Počet porcí: cca 20 kousků
Doba přípravy: 40 min
Bez lepku
Ingredience:
200 g Natu blanšírovaných mandlí
60 g třtinového světlého cukru
2 lžičky citronové kůry (1 citron)
4 kapky vanilkového extraktu
sůl
3 bílky pokojové teploty (z velkých vajec, 2 na sníh, 1 zvlášť na obalování)
2 lžičky lesního medu Apimel
100 g mandlových lupínků
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190°C (170°C horkovzdušnou). Dva plechy vyložte pečícím papírem.
2. Mandle rozmixujte dohladka v blenderu na mandlovou mouku.
3. Přesypte do větší mísy, smíchejte s cukrem, kůrou, vanilkou a špetkou soli.
4. Elektrickým šlehačem vyšlehejte 2 bílky s medem do řídkého sněhu a vmíchejte je do mandlové směsi.
5. Do malé misky dejte zbylý bílek a vidličkou ho prošlehejte. Do vedlejší misky vsypte strouhané mandle.
6. Z těsta odeberte asi 1 polévkovou lžíci směsi a vytvarujte v rukou do kuličky. Tu následně obalte v bílku a poté v mandlových lupíncích.
7. Vyskládejte na připravené plechy 2,5 cm od sebe. Pečte 15 minut dozlatova. Začněte kontrolovat po 12 minutách, abyste se ujistili, že se mandle nepřipalují.
8. Před podáváním nechte zcela vychladnout. Můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
9. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží až 10 dní. Případně můžete zamrazit.