Menu

7 tipů jak využít šípky - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

7 tipů jak využít šípky

7 tipů jak využít šípky

Volný čas
zveřejněno 24.09. 2020
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
5000x
4 minuty čtení

O účincích šípků, které na podzim dozrávají, jste už možná slyšeli. Spousta lidí je sbírá na čaj kvůli jejich vysokému obsahu vitamínu C, ale jenom na čaj by jich byla škoda. Je spousta dalších možností, jak je použít a vytáhnout z nich to nejlepší. Znáte všechny? 

Jak už bylo zmíněno v úvodu, šípky dozrávají a nejlepší čas pro jejich sběr je většinou koncem září a během října. Sbírají se až když jsou tvrdé a mohou mít lehce naoranžovělou barvu. Pokud vám nerostou zrovna na zahradě, doporučuji pro šípky nechodit k silnici, ale volit ty v přírodě. Letos jsem na pár šípkových keřů v Praze narazila například v Šárce, taky to není úplně ideální, ale aspoň to není úplně v centru. A nasbírat si je se vyplatí, věděli jste, že obsahují zhruba 10x větší množství vitamínu C, než citrony?

TIP: Nejlepší je sbírat šípky do látkové tašky. Nejen proto, protože nechceme podporovat plastové sáčky, ale i proto, jelikož šípky mohou být ostré a sáčky roztrhnout. 

1. Čaj plný vitamínu C, ale citron tam není

Pokud máte, tak z čerstvých a pokud si ho chcete vychutnávat častěji, šípky si nasušte. To uděláte tak, že šípky očistíte od stopek, zevnitř vyberte jadérka (rozpulte šípek uprostřed a vyškrabejte je), omyjte vodou a nechejte je sušit třeba na topení. Čím déle se budou sušit, tím méně budou mít vitamínů, proto doporučuju volit topení, než třeba jen jiné teplé místo v místnosti.

Sušené šípky si potom nadrťte, nechejte 2 minuty luhovat ve studené vodě a potom nechejte projít varem. Hotový čaj nezapomeňte přelít přes jemné sítko, protože chloupky, které na sobě šípky mají, mohou dráždit sliznice. Zní to složitě, ale věřte mi, že výsledek za to stojí.

TIP: K drcení šípků nebo přípravě čaje z nich nikdy nepoužívejte hliník, ale nerezové nádobí nebo sklo. Hliník výrazně snižuje účinky vitamínu C. 

2. Šípkový džem

Mňam, pokud milujete palačinky nebo lívance s marmeládou, určitě si ho zkuste udělat.

Potřebovat na něj budete:
- 1 kg očištěných šípků (bez stopky, jadérek a chloupků)
- 800 g cukru (doporučujeme třtinový, nebo kokosový)
- šťávu ze 2-3 citronů
- vanilkový lusk
- vodu

Postup je potom jednoduchý. Šípky dejte do velkého kastrolu a zalijte je vodou tak, aby byly všechny ponořené. Vařte, dokud šípky nezměknou a potom vše rozmixujte. Do rozmixované směsi pak přidejte šťávu z citronů, vanilku a cukr. Nakonec naplňte do sklenic. Voilá, je hotovo!

3. Šípková omáčka je ideální ke zvěřině

Máte hotový džem? Pak máte ulehčenou práci, můžete ho totiž použít na omáčku! Jemnou šípkovou uděláte jednoduše tak, že na másle osmahnete cibulku, přidáte několik lžic šípkového džemu, můžete přihodit pár brusinek, osolíte, opepříte, zalijete smetanou a vaříte, dokud omáčka nezhoustne. Jednoduchá, skvělá a k podzimu prostě patří.

4. Nejen omáčka, ale i polévka!

Ve vodě povařte šípky a udělejte vývar. Zceďte přes plátýnko, přidejte trochu mléka, medu a můžete malinko zahustit. Nahoru posypejte mletými ořechy a je hotovo.

5. Od jídla ke kosmetice  

Co takhle udělat si doma šípkový olej? Má blahodárné účinky na vlasy, ale i pleť, nebo nehty. Dělá se vlastně stejně jako jiné. Zralé šípky omyjte, osušte a dejte do uzavíratelné sklenice s kvalitním za studena lisovaným olejem, osobně doporučuji tento mandlový. Nechejte šípky v oleji luhovat zhruba měsíc a jednou za 1-2 dny směs protřepejte. Nakonec vše sceďte a nechejte v uzavíratelné lahvi. Používejte pár kapek na obličej pro rozjasnění pleti, nebo klidně na celé tělo, kůže vitamín C zbožňuje!

TIP: Na Folly najdete tento speciální Noční šípkový elixír od značky Indívo, který pleť okamžitě rozjasní a vyživí! 

6. Co takhle šípková sůl do koupele?

Děláte si doma DIY sůl do koupele? Přidejte do své pár sušených šípků a několik kapek šípkového oleje. Vzniklou solí potom můžete pokožku masírovat. 

7. A nakonec zase ty dobroty. Zkusili jste už šípkový sirup?

Na ten je potřeba:
- 1 díl šípků
- 2 díly vody
- 1,5 dílu třtinového cukru
- citronové šťávy podle chuti 

Postup opět není složitý. Jeden den si šípky rozdrťte v mixéru a zalijte je vodou. Nechejte přes noc, na druhý den dejte do hrnce a lehce prohřejte (nepřivádějte k varu). Přidejte cukr, citron a nakonec opět přeceďte přes plátýnko. Skladujte v chladu a přidávejte ho do čaje, nebo klidně jen do vody.

Ať se pustíte do čehokoli z našich tipů, přejeme, ať se vám to vydaří a ze šípků dostanete to nejlepší, vitamíny a podporu imunity, která se vám bude hodit. Hlavně nezapomeňte na to, že šípky byste si měli sbírat každý rok nové, časem totiž ztrácí vitamíny, takže na ty z loňska zapomeňte. Krásný podzim! 

 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat