Menu

Jak si udržet rovnováhu i v karanténě? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak si udržet rovnováhu i v karanténě?

Jak si udržet rovnováhu i v karanténě?

Volný čas
zveřejněno 16.03. 2020
Host HOST, expert
1118x
4 minuty čtení

Většina z nás prožívá náročné období. Nejen, že máme děti, které jsou najednou doma. Ale přicházíme o práci, výdělek. Na jisté úrovni se téměř všech z nás dotýká strach. O sebe, své zdraví, finance, ale i o své blízké, děti, rodiče. Do toho intenzivní informační smršť. Na jedné straně jsou někteří lidé nad věcí, nic neřeší, na druhé jiní vtažení do situace a pomalu nedokáží normálně fungovat...

Existuje nějaký návod, jak si udržet rovnováhu? Jak být v rámci možností, které teď jsou, tak nějak v pohodě? Sepsala jsem pro vás inspiraci - několik doporučení, které mi teď osobně pomáhají.

Tady jsou:

1. Režim 

Přestože se nechodí do školy, spousta z nás nechodí do práce, je dobré si udržet režim. Ráno vstát, udělat snídani, vyčistit si zuby, nezůstávat celý den v pyžamu a pokud vám to děti dovolí, upravit se. Pro zachování rovnováhy je potřeba naše tělo udržovat v kondici. Pokud cvičíte, cvičte dál. Jestliže meditujete, nepřestávejte. Obědvejte v čase, na jaký jste zvyklí běžně v práci. Stejně tak udržujte v “režimu” i vaše děti. Těm například vyčleňte čas, kdy se budete učit, každý den. 

2. Mysl

“Negativní” zprávy si ordinujme omezeně. Co tím myslím? Ano zůstaňme v obraze, ale jen jak je to nezbytně nutné pro naše fungování. Osobně jsem si naordinovala, že věci o současné situaci čtu 2x denně. Nedělám to ráno po probuzení ani večer před spaním. Obvykle v průběhu dopoledne nebo odpoledne se podívám na Novinky, nebo Seznam.
S ohledem na extrémní zátěž “negativních” zpráv dopřejme naší mysli relax. Může mít mnoho podob. Od relaxační hudby, po čtení odpočinkové literatury až po meditační cvičení. Zapalte si svíčku, pozorujte jak hoří. Sledujte domácí zvíře, strom za oknem. Na přírodě můžete vidět, že všechno funguje dál. 
Na jednu negativní zprávu si dopřejme alespoň 3 pozitivní.

3. Pozitivní emoce

Prožívejme pozitivní emoce. Jsou velkým zdrojem energie pro naše tělo a všichni je teď potřebujeme. Je to prostě palivo. A jaké to například jsou? 
Radost. Zatančeme si s dětmi nebo zahrajme hru. 
Humor. Říkejme si vtipy a smějme se. 
Laskavost. A to nejen ke svým nejbližším. Buďme prosím laskaví v soudech, které pronášíme o druhých. Neznáme jejich situaci, nechodíme v jejich botech. 
Zájem. Udržujme své koníčky. I když nemůžeme chodit cvičit jógu do klubu, můžeme si zacvičit doma. Inspirujme se na internetu, jak se zdokonalit v něčem co nás baví.
Klid. Kultivujme mir a pohodu v sobě samých. 

4. Vděčnost

Přestože jde o pozitivní emoci, dovolím si ji zmínit v samostatném bodě. Věřím totiž, že i dnes máme pořád za co být vděční. Aktivně to hledejme. Každý den můžeme najít mnoho důvodů. Většina z nás má pořád pevné zdraví a plné ledničky. A nejen to. Máme, kde bydlet. A mnohem víc. Udělejme si osobní nebo rodinné rituály vděčnosti. Rituály to mohou být zcela jednoduché, například se u společné večeře zeptejte, co kdo během dne zažil hezkého. A že se toho v karanténě moc zažít nedá? Může to být obrázek, co vám děti namalovaly, sluníčko, které svítí skrze okna, nebo to, že jste se pořádně vyspali. A nakonec můžeme teď být víc spolu, což může být také zdrojem vděčnosti.

5. Sdílení a vztahy

Podporujme se vzájemně. S moji dcerou a kamarádkou si posíláme vtipy a různé inspirační videa, kterými se bavíme. Vzala jsem si na pár dnů vnučku, aby mohla na zahradu. Dnes jsem jela nakoupit potraviny, nakoupila jsem i mojí mamince. 
Hledejme prostě a dobře vzájemně cesty, jak to zvládneme. Nepomůže nám říkat, že je to těžké a stěžovat si. Naopak. Slyšet od někoho blízkého, že to zvládneme, může být daleko mocnější.
Každý z nás teď o něco přišel. Někdo o práci, jiný o možnost jít do fitka, další má děti doma a podobně. Otevřme své srdce a buďme vlídní a milí. 

6. Smysluplné aktivity

I když někteří nemůžeme pracovat, hledejme jiné smysluplné aktivity. Sedím u počítače i když nemusím a nikdo mi za to neplatí. Ale i tak mi to dává smysl. Píšu například tento článek. Ale u toho sezení jsem vymyslela nějaké další on-line pracovní aktivity. 
Mimo to jsem se pustila do údržby zahrady, kterou standardně v takovém rozsahu nedělám. Plánuji postupně generální úklid svého domu. Věřím, že v průběhu času najdu daleko více různých smysluplných aktivit.

7. Hledání daru

Tím se dostávám k poslednímu bodu tohoto článku. Na všem zlém se dá najít něco dobrého. Záleží na každém z nás. Záleží na úhlu pohledu. Neovlivníme všechny události, které se dějí, ale ovlivníme svůj postoj k nim. Zkusme si vést deníček, kde si poznačíme každý den alespoň 3 pozitivní události, které nás za den potkaly díky tomu, že je dnes všechno jinak. 

Závěrem bych s vámi ráda sdílela zajímavý sen, který jsem měla pár dnů zpátky. Zdálo se mi o kolibříkovi. Byla jsem překvapená živostí toho snu a poselstvím, které mi přinesl. Jak kdyby přišel, abych se netrápila a oprostila od všeho co mě sužuje. Na internetu jsem pak našla význam. Na závěr si s vámi dovolím posdílet. 

“Zapomeňte na vše zlé, uvolněte se a poletujte krajinou společně s kolibříkem. Není velkých starostí a neřešitelných problému. Jste tu jen vy, nádherná vůně květin a kolibřík, který vás jako patron bere pod svá křídla. Uvolněte se, zbavte se stresů a starostí a uvidíte, že s nabitým klidem a uvolněním naleznete také všechna řešení na veškeré svízelné situace, které vás nyní dusí a svazují.”

Věřím, že takový krátký let s kolibříkem nám rovněž pomůže vnést více harmonie do našeho života. 

A to nám všem ze srdce přeji.

S pokorou a úctou Dáša

Článek pro nás připravila Dagmar Kožinová, lektorka, koučka, průvodkyně rozchodovými rituály. Děkujeme

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat