Čočkový salát. Jeden by řekl, jaká nuda to bude, nezapomeňte ale, že salátům dodává chuť hlavně skvělá zálivka. Jak si během chvilky udělat super dochucený a zdravý salát, který vás v parných letních dnech osvěží, ale i zasytí se dočtete v dnešním článku.
Spousta lidí vlastně pořád neví, že na Folly už dávno nesežete jenom kosmetiku a ekodrogerii, ale sortiment se postupně rozrůstá i na potraviny (hlavně ty zdravé), ale třeba i talíře a mísy (ty jsou mimochodem dost stylové, barevné a z eko bambusu). Ale pojďme k receptu.
Budete na něj potřebovat:
- 1,5 hrnku červené čočky
- 1 červenou papriku
- hrst petržele (případně koriandru, ten dodá salátu exotickou chuť)
- 1 červenou cibuli
- himalájskou sůl, pepř
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce octu
- 1,5 lžíce hořčice
- 2 lžičky datlového sirupu
Postup je vlastně úplně jednoduchý. Nejprve si dejte uvařit čočku (podle návodu na obalu). Červená je skvělá v tom, že není potřeba ji předem namáčet a uvařená bude za chvilku. Čočku nechejte vychladnout a mezitím si nakrájejte na jemno cibulku, petržel a na malé kousky červenou papriku. Vše smíchejte ve velké míse a jemně okořeňte solí a pepřem.
Zálivku vytvořte smícháním všech uvedených ingrediencí dohromady a buď ji dejte přímo do salátu, nebo nechejte, aby si každý dochutil salát sám. Zálivka je úžasně sladko-kyselá a já osobně ji určitě budu dělat častěji.
A TIP!
K salátu moc doporučuju nějaký výborný celozrný chlebík. A pokud nebude křupavý a čerstvý, nejlepší je osmahnout si chleba na kokosáku. Na kokosovém oleji si dělám chleby i k různým krémovým polévkám a je to boží, zkuste.
A proč salát vyzkoušet?
- Červená čočka, která je základem celého salátu, má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a je skvěle stravitelná, bezlepková a nenadýmá!
- Červená paprika je taky skvělá volba. Věděli jste, že 100 g papriky obsahuje 0,8 b bílkovin, 0,3 g tuku a 2,4 g sacharidů?
- No a červená cibule? Ta je jednak o něco jemnější než bílá a obsahuje více antioxidantů než její světlejší kolegyně.
- Petržel, přetože její výrazné chuti spousta lidí musí přijít na chuť až postupně, perfektně vám očistí krev a nejen díky tomu se řadí mezi takzvané superfoods.
- Použitý datlový sirup je zdravá a přírodní alternativa jiných sladidel s nízkým glykemickým indexem. Má specifickou chuť, tmavou barvu a konzistenci jako tužší med. Obsahuje spoustu minerálů a vitamín B.
Zkrátka a dobře, salát vám bude nejen chutnat, ale během chvilky vytvoříte opravdu zdravý letní oběd, který si můžete dát o víkendu, nebo ho vzít v krabičce do lednice do práce. Dejte vědět, jak vám chutnal. Dobrou chuť!