo se zejména síly přírodních rostlin - z minima udělat maximum. Samozřejmě, že v té době se neřešily vrásky a povadlá pleť, ale řešily se zejména kožní problémy… A v přírodě nalezneme spoustu rostlin, které obsahují vzácné silice a extrakty, které umí úspěšně a dlouhodobě zabojovat právě s kožními problémy.

Hledejte příčiny, neřešte jen důsledky

Vždy jsem měla extrémně suchou pokožku, i kvalitnější tělová mléka problém nevyřešila. A proč? Konvenční tělové mléko většinou vytvoří film, ucpává póry a zůstává na povrchu, nejde do hlubších vrstev pokožky a proto neúčinkuje. Neřeší problém dlouhodobě, protože řeší místo příčiny jen důsledek.

Kamarádka mě nabádala, abych vyzkoušela kvalitní rostlinný olej (tzn. za studena lisovaný) např. ricinový, který právě dodá i extrémně suché pokožce tu správnou péči. Ricinový olej je opravdu hutný a hustý olej, snadno se nanášel a vstřebával hlavně na vlhkou pokožku. Samozřejmě i u přírodních produktů musíme ctít pravidelnost, ale již po prvních dnech nebyla pokožka tak vysušená, šupinatá a zachovala si hebkost během celého dne. První úspěch mě navnadil.

Objevujte pomalu a postupně

Začala jsem se o téma přírodní kosmetiky více zajímat. Zjištění, že přes kůži se do organismu při používání konvenčních přípravků dostávají chemické látky, které mohou negativně působit na orgány jako ledviny a játra a způsobovat různé nežádoucí reakce na kůži, mě trochu vyděsila.

Proto jsem začala přírodní kosmetiku dopřávat i svým dětem, neboť jejich citlivá pleť potřebuje „extra“ péči. Přece jen kůže je našim největším orgánem a měla by dostávat to nejlepší. I dětem se přírodní produkty líbily a rády čichaly krásně vonící koupelové oleje, pěny do koupele, šampóny i tělová mléka. Nabídka je široká, od cenově dostupné české značky Saloos či lotyšské Little Siberica, přes českou prémiovou dětskou řadu aromaterapeutické kosmetiky Nobilis Tilia, až k vymazlenému kanadskému Attitude BabyLeaves.

Předsudky pryč

Často se setkávám s názorem, že přírodní kosmetika je drahá. V porovnání s běžným přípravkem, při prvním pohledu na cenovku, ano. Nicméně přírodního přípravku stačí malé množství a navíc přípravek díky svému přirozenému složení spolupracuje s pokožkou, dopřává ji potřebnou výživu a pracuje na odstranění problému z dlouhodobého hlediska. A bonusem jsou krásné přirozené vůně.

Při nákupu je určitě důležité trochu rozumět složení. Ne každý produkt s nálepkou přírodní je opravdu přírodní kosmetika. Nenechte se zmást novými reklamními triky jako např. že vegan znamená přírodní. Vegan pouze určuje, že v produktu není obsažená živočišná složka, takže chemická tam v pohodě dál může být. Zkrátka krém s označením Vegan nezaručí, že je to přírodní kosmetika. Parabeny patří mezi časté konzervanty. Mohou způsobovat alergické reakce, ale zdaleka nejsou jediným problémem běžné kosmetiky. Sledujte ve složení i látky jako silikony, produkty ropy (minerální oleje, parafín), soli hliníku, silikony, nešetrné tenzidy a jiné. Více si o škodlivých látkách můžete přečíst zde.

Moje důvody, proč začít s přírodní kosmetikou:

  • Je zdravější a bezpečná – přírodní kosmetika má čisté přírodní složení, které je v mnohých případech přísně certifikováno (nejznámější u nás CPK, CPK BIO, ECCOCERT, BDIH), které prověřují složení produktů. Vždy si přečtěte INCI (Složení), kde vždy na prvním místě je složka, která je v produktu zastoupena nejvíce.
  • Dlouhodobá účinnost – přírodní kosmetika obsahuje pouze přírodní složky, které se snaží o nápravu problému, přirozeně pronikají do pokožky a snaží se, aby pokožka znovu sama dobře fungovala, podnítila pokožku k přirozené regeneraci a zpomalila proces stárnutí.
  • Šetrná vůči životnímu prostředí – samozřejmě přírodní kosmetika není testována na zvířatech, obsahuje přírodní složky, které jsou v prostředí snadno rozložitelné. Spousta výrobců již balí produkty i do rozložitelných obalů jako např. dánská značka Urtekram.
  • Vhodná pro extrémně citlivou a jemnou dětskou pokožku, které dodá přirozenou přírodní péči.

Najděte si také svoji cestu. Začněte s málem, postupně, jednoduše. #stacizacit

Vaše Radana

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat