Počet porcí: 7 – 9 kusů
Doba přípravy: 50 minut, 2h a 30 min kynutí, 25 min pečení
Náročnost: Snadné
Suroviny:
110 ml plnotučného vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
150 g prosáté špaldové mouky jemně mleté
10 g čerstvého droždí
100 g prosáté pšeničné polohrubé mouky
80 g xylitolu Natu (lze použít i běžný cukr krystal nebo třtinový)
sůl
2 vejce (1 oddělený žloutek + vejce na potření, prošlehané)
¼ citronu, nastrouhaná kůra
30 g propláchnutých a okapaných rozinek
30 g dýňových semínek
30 g mandlí plátky, namočené, okapané
10 g moučkového cukru na poprášení
Postup:
1. Do nekovové misky vlijte máslo s mlékem a promíchejte. Směs nesmí být příliš horká. Přidejte lžíci mouky a rozdrobte droždí. Nechte 10 minut odpočinout, aby kvasnice vzešly.
2. Do mísy robota přisypte oba druhy mouky, xylitol a špetku soli. Vklepněte žloutek, přisypte citronovou kůru, rozinky a dýňová semínka. Pomocí hákového nástavce hněťte na nižší obrátky 20 minut, dokud není těsto nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 2 hodiny.
3. Plech na muffiny vyložte pečícím papírem. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 7 - 9 dílů, podle toho, jestli chcete menší nebo větší tvar. Z dílků vytvořte v dlaních kuličky, které položte na plech nejhladší stranou vzhůru. Dbejte na dostatečné rozestupy. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
4. Rozehřejte troubu na 190°C.
5. Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
6. Pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout na plechu. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem nebo je podávat s oblíbeným džemem.
Autor: Bára Nosková Mosorjaková, IG: bara_noskova_m