Menu

Poznejte škodlivé látky v kosmetice - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Poznejte škodlivé látky v kosmetice

Poznejte škodlivé látky v kosmetice

Krása
zveřejněno 12.12. 2018
Markéta MARKÉTA, redaktor
4648x
5 minut čtení

Chemie nemusít být ze 100 % sprosté slovo. Jenže není chemie jako chemie. Když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že některé látky není radno pokoušet a měli byste se jim vyhýbat. 

Protože...

Už víte, že kůže je největší orgán a přes ni se do těla vstřebává 60 % látek, které na ni natíráte. Naučte se číst obaly a vyhněte se těm nejhorším z nich. 

Tady jsou... 

1. Benzoylperoxid

C6H5-COO-OOC-C6H5, PhCO-O-O-COPh, (PhCO)2O2. Často se zkracuje na Bz2O2.
Používá se většinou v produktech proti akné. Je jedovatý už při vdechnutí, dráždí oči, kůži. V nejhorším případě může vyvolat rakovinu a způsobit změnu genetické informace organismu. 

2. BENZOPHENON

(C6H5)2CO, zkracovaným též jako Ph2CO
Používá se jako ochrana vůně a barev před působením ultrafialového záření. Většinou je v opalovacích krémech a ve výrobcích na vodní bázi. Pěny do koupele, šampony, gely. Tato toxická látka se hromadí v ledvinách a játrech. Může mít vliv i na štítnou žlázu 

Také pod názvem Benzofenon, BP (např. BP2), sulisobenzone, sulisobenzone sodium, oxybenzone

3. DEA - diethanolamin, MEA - monoethanolamin, TEA - triethanolamin 

C4H11NO2, C2H7NO, C6H15NO3 
Toto pěnidlo a změkčovadlo se používá nejčastěji do šampónů a sprchových gelů. Dráždí kůži i oči. Způsobuje zrudnutí, vyrážky a záněty. Jednoduše se vstřebá a ukládá do vnitřních orgánů, zejména do mozku. V kombinaci s dalšími chemikáliemi může být karcinogenní.

4. Dioxin - PCDD/PCDF

Jedná se o označení dvou skupin toxických sloučenin (polychlorované dibenzo-p-dioxiny a polychlorované dibenzofurany). Dioxiny jsou velmi toxické a karcinogenní, snižují imunitu, poškozují nervový systém, způsobují potraty a problémy při porodech. Dlouhodobě se drží v těle. Objevují se v čistících přípravcích, emulgátorech a hlavně v jídle.

Také pod názvem polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD) a polychlorované dibenzofurany (PCDF).

5. DMDM HYDANTOIN A UREA

C7H12N2O4, C11H16N8O8 
Tato chemická sloučenina má zabíjet bakterie a tím prodloužit životnost produktu. Zvyšuje jeho čistící schopnosti. Používá se tedy jako antimikrobiální a konzervační látka v drogérii jako barvy a laky, vosky na podlahy. V kosmetice je nejčastěji v přípravcích na tělo i pleť. make-upech, vlasové kosmetice i v barvách na vlasy. Vyvolává alergické reakce, dráždí pokožku a oči. Způsobuje ekzém nebo kontaktní dermatitidu. Je rakovinotvorná, může způsobovat deprese, migrény, chronickou únavu a nespavost.

Také pod názvem Imidazolidinyl

6. FD&C

C6H8N2
Syntetické barvy z uhelného dehtu obsahují soli těžkých kovů. Nejčastěji jsou v barvách na vlasy. Ukládají toxiny do kůže, velmi ji dráždí a způsobují alergické reakce.Jsou prokazatelně rakovinotvorné.

Také pod názvem P-phenylenediamine, barviva a pigmenty s označením CI a 1-5

7. Ftaláty

R a R' = CnH2n+1; n = 4-15
Ftaláty se používají jako změkčovadla a většinou se neuvádí na obalech. Ukrývají se pod označením parfém nebo fragrance. Nejčastěji jsou v rtěnkách, v lacích na nehty a v lacích na vlasy. Způsobují poškození jater a ledvin. Mají nepříznivý účinek na hormonální systém a plodnost (vývojové vady). Jsou zařazeny mezi reprodukčně toxické látky.

Také pod názvem DBP, DMP, DEP. parfém, fragrance

8. IMIDAZOLIDINYL UREA

C11H16N8O8 
Používá se k prodloužení trvanlivosti výrobku a pro zabránění růstu bakterií a plísní. Bývá součástí péče o pleť i tělo a dokonce i v dětské kosmetice. Dráždí pokožku, oči a dýchací cesty. Způsobuje alergické reakce a je rakovinotvorný. 

9. LEAD ACETATE

Pb(C2H3O2)2
V nízkých koncentracích se používá jako přísada do barev na vlasy. Dělá barvu sytější, více pigmentovanou a lépe udržitelnou. V EU a Kanadě je tato látka díky svým špatným účinkům na zdraví lidského plodu i jiným zdravotním rizikům zakázána. To však neplatí například u asijských produktů. Je toxický, může způsobovat vrozené vady, způsobit změnu genetické informace organismu nebo neplodnost. 

Říká se mu také Octan olovnatý, olověný cukr

10. Parabeny

methyl-, butyl-, propyl-, ethylparaben,
C8H8O3, C11H14O3, C10H12O3, C9H10O3
Parabeny se používají jako konzervační látky. Ne vždy uvedeny na obalech. Nejčastěji jsou v deodorantech a dalších prostředcích pro péči o kůži. Jsou prokazatelně karcinogenní - rakovina prsu. Mohou se podílet na neplodnosti u mužů, na hormonální nerovnováze u žen a předčasné pubertě. 

11. polyethylenglykol

C2nH4n+2On+1
Polyethylenglykol je syntetické rozpouštědlo a zvlhčující látka. Při výrobním procesu prokázané vysoké hodnoty karcinogenního dioxinu. Obsahují je skoro všechny kosmetické konvenční produkty jako krémy, mléka, opalovací krémy i dětská kosmetika.

Také pod názvem polyethylenoxid, polyoxyethylen, zkratky PEG, PEO nebo POE 

12. Propylenglykol (PG) a Butylene Glycol(BG)

C3H8O2, C4H10O2
Petroláty, používané jako rozpouštědlo, zvlhčovač, parfemační činidlo, lehký konzervant. Vyvolává podráždění očí a kůže. Objevuje se v šampónech a hydratačních přípravcích, lescích na rty a rtěnkách. Funkcí je zamykat hydratační složky do pokožky.  Může vést ke kontaktní dermatitidě a způsobují mozkové, jaterní i ledvinové potíže.

Také pod názvem Propan-1,2-diol a Butanediol.

13. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES)

CH3(CH2)10CH2(OCH2CH2)nOSO3Na
Používá se jako velmi levné pěnidlo do většiny produktů jako jsou šampony, sprchové gely, tekutá mýdla, pleťové vody, pěny do koupele i zubní pasty. Také se používá do čistících prostředků, přípravky na umývání aut, prostředky na čištění garážové podlahy, odmašťovače motorů. Způsobuje kožní problémy a velmi dehydratuje kůži, která je poté podrážděná, napjatá a suchá. Dráždí a poškozuje oči a v pastě může podporovat tvorbu aft. Ve větším množství působí jako karcinogen, ztěžuje dýchání a může způsobovat průjmy. Usazuje se v organismu. 

Říká se mu také Laurethsulfát sodný a Laurylsulfát sodný

14. TRICLOSAN

C12H7Cl3O2
Syntetická antibakteriální složka. Registrovaný pesticid, který obsahují zubní pasty, mýdla, odličovací přípravky, holící krémy a antiperspiranty. Je karcinogenní.

Říká se mu také triklosan, 5-chlor-2-(2,4-dichlorfenoxy)fenol

NEPODCEŇUJTE Chemikálie v opalovacích krémech

Avobenzon, benzofenon, ethylhexyl metoxycinamát, Ethoxicinnamate, kyselina para-aminobenzoová - PABA. V konvenčních opalovacích krémech najdete většinou tyto látky, které podporují vznik volných radikálů. Jsou karcinogenní a mají vliv na změnu DNA.

Markéta

Markéta

Redaktor

Více článků

Patří k Folly týmu. Miluje přírodu, postupně přechází na přírodní kosmetiku a ekodrogerii. Zbožňuje vaření, protože jídlo je nejlepší neřestí, design v celé jeho šíři a své dva psy, které našla v útulku a pomalu je vypiplala ke skorodokonalosti :-)

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat