Menu

Narození dítěte jako konec milostného života? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Narození dítěte jako konec milostného života?

Narození dítěte jako konec milostného života?

Volný čas
zveřejněno 09.03. 2023
Andrea Kapitánová ANDREA KAPITÁNOVÁ, porodní dula
855x
4 minuty čtení

Téma, o kterém se moc nemluví a přitom potká většinu párů po tom, co se jim narodí mnohdy vytoužené miminko. Změna pohledu na partnera, nedostatek energie, frustrace z nového života, méně času. Právě tohle jsou věci, které mohou zapříčinit ztrátu kvalitního sexuálního života...

Pro začátek se vám otevřu a zmíním, že jsem z oboru porodnictví - doprovázím ženy k porodům, připravuji je na porod a starám se o ně v období šestinedělí. A právě v tomto křehkém období dochází k častému problému, kdy ženy přestávají mít chuť na jakékoli milostné aktivity. Ženy v nové roli matky často nemají téměř žádnou podporu od rodiny či přátel, partner musí záhy po porodu do práce a ony mnohdy zůstanou na miminko defacto samy. Malá miminka bohužel využívají jako jediný komunikační prostředek pláč, což je zvuk, který nás často přivádí takříkajíc k šílenství. Když k tomu přidáme ještě častý spánkový deficit nebo situace, kdy se chce miminko jen nosit a vyžaduje kontakt, není se čemu divit, že je to velmi náročné období. Miminka byla zvyklá na to být nonstop s námi, zažívala s námi všechno. A pro jejich psychické i fyzické zdraví je více než žádoucí jim toto dopřávat i nadále, jenže… My jsme byli zvyklí na fyzické doteky a spojení s partnerem a najednou… Najednou není chuť, síla, energie, čas, pomyšlení.

Nejste frigidní. Jste jen unavená, není to vaše vina. Ale dobrá zpráva je, že s tím jde něco dělat!

Základem je komunikace

Mluvte s partnerem zcela otevřeně o tom, jak se cítíte a co potřebujete. Stud je normální, ale váš partner by tu měl být pro vás a vy pro něj. Poporodní období je pro vás více než důležité a on je tu teď vaší hlavní oporou. Takže pomalými krůčky, ale jistě, s ním sdílejte veškeré strasti, které se pojí s vaším novým životem. Jistě vás pochopí a najdete společnou cestu.

Co vás nejvíce tíží? Je to únava? Nebo...

Je potřeba rozložit celou skládačku a dát ji pořádně dohromady. Spánek je sice důležitý, ale nejvíce vídám zanedbávání svého těla v oblasti stravování. Zaměřte se na svůj jídelníček. Ideální je to klidně formou výživového kouče. Nebojte se také kvalitních suplementů pro lepší regeneraci. Ať už kojíte, či ne, vaše tělo si to zaslouží.

Řekněte si o pomoc

Velmi důležitá je i pomoc zvenčí. Pokud nemáte kamarádku či člena rodiny, který by vám pomohl s domácností, vařením, úklidem či starším sourozencem, je vhodné si pomoci jinak. A nestydět se za to. Dříve lidé žili na vesnicích a pomáhali si navzájem. Dnes toto komunitní soužití nemáme, a tak jsme odkázání na úklidové služby, dovážku jídla/nákupu, místo návštěvy drogerie objednání z e-shopu, chůvy atp. Nemusíte si hrát na super ženu jako třeba vaše maminka! Dejte samu sebe na první místo. Protože stíhat všechny role - maminka, manželka, uklízečka, pradlena, kuchařka atd. je sice mnohdy “obdivuhodné”, ale s největší pravděpodobností vás to dovede k vyhoření a jen těžko vám zůstane energie a čas na vášeň s partnerem.

A co ta chuť na sex?

Ano, vlivem poporodních hormonů může dojít ke změně a snížení chuti na sex. Jde hlavně o prolaktin, který reguluje tvorbu mateřského mléka. Ale - určitě neberte snížený sexuální apetit jako důvod k ukončení kojení. Většinou jde o přechodový stav, tedy období, které přejde. Často se ovšem setkávám s tím, že právě vlivem podnětů výše se ženy dostávají zpátky do své ženské energie velmi těžko, či vůbec, no a sexuální aktivita je pak bohužel vynucená pro dobro a klid. Pozor, takto ne. Takto to fungovat nemá.

Řekněme si, že poporodní očistky již odešly, případné porodní poranění je zahojené, ale… stále potřebuje péči. Můžete využít různé olejíčky na masáž hráze či jizvy. Masáž této křehké a důležité části těla vám může pomoci s uvolněním. V případě rozsáhlého poranění či nástřihu hráze doporučuji navštívit i odborníka (např. gynefyzio.cz). Masáž můžete ze začátku provádět sama, ale pokud se budete cítit, může požádat o pomoc partnera. To může být skvělý způsob, jak se naladit zpět na partnerský sexuální život.

Nemějte očekávání 

Zkuste pustit všechna svá očekávání. Připravte se, že miminko se může kdykoli během vašich společných chvil s partnerem, probudit. A také je normální, že sex už nebude jen v posteli, zapojte představivost - může být kdekoli!
Pozn. při prvních pokusech o sex na sebe skutečně netlačte, jděte klidně krůček po krůčku, dle vašich možností.

Připravte se a využijte pomocníky

Ztlumte světla, místnost provoňte éterickým olejíčkem navozující tu správnou náladu, zapněte příjemnou hudbu a co ještě? Určitě vám může pomoci i prádlo, ve kterém se budete cítit božsky. Ano, chuť na sex teď potřebujeme vyvolat, je potřeba tomu pomoci čímkoli, díky čemu se budete cítit lépe. No a sexy prádlo vám může z role matky, nebo uklízečky pomoci do role milenky velmi snadno. První doteky podpořte voňavým olejíčkem, nebo třeba masážní svíčkou, která vaší vášni dodá ještě větší grády a příjemně vás prohřeje.

Nelekněte se - vlivem hormonů (nebo i přirozenému stresu z prvního poporodního sexu) může docházet k nedostatečnému zvlhčení sliznice pochvy (i přes dlouhou předehru). Nenechte si tím zkazit plány a sáhněte po lubrikačním gelu. Rozhodně je lepší si pomoci, než zkousnout nepříjemné pocity či bolest. Na to zapomeňte! 

Přeji vám všem hodně lásky a vášně. A v případě, že byste toto téma chtěly rozebrat o něco více do hloubky, nebojte se mi ozvat na mém Instagramu

Andrea Kapitánová

Andrea Kapitánová

Porodní dula

Více článků

Jmenuji se Andrea a kromě toho, že jsem povoláním porodní dula, jsem také maminka dvou dětí a partnerka úžasného muže. Miluji naší cestu životem, kdy se každý den něco učíme. Baví mě různorodé tvoření, osobní rozvoj, vaření a samozřejmě i můj obor - porodnictví a vše kolem něj.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat