Menu

Průvodce bezpečným opalováním - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Průvodce bezpečným opalováním

Průvodce bezpečným opalováním

Volný čas
zveřejněno 04.04. 2019
Dana Malínková DANA MALÍNKOVÁ, redaktor
11415x
7 minut čtení

Slunce nám na jednu stranu přináší pocit pohody a je důležitým zdrojem vitamínu D, na druhou stranu může ale také být škodlivé pro naši kůži i celkové zdraví. Snědou barvu kůže si často spojujeme se zdravým vzhledem, ve skutečnosti však opalování způsobuje předčasné stárnutí pleti a zvyšuje riziko různých onemocnění kůže.

Pro účinnou ochranu své pokožky před poškozením slunečními paprsky je důležité vědět, co je to UV záření, jaký je rozdíl mezi UVA a UVB zářením, jak fungují opalovací krémy a současně, jaké druhy kosmetických prostředků jsou pro naši pokožku bezpečné.

Paprsky ultrafialového (UV) záření mohou mít pro naši pokožku celou řadu škodlivých účinků. Jsou hlavní příčinou rakoviny kůže, předčasného stárnutí pleti, změn ve zbarvení pleti, vzniku pih, šedého zákalu a dalších zdravotních potíží. V dlouhodobém horizontu způsobuje intenzivní vystavování pleti slunečnímu záření poškození pleťových vláken, zvaných elastinová. Rozpad těchto vláken způsobuje povadnutí pleti a ztrátu její pevnosti. Na pokožce se snáze dělají modřiny a trhliny, a hůře se hojí. Existují dva základní druhy UV záření – UVA a UVB. Oba mohou zvýšit riziko onemocnění rakovinou kůže, ale každý působí na naši pokožku jinak:

UVA

  • Ozónová vrstva tyto paprsky nepohlcuje a 95 % z nich dopadá na zemský povrch
  • Proniká do hlubších vrstev kůže
  • Může pronikat sklem v oknech
  • Využívá se pro opalování v soláriu
  • Jsou hlavní příčinou vzniku vrásek, poškození volnými radikály a předčasného stárnutí pleti
  • Oproti paprskům UVB jsou 30 – 50 krát četnější

UVB

  • Paprsky částečně absorbuje ozónová vrstva
  • Pronikají do svrchních vrstev pokožky
  • Jsou hlavní příčinou popálenin od slunce
  • Popáleninu způsobí za dobu kratší než 15 minut
  • Poškozuje DNA pleti
  • Jsou silně spojovány se vznikem rakoviny kůže

 

Jaký je váš typ pleti?

Nepříznivým vlivům slunečního záření jsme vystaveni úplně všichni. Nicméně někteří lidé jsou o něco zranitelnější, a to v závislosti na jejich typu pleti, genetických dispozicích a snášenlivosti slunečních paprsků. Škála typů pleti sahá od velmi světlé (Typ 1) až po velmi tmavou (Typ 6):

Typ pleti
Vlastnosti
 
Reakce pleti na slunce
Typ 1
Blond/zrzavé vlasy, velmi světlá až bledá kůže s pihami
 
Kůže velmi citlivá, na slunci se snadno spálí a nikdy se neopálí. Kůže velmi náchylná k poškození, onemocnění melanomem i dalšími typy rakoviny kůže, má tendenci ke vzniku puchýřů a k loupání.
       
Typ 2
Blond/světle hnědé vlasy, světlá až bledá kůže se sklonem k pihám
 
Typ kůže, který se na slunci téměř vždy spálí a velmi málo kdy se opálí. Stejně jako předešlý typ, i tento je značně náchylný k poškození slunečním zářením a ke vzniku rakoviny kůže.
       
Typ 3
Světle hnědé/hnědé vlasy, pleť světle hnědá až olivová
 
Typ pokožky, která se občas spálí, s příslušnou ochranou proti slunci se opaluje středně dobře a postupně.
       
Typ 4
Hnědé/tmavé vlasy, snědá kůže bez pih
 
Spálí se jen vzácně a snadno se opálí do středně tmavého odstínu. Nicméně i tento typ pleti je náchylný k poškození sluncem.
       
Typ 5
Hnědé/tmavé vlasy, tmavá pleť
 
Jen výjimečně se spálí a prakticky vždy se opálí.
       
Typ 6
Velmi tmavé/černé vlasy, černá pleť
 
Tento typ pleti se prakticky nikdy nespálí

Je ochrana před slunečním zářením marketingový trik?

Ruku na srdce, kolik z nás si kupuje opalovací krém na základě hodnoty jeho ochranného faktoru? Zřejmě nás bude většina. Věříme totiž, že vysoký faktor ochrání nás a naše děti účinněji. Oproti všeobecnému přesvědčení lze však říct, že tvrzení o bezpečnosti vysokých OF jsou klamavá. Podle kanadského úřadu pro kontrolu léčiv je uváděná informace o výšce ochranného faktoru nad číslo 50 „ve své podstatě zavádějící“.

Proč?

  1. Myslíte si, že s krémem, který má OF 70, se chráníte jednou tolik, než s opalovákem hodnoty 30? Při správném použití zablokuje krém s OF 30 až 96,7 % UVB záření, zatímco krém s OF 70 až 98,5 %. Jde tedy o nárůst pouze 1,8 % oproti dvojité hodnotě OF. Překvapivé, že?
  2. S krémem vyššího OF máme tendenci zůstávat na slunci déle a méně se mazat, protože máme dojem, že jsme dobře ochráněni. Vysoká hodnota OF však nemá s trváním ochrany nic společného, je důležité aplikovat krém každé dvě hodiny bez ohledu na výšku OF. 
  3. Podle odborníků z americké neziskové a nestranné organizace zaměřené na ochranu lidského zdraví a životního prostředí Environmental Working Group (EWG) jsou v opalovacích krémech s vyšším OF vyšší koncentrace chemických slunečních filtrů než u opalovacích krémů s nižším faktorem.

 

Chemický versus fyzikální – rozdíl mezi dvěma druhy filtrů

Existují dva druhy aktivních složek v opalovacích krémech: chemické a fyzikální (minerální). Každý z nich chrání naši pokožku jiným způsobem. Chemické filtry vstřebávají UV paprsky pomocí chemické reakce na naší kůži, a tak ji chrání před škodlivými účinky záření. Naproti tomu fyzikální (minerální) filtry vytváří na pokožce lokální bariéru, a ta odráží sluneční paprsky.

5 typů jak vybrat bezpečný opalovací krém pro celou rodinu

  • Používejte širokospektrální opalovací krém, který blokuje UVA i UVB záření a poskytuje tak plnou ochranu před slunečními paprsky
  • Ideálně sáhněte po ochranném faktoru 30 (a vyhýbejte se vyššímu než OF 50).
  • Věnujte pozornost složení na etiketách a vyhýbejte se především složkám Oxybenzone a Octinoxate
  • Dejte přednost krémům s minerálními filtry s oxidem zinečnatým bez nanočástic, který tvoří přirozenou fyzickou bariéru před slunečním zářením.
  • Vyhněte se umělým vůním, které dráždí citlivou pokožku, zvláště je-li vystavena slunci.

Spokojené a zdravé slunění přeje Folly

 

Za poskytnutí cenných informací patří dík značce Attitude a ostatním níže uvedeným zdrojům. :)

www.canada.cawww.skincancer.orgwww.ewg.orgwww.epa.gov

Dana Malínková

Dana Malínková

Redaktor

Více článků

Je součást Folly týmu. Říká o sobě, že je normální ženská. Ve skutečnosti nenormálně obětavě vychovává dva budoucí Pastrňáky, nenormálně často má dobrou náladu a nenormálně přirozeně se raduje z úspěchu druhých lidí. Miluje procházky se svým psem a západy slunce v sobotu večer na chatě.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat