Menu

Jak na to, aby vám oblečení vydrželo co nejdéle jako nové - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak na to, aby vám oblečení vydrželo co nejdéle jako nové

Jak na to, aby vám oblečení vydrželo co nejdéle jako nové

Volný čas
zveřejněno 15.03. 2023
Bára Nosková Mosorjáková BÁRA NOSKOVÁ MOSORJÁKOVÁ, foodstylistka
560x
3 minuty čtení

Určitě pečujete o své oblečení a záleží vám na tom, aby vám vydrželo co nejdéle. Mám to stejně. Kromě toho, že je to ekologické, tak to šetří peněženku a zaručuje, že můžu své oblíbené kousky dlouho nosit. Proto jsem s nadšením uvítala možnost vyzkoušet parní žehličku Steamery a následně k tomu napsat článek. Já jsem totiž po téhle šikovné věcičce vždycky toužila!

Už před víc jak 20 lety, kdy jsem začala pracovat jako modelka, jsem se s napařovačkami setkávala. Tehdy to pro mě byl neznámý stroj, na který jsem si však brzy zvykla, protože nechyběl na žádné přehlídce ani focení. A je tomu tak dodnes. Proč? Protože jakékoliv oblečení, které uštědřilo během transportu ve vaku nějaké zmačkání, muselo být navráceno do původního stavu. No a žehlení modelů šitých z luxusních jemných látek klasickou žehličkou je prostě riskantní. Poničení designového oblečení by vyšlo daného stylistu leckdy opravdu draho. Navíc, díky žehlení párou nezůstanou na oblečení typické ostré přehyby, které jsem vždy dokázala třeba na rukávech normální žehličkou vytvořit. 


foto pro Chape, Benedikt Renč

Můžu upřímně říct, že si pamatuji, jak jsem vždy žasla nad lehkostí, se kterou se zmačkaná látka souvisle proměňovala v dokonale rovnou tkaninu pouze pod proudem horké páry. Ano, zní to asi trochu šíleně, ale je to tak – naprosté duševní uspokojení. Můj sen tento napařovací přístroj vlastnit tehdy zhatily hned dva důvody. Prvním byla cena, která mnohonásobně převyšovala částku klasických žehliček a druhým byla velikost, protože profesionální napařovačky byly takové pojízdné vodní nádrže s tyčí na zavěšení ramínka a dlouhou hadicí vedoucí k parní hubici. V podstatě další vysavač do domácnosti. V dnešní době už existuje možnost pořídit si cenově dostupnější a mnohem sofistikovanější přístroje, jako jsou například krásné napařovačky od Steamery. Mají sice menší vodní nádržku, pokud ale nehodláte žehlit celý šatník najednou, je i toto spíše výhodou. V nádrži vám po žehlení nezůstane žádná voda a nebude se tam kazit nebo tvořit vodní kámen. Malé domácí napařovačky slouží právě k tomu, že si daný kousek, který chcete obléct, přejedete párou těsně před tím, než jej obléknete na sebe. 

Parní žehlení má i další výhody. Nevím jak vy, ale já se už žehlením halenek, šatů, košil a sukní všelijakých střihů natrápila dost. U parní žehličky je nejlepší, že vše jen zavěsíte na ramínko a kolem dokola napaříte. Za chvíli máte vyžehlenou i tu nejvolánkovatější halenku. Parní žehlení tedy šetří čas i nervy. Oblečení může zůstat zachovalejší díky tomu, že ho nemusíte prát, pokud není nijak zvlášť znečištěné. Znáte to. Někdy máte ve skříni nějaký kousek oblečení, který třeba rok nevezmete na sebe. No a pak se naskytne zvláštní příležitost, kdy jej vytáhnete a chcete si ho obléct. Jenže už není svěží, může být všelijak pomačkaný a vy si řeknete, že by bylo fajn jej asi raději ještě přeprat a přežehlit. Každým praním se však látka opotřebovává, vymývá se barva, na oblečení se mohou tvořit žmolky. A to nemluvím o sušení v sušičce. Použijete-li ale napaření, tkanina se refreshuje bez zdlouhavého procesu praní, sušení a žehlení. K tomuto účelu jsem použila ještě příjemný osvěžovač látek od Steamery a výsledek byl prostě super. Moje halenka byla jako čerstvě vypraná a vlákna látky šetrně ošetřená. 

Co je také skvělé a pro mě zásadní je malá velikost žehličky, díky které si jí můžu vzít s sebou na cesty. Cestuji často, a i přes to, že se snažím oblečení do kufru skládat co nejlíp (většinu věcí roluji do ruličky, aby na nich bylo co nejmíň záhybů), i tak jsou košile, kalhoty nebo trička po svém výletu v kufru na některých místech pomačkané. Takže jsem při své poslední cestě do Neapole přibalila Steamery a co bylo třeba, vyžehlila přímo na místě. 

Suma-sumárum péče o oblečení:

  • Oblečení před praním vždy roztřiďte podle barev a materiálu
  • Při praní postupujte podle instrukcí na visačkách
  • Perte při nižších teplotách
  • Oblečení před praním obracejte naruby, hlavně rifle, trička nebo mikiny s potiskem
  • Obecně perte co nejméně
  • Vybírejte správné a šetrné prací prostředky
  • Pozor na aviváž, může poškozovat vlákna tkanin
  • Raději se vyhněte sušičce, alespoň u jemných látek
  • Košile, šaty, sukně a kalhoty mějte věšte na ramínka
  • Svetry skladujte složené ve skříni, aby se nevytahaly
  • Na žehlení jemných materiálů používejte raději parní žehličku
  • Pro eliminaci žehlení prádlo před sušením dobře vypněte
  • Omezte používání kolíčků, abyste předešli otlačkům na oblečení
Bára Nosková Mosorjáková

Bára Nosková Mosorjáková

Foodstylistka

Více článků

Foodstylistka a autorka receptů, modelka, máma dvou chlapečků. Účastnice pořadu Masterchef Česko 2019. Dlouhodobě spolupracuje s Albert Česká republika.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat