Menu

Recept: Rychlá a snadná poke bowl - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Recept: Rychlá a snadná poke bowl

Recept: Rychlá a snadná poke bowl

Recepty
zveřejněno 04.08. 2020
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
3455x
2 minuty čtení

Zdravá, barevná, snadná, hit instagramu a hipsterských bister. Udělejte si doma úžasnou misku plnou rýže, zeleniny a klidně třeba i ryb. Poke bowl si můžete poskládat podle toho, co milujete nebo zrovna máte doma a skvělá letní večeře bude hotová během chvilky. A mimochodem, věděli jste, že tahle mňamka pochází z Havaje? 

O poke bowl by se dalo říct, že je to trošku jako když vařil pejsek a kočička. Nedopadne to katastrofálně, ale můžete do ní opravdu dát, co doma najdete. Základ ovšem tvoří rýže, zelenina a skvělá omáčka, která celou poke dochutí. 

Na dvě porce naší poke budete potřebovat:

- hrnek basmati rýže
- půl hrnku mungo fazolí
- čerstvou zeleninu: avokádo, rajčata, ředkvičky, okurku, mrkev
- sezamová semínka
- dýňová semínka
- limetku
- tempeh/tofu
- himalájská sůl

Na omáčku:

- 3 lžíce sójové omáčku
- 1 lžíce datlového sirupu

Začněte mungo fazolemi. Ty si dejte do vody nejlépe na 4 hodiny předem, až potom je začněte vařit. Přiveďte k varu, stáhněte a vařte cca 15-20 minut, dokud nebudou tak akorát. Fazole zastoupí veliké množství bílkovin a vitamínu B. (Pokud byste chtěli, můžete si je doma nechat naklíčit a dát do poke klíčky).

Jako druhá přichází na řadu rýže, tu doporučuji při vaření osolit himalájskou solí. Rýži můžete dát do poke studenou i teplou. A pak už je to zase neuvěřitelně jednoduché. Nakrájíte zeleninu, tempeh, nebo osmahnuté tofu, naservírujete a zasypte semínkama. Poke se nejčastěji dávají do speciálních misek, bude vám k tomu ale bohatě stačit jakákoli malá miska, kterou máte doma. 

Do ještě menší mističky si smíchejte sójovku se sirupem, nalejte na připravené poke a pro ještě osvěžující chuť doporučuju pokapat limetou. Mňam, jenom to píšu a mám na to chuť! 



TIP: Kdysi jsem slyšela, že perfektní jídlo by mělo obsahovat všechny 4 chuti. Sladkost, slanost, hořkost a kyselost. A musím uznat, že když teď občas přidám kyselost v podobě citronu či limety někam, kam by mě to dřív ani nenapadlo, chutná to skvěle. Proto se jí v poke bowl nebojte a vyzkoušejte ji. 

Ať už se rozhodnete dát do poke bowl cokoli, nemusíte se bát, že byste ji pokazili. Kvalitní zeleninou, případně lososem určitě nic nezkazíte. A dejte nám vědět, až ji vyzkoušíte! 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat