Menu

Recept | Jarní saláty plné vitamínů - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Recept | Jarní saláty plné vitamínů

Recept | Jarní saláty plné vitamínů

Recepty
zveřejněno 04.04. 2023
Bára Nosková Mosorjáková BÁRA NOSKOVÁ MOSORJÁKOVÁ, foodstylistka
574x
3 minuty čtení

Je libo jarní salátek z doma naklíčených klíčků, nebo salát s pečeným lososem s účasným bio kořením od Sonnentor? Zkuste tyto dva recepty od naší Báry, my jsme si je zamilovali! 

Jarní salát s chřestem a vejci 

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Ingredience:
3 vejce 
150 g salátových listů, mix
6 stonků čerstvého zeleného chřestu, odkrojené zatvrdlé konce
6 ředkviček, omytých
2 hrsti naklíčených klíčků (směs semínek k nakličování Sonnenetor)
150 g jemného kozího sýra

Dresing:
1 hrst čerstvé pažitky
1 hrst čerstvé petrželky
150 g majonézy light nebo vegan
2 lžíce bílého jogurtu
½ citronu (šťáva a kůra)
1 menší stroužek česneku
1 lžička koření na vejce Sonnentor
Sůl, pepř

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo. Vložte je do studené vody tak, aby byla celá ponořená, přiveďte k varu, stáhněte plamen a na mírném ohni vařte 7 minut. Sceďte a zchlaďte je v ledové vodě. Poté oloupejte. 
  2. Připravte dresing. Pažitku a petrželku nasekejte najemno. Do střední misky dejte majonézu, jogurt, bylinky, kůru a šťávu z citronu, rozmělněný česnek a koření na vejce. Důkladně promíchejte a dejte stranou. 
  3. Omytý chřest pomocí škrabky nakrájejte na podélné nudle. Ředkvičky nakrájejte na tenká kolečka, pokud máte mandolínu, určitě využijte. 
  4. Na dno mísy nebo velkého talíře dejte 1/3 dresingu. Vsypte salátové listy, přidejte ředkvičky, klíčky, vejce a chřest. Posypejte rozdrobeným kozím sýrem. Podávejte se zbylým dresingem. 

Jarní salát s pečeným lososem

Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 2

Ingredience:
150 g čočky Beluga, propláchnuté
Sůl, pepř
2 lžíce bílého vinného octa
¼ malé hlávky bílého zelí
200 g filet lososa
½ citronu (šťáva)
6 ředkviček
1 hrst lusků cukrového hrášku
1 hrst čerstvého kopru, nasekaného nahrubo

Dresing:
100 ml olivového oleje
1 citron (šťáva)
1 lžička medu
1 lžička hořčice
Sůl, pepř
2 lžičky salátového koření Vše v zeleném Sonnentor

Postup:

  1. Čočku vařte v osolené vodě s octem 20 minut do měkka, sceďte a nechte okapat. 
  2. Zelí nakrájejte nebo krouhejte na jemné nudličky, prosolte a dejte stranou odležet. 
  3. Filet lososa dejte do zapékací misky, osolte, opepřete, přelijte šťávou z citronu a vložte do předehřáté trouby na 180 ᵒC. Pečte 15 - 20 minut, podle výšky filetu. Po upečení maso vidličkou rozdělte na menší kousky.
  4. Ve střední misce prošlehejte olivový olej, šťávu z citronu, med, hořčici, sůl, pepř a salátové koření.  
  5. Čočku přelijte dresingem. Navrch dejte zelí, hrášek, ředkvičky, kousky lososa a zasypejte koprem. 

Tip – pokud nemáte rádi kopr, můžete použít nadrobno nasekanou hladkolistou petržel. 

 

Bára Nosková Mosorjáková

Bára Nosková Mosorjáková

Foodstylistka

Více článků

Foodstylistka a autorka receptů, modelka, máma dvou chlapečků. Účastnice pořadu Masterchef Česko 2019. Dlouhodobě spolupracuje s Albert Česká republika.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat