Menu

VYZKOUŠELI JSME: Dětský opalovák od Officiny - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

VYZKOUŠELI JSME: Dětský opalovák od Officiny

VYZKOUŠELI JSME: Dětský opalovák od Officiny

Recenze
zveřejněno 27.05. 2020
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
1180x
4 minuty čtení

Pokud ještě nemáte opalovací krém pro děti, určitě se shodneme na tom, že je na něj nejvyšší čas. Na co si dát při výběru krému pozor, jak fungují krémy s minerálními filtry a jestli vám můžeme doporučit ten od Officiny se dozvíte v novém článku. 

U výběru opalováku se asi většina z nás zamyslí nad tím, jaký je fototyp. Nebo jinak- většina z nás už ví, jaký fototyp je a podle toho vybírá hodnotu SPF. Někdo si v tropech vystačí s opalovákem s SPF 15, jiný se spálí i s SPF 30. U dětí na fototypy nespoléhejte. Dětské pokožky se sice také liší, ale obecně je jejich kůže mnohem tenší a jemnější než kůže dospělého člověka a proto vždy sahejte po silnějším opalováku. Proto se dětské opalovací krémy vyrábí hlavně s vyšší ochranou a děti by neměly používat krémy (a už vůbec ne opalovací oleje) pro dospělé.

A protože opakování je matka moudrosti, pojďme si připomenout, co je to SPF, UVB a UVA záření. 

SPF určuje, kolik času můžeme na sluníčku strávit

SPF faktor odráží UVB záření, což je to, které nám může způsobit začervenání až spálení pokožky. Hodnota SPF ovšem neurčuje na kolik % vás před UVB zářením chrání, ale jak dlouho vás před ním bude chránit. Vydržíte-li tedy běžně na sluníčku 5 minut , vynásobte 5 hodnotou SPF (např. 30) a vyjde vám 150, takže na sluníčku můžete strávit 150 minut. 

Jaký je rozdíl mezi UVB a UVA zářením? 

UV záření je rozděleno do několika dalších. UVA (zhruba 90-99% jej dopadne na zem, proniká hluboko do pokožky), UVB (cca 1-10% jej pronikne na zem a způsobuje spálení kůže) a UVC záření (prokazatelně karcinogenní, zachytí ho ozonová vrstva a na zemi se nedostane). UVB záření vás může spálit, ale i UVA je škodlivé a způsobuje například pigmentové skvrny, stárnutí kůže a na rozdíl od UVB dokáže proniknout hluboko do pokožky. Důležité je se proto chránit před oběma typy záření. Hledejte proto u krémů vždy informaci o tom, zda vás chrání před oběma typy. 

Minerální filtry jsou lepší volba, protože...

Působí okamžitě a nemusíte čekat, než na sluníčko vyjdete. Působí jako takové zrcadlo a UV záření i teplo na těle odráží a nedovolí mu proniknout dovnitř buněk pokožky. UV filtr je vyroben z namletých nerostů jako je hlavně oxid zinečnatý, nebo oxid titaničitý, jedná se tudíž o přírodní variantu. To ale často bývá nevýhodou u roztírání nebo tvoření bílých skvrn. Není ale potřeba zatracovat všechny přírodní opalováky, můžete najít i opravdu kvalitní a příjemný při používání. A tak přichází konečně ta otázka...

Můžeme vám doporučit Officinu?

V tomto článku jsem testovala a psala o opalováku od Officiny na obličej. Tehdy mě mile mě překvapil a překvapení pokračovalo i u dětského krému s SPF 50! Chytře jsme ho s Viky vzaly k rybníku, kde jsme jí ho natřela těsně před tím, než vletěla do pískoviště. Kamarádka, co tam s námi byla, řekla: ,,Hele, to si jí asi neměla natírat před tím pískem, ne? Odnesete si půlku pískoviště domů.'' ...to určitě všechny mámy znají. ,,Možná ne, dívej. Vůbec mi nelepí ruce, hned se to vsáklo a ani to nedělalo žádné stopy.'', řekla jsem a měla jsem pravdu!

Tenhle opalovací krém ani trošku nezklamal! A od toho dne ho vychvaluju kde můžu. Viktorka se s ním vlastně natírá částečně sama, protože se roztírá opravdu jednoduše. Nechápu, jak to Officina dokázala, ale krém na to že má minerální filtry není vůbec hrubý, ani moc bílý a NELEPÍ. A je i pro tu necitlivější pokožku.

Má jenom jednu nevýhodu. Je dost tekutý. Takže po pár použitích máme trošku zamatlané víčko (což u opalováků nemám vůbec ráda, ale faktem je, že to tak mám skoro u všech co nejsou ve spreji). Možná teda, když budete šikovnější než já s Viky, tento problém mít nebudete. 

Officina za mě proto dostává 10/10 bodů a myslím si, že mám oficiálně své nové oblíbence co se sluneční péče týká. Hurá! Zkusíte je taky? 

Vaše Adela a Viky na sluníčko připravené! 

 

 

 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat