Menu

ČAJ - průvodce pohodovým dnem - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

ČAJ - průvodce pohodovým dnem

ČAJ - průvodce pohodovým dnem

Volný čas
zveřejněno 23.01. 2019
Markéta MARKÉTA, redaktor
1326x
4 minuty čtení

 

ČAJ

Jak dlouho se už pije?

A proč se vlastně pije?

Jaké jsou jeho opravdové účinky?

A jak se dají jeho vlastnosti maximálně využít ve všední dny?

Předpokládám, že jej pijeme všichni. Někdo si uvaří čaj na snídani, jiný zase před spaním. Na zahřátí. Na probrání. Čaj je v hodně zemích kulturním nápojem a jeho pití společenskou událostí. Lidé si jej oblíbili už ve staré Číně, kde si začali odvar z lístku čajovníku vychutnávat a dali mu až obřadní význam. Víte, že právě náš název čaj je z čínského 茶 – čcha v mandarínském a kantonském dialektu? V dialektu Sia-men se čte te - odtud je zase pojmenování z mnoha jiných zemí. 

Pokud koukáte na to, co pijete a se sladkými šťávami nebo limonádami nejste moc přátelé, čaj se může stát vašim nejlepším spojencem. Když se totiž vyberou ty správné byliny a lístky čajovníku, můžete tak ovlivňovat energii v celém vašem dni a udělat ho tak ještě o kousek příjemnějším.  

Jak využít schopnosti čaje na maximum? 

Už jste přemýšleli nad tím, že čaj se dá využít v každém rytmu dne? Ráno na probuzení. Odpoledne na dodání energie a večer zase na uklidnění. A co je na tom všem nejlepší, že mimo to, že vám dodá ten správný pocit a rozpoložení, tak přirozeně doplňujete tekutiny. 

TIP: Naučte se čaje zbytečně nesladit nebo použijte taková sladidla, která vašemu tělu zbytečně neškodí. Rozhodně však nemyslím ta umělá. Už jste zkusili sladit třeba švestkovým (Švestkový sirup obsahuje 16–20 % fruktózy, 24–29 % glukózy, 0–2 % sacharózy) nebo datlovým sirupem (Datlový sirup obsahuje 15–30 % fruktózy, 17–40 % glukózy a 3–34 % sacharózy) nebo jen sušenou datlí? Datle jsou božskou neřestí. Jsou lahodné, osladí vám život už jen malým množstvím a k tomu nevystřelují hladinu krevního cukru do vesmíru, což je dobré i pro cukrovkáře. Jejich přirozená sladkost nezatěžuje vaše tělo jednoduchými cukry. 

Zajímavost: Víte, že čaj zabraňuje nočním můrám, uklidňuje mysl, posiluje paměť, zahání spánek a všeobecně pomáhá proti ospalosti? Konkrétně zelený čaj působí proti depresím, posiluje koncentraci a duševní výkonnost. Dokonce zlepšuje schopnost učit se, snižuje možnost stresových symptomů a díky antioxidačním účinkům zpomaluje i proces stárnutí.

Jaký čaj zvolit?

Hodně lidí si myslí, že černý, zelený a bílý čaj se připravují z odlišných druhů čajovníku. To je však omyl. Ve skutečnosti jde o jednu a tutéž rostlinu. Rozdíl je pouze ve způsobu zpracování. Černý čaj, který je u nás v Česku nejoblíbenější, je nejméně hodnotný. Při jeho výrobě dochází k znehodnocení prospěšných látek i vitamínu C. Je tak jen na chuť, což je škoda. Zato zelený a bílý čaj není fermentovaný, což znamená, že se nechává před sušením volně oxidovat, a je tak zdraví prospěšnější, protože jsou jeho antioxidační schopnosti a zdraví prospěšné látky zachovány.

Mezi čaje s omezenou fermentací patří červený nebo žlutý čaj. Prodávají se pod názvem oolong. 

Jaké jsou účinky čaje?

Obsažené třísloviny (polyfenoly) v čaji mohou za to, že je čaj silným antioxidantem, takže vyplachuje přebytek volných radikálů, které se nashromáždily v našem těle. Bílé a zelené čaje v množství těchto látek vedou. 

Čaj podporuje vylučování moči a tvorbu žaludečních šťáv, které pomáhají trávit. Obsažené třísloviny ovlivňují trávící trakt natolik, že jsou schopny odvádět z organismu škodlivé látky. Potlačují tvorbu enzymů, které proměňují škrob na glukózu, což je skvělé. Napomáhají tak ke snížení hladiny cukru v krvi.

Hlavní účinné látky jsou purinové alkaloidy (kofein, označovaný jako thein, theobromin a theofylin). Množství těchto látek obsahuje čaj v rozmezí 2-5%. V závislosti na kvalitě a způsobu zpracování.

Kofein podporuje tvorbu dopaminu  a serotoninu v organismu, což stimuluje centrální nervovou soustavu. V malých dávkách povzbuzuje činnost senzorických center mozku a ve větších dávkách podporuje činnost motorických center,

Povzbuzující účinek čaje je mírnější, ale mnohem trvalejší, než u kávy. Může trvat až 6 hodin.

Vyzkoušejte čaje Angelic, které jsou přesně umíchány na ráno, celý den i klidný večer a mohou se tak stát vašimi průvodci celým dnem.

ČAJ NA KRÁSNÉ RÁNO

Čeká vás náročný den? Nebo dnes budete spíš odpočívat? Tak či onak, Pu Ehr se zeleným čajem tvoří silnou dvojku, navíc ve spojení s rybízem a kopřivou dodají tělu přesně to, co potřebuje. Takže tento den bude stát za to. A ještě malá poznámka: až čaj budete popíjet, vzpomeňte na koaly, protože ty se živí téměř výhradně listy eukalyptu.

Složení: pu erh-černý čaj (31 %), zelený čaj (27 %), rybíz černý plod, kopřiva list, eukalyptus list (5 %), 20 lahodných sáčků směsi pu erhu, zeleného čaje a bylin vás vyjde na 74 Kč.

ČAJ NA POHODOVÝ DEN 

Dochází vám energie? Pak v ruce držíte přesně to, co potřebujete. Černý čaj a plod schizandry jsou přeborníci v přivolávání ztracených síl, zahánění vyčerpání a pocitů hladu. Máta peprná je prý v některých kulturách brána jako symbol pohostinnosti a lásky, tak neváhejte a pozvěte na čaj i své blízké. Společně pak můžete lásku vyzařovat po zbytek dne a únava se vám jistě vyhne obloukem.  

Složení: černý čaj (52 %), schizandra plod, máta nať, citronová tráva, maté list (9 %), citronová kůra, 20 lahodných sáčků směsi černého čaje a bylin vás vyjde na 74 Kč.

ČAJ NA DOBROU NOC

Aaach, konečně zasloužený odpočinek! Rooibos jako čaj - nečaj vás svou lahodnou chutí vezme do země uvolnění a pohody plné květů ibišku, levandule a plodů aronie, které nejen že krásně vypadají, ale i výborně chutnají. Tak už na nic nemyslete a uložte se ke klidnému spánku.

Složení: rooibos (59 %), aronie plod (23 %), ibišek květ, levandule květ, 20 sáčků nápoje rooibos s bylinami vás vyjde na 74 Kč.

Plusy čaje

  • Pije se lépe, než samotná voda
  • Jeho kombinací je tolik, že lehce najdete tu svou dokonalou
  • Vlastnosti čaje můžete využívat i pro zvýšení energie přes den
  • Nebo pro uklidnění večer
  • V hektickém dni je vždy dobré si na chvíli odpočinout * vychutnání šálku čaje je optimálním relaxem, který zabere dobrou čtvrthodinku

Mínusy čaje

  • Nejsou. Leda, že byste popletli směsi a večer si dali třebas čaj na energii
  • Myslete na to, že je dobré směsi střídat a vybírejte spíše zelené nebo bílé čaje. Klasický černý čaj totiž může po čase zabarvovat zubní sklovinu stejně jako káva a červené víno a jeho účinky nejsou žádné.

Tak na zdraví. Jdu si dát odpolední té.

Markéta*

Markéta

Markéta

Redaktor

Více článků

Patří k Folly týmu. Miluje přírodu, postupně přechází na přírodní kosmetiku a ekodrogerii. Zbožňuje vaření, protože jídlo je nejlepší neřestí, design v celé jeho šíři a své dva psy, které našla v útulku a pomalu je vypiplala ke skorodokonalosti :-)

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat