Menu

Jak ty menstruační kalhotky vlastně fungují? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak ty menstruační kalhotky vlastně fungují?

Jak ty menstruační kalhotky vlastně fungují?

Recenze
zveřejněno 08.07. 2021
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
2148x
3 minuty čtení

Boom alternativních dámských hygienických potřeb je v posledních letech opravdu veliký. Vedle látkových vložek, mořských hub, nebo kalíšků jsou čím dál oblíbenější i menstruační kalhotky, které působí jako nejpohodlnější a nejlepší varianta. Když jsme je zařadili do sortimentu na Folly, neváhala jsem a hned je vyzkoušela. A jak obstály?

Žena za rok spotřebuje 200-300 menstruačních pomůcek (vložek/tamponů), kalhotky ale mohou při správné péči vydržet 1-2 roky. 

Jak kalhotky vybrat a kolik jich pořídit?

Říká se, že pokud si budete kupovat menstruační kalhotky, měli byste pořídit na začátek alespoň troje. A opravdu to tak je, úplně nejideálnější je podle mě mít třeba 5 kusů, pokud nechcete během menstruace prát každý den. Kalhotky mají různou savost a já se rozhodla vyzkoušet troje, každé na jinak silnou menstruaci. Modré s krajkou pro slabou až střední menstruaci, hladké černé pro střední až silnou menstruaci a bordó s krajkou pro silnou menstruaci a s prodlouženou vloužkou na noc. 

Co se týká velikosti, běžně si kalhotky (Intimissimi, Tezenis, HM,...) kupuji ve velikosti 38 (M), protože nemám ráda, když se kalhotky hodně zařezávají a táhnou, tyto menstruační od SAYU jsem ale zvolila velikost 36 (S), protože je potřeba, aby okraje opravdu 'těsnily' a aby kalhotky neodstávaly... Doporučuje se ovšem řídit tabulkou níže.

Předtím, než kalhotky poprvé použijete...

Kalhotky by se před prvním použitím měly vyprat kvůli aktivaci savosti. Perou se v tekutém (a nejlépe přírodním) pracím gelu, na 40 °C s odstřeďováním 1000 otáček, bez aviváže a pokud máte ochranný sáček na jemné prádlo, můžete jej použít. Já ho nemám, a tak peru bez něj. Kalhotky potom nepatří do sušičky, ale měly by se nechat oschnout naruby. Zajímavé je, že čím víc kalhotky perete, tím vyšší savost mají. 

Jaké bylo první použití kalhotek? 

Na to až menses přijde a kalhotky vyzkouším jsem se neuvěřitelně těšila. Protože první dny mívám opravdu silné, sáhla jsem hned po těch bordó pro silnou menstruaci. Překvapilo mě, jak 'suchý pocit' jsem měla. Tekutina v kalhotkách opravdu 'mizela' a když jsem cítila, že přichází 'silnější vlna', šla jsem na toaletu. Nakonec jsem ale byla ráda, že jsem při prvním použití byla doma, protože i kalhotky na silnou menstruaci mi po 3 hodinách začaly na stranách trošku protékat. Hned potom jsem sáhla po těch pro střední až silnou periodu a ty překvapivě vydržely 6,5 hodiny.

Přestože mi kalhotky nevydržely celý den, na noc i druhé ráno jsem po nich sáhla znova, protože jsou opravdu pohodlné. Měla jsem strach, že se v nich budu cítit jako v plence, ale opravdu to není vůbec zlé a je to 100% příjemnější varianta než klasická vložka, navíc na nich opravdu nejde poznat, že to nejsou klasické kalhotky a vypadají dobře. 

A po použití...

Po použití kalhotek je přepláchněte ve studené vodě a pomoci si můžete i jemným mýdlem vhodným na vlnu, určitě vynechejte žlučové, kosmetické mýdlo, nebo jádrové s jelenem (toto radí přímo výrobce).

Suma sumárum, za mě jsou kalhotky příjemná varianta a plánuji je pořídit i svojí mladší sestře. Kéž bychom měly dřív tuto možnost i my, první měsíce a roky s menstruací by mi to možná dost usnadnilo. Sice mi při prvních 2-3 dnech a nejsilnější menstruaci vydrží jen pár hodin, ale je to stejné jako s kalíškem, vložkou nebo tamponem - ty také musím měnit. Při těch prvních dnech mi nyní kalhotky slouží jako doplněk k jiným variantám (tampon, kalíšek) a poslední 2-3 dny menstruace už si vystačím jen s nimi. Už jste je taky vyzkoušeli? 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat