Menu

Recept | Roztomilé špaldové mini mazance - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Recept | Roztomilé špaldové mini mazance

Recept | Roztomilé špaldové mini mazance

Recepty
zveřejněno 12.04. 2022
Bára Nosková Mosorjaková BÁRA NOSKOVÁ MOSORJAKOVÁ, foodstylistka
224x
2 minuty čtení
Počet porcí: 7 – 9 kusů
Doba přípravy: 50 minut, 2h a 30 min kynutí, 25 min pečení
Náročnost: Snadné
 
 
Suroviny:
110 ml plnotučného vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
150 g prosáté špaldové mouky jemně mleté
10 g čerstvého droždí
100 g prosáté pšeničné polohrubé mouky
80 g xylitolu Natu (lze použít i běžný cukr krystal nebo třtinový)
sůl
2 vejce (1 oddělený žloutek + vejce na potření, prošlehané)
¼ citronu, nastrouhaná kůra
30 g propláchnutých a okapaných rozinek
30 g dýňových semínek
30 g mandlí plátky, namočené, okapané
10 g moučkového cukru na poprášení
 
Postup:
1.     Do nekovové misky vlijte máslo s mlékem a promíchejte. Směs nesmí být příliš horká. Přidejte lžíci mouky a rozdrobte droždí. Nechte 10 minut odpočinout, aby kvasnice vzešly. 
 
2.     Do mísy robota přisypte oba druhy mouky, xylitol a špetku soli. Vklepněte žloutek, přisypte citronovou kůru, rozinky a dýňová semínka. Pomocí hákového nástavce hněťte na nižší obrátky 20 minut, dokud není těsto nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 2 hodiny.
 
3.     Plech na muffiny vyložte pečícím papírem. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 7 - 9 dílů, podle toho, jestli chcete menší nebo větší tvar. Z dílků vytvořte v dlaních kuličky, které položte na plech nejhladší stranou vzhůru. Dbejte na dostatečné rozestupy. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
 
4.     Rozehřejte troubu na 190°C. 
 
5.     Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. 
 
6.     Pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout na plechu. Před podáváním můžete  poprášit moučkovým cukrem nebo je podávat s oblíbeným džemem. 
 

 

Autor: Bára Nosková Mosorjaková, IG: bara_noskova_m

 

Bára Nosková Mosorjaková

Bára Nosková Mosorjaková

Foodstylistka

Více článků

Foodstylistka a autorka receptů, modelka, máma dvou chlapečků. Účastnice pořadu Masterchef Česko 2019. Dlouhodobě spolupracuje s Albert Česká republika.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat