Využijte krátkou dobu květenství bezu černého v průběhu června a července a připravte si svůj domácí bezový džem, který vám na podzim bude připomínat slunečné léto.
Co budeme potřebovat
- 15 - 20 květů bezu (sbíráme do plátna nebo utěrky, a nikdy ne po dešti - pyl je to nejdůležitější)
- 1 litr jablečného džusu
- 1 lžíce kyseliny citrónové
- želírovací cukr
- 2 kousky skořice
Jak na to
- Květy bezu zalejeme džusem a necháme v chladu odležet 24 hodin (květy neoplachujeme).
- Druhý den přelijeme přes sítko, a tekutinu přivedeme k varu spolu se skořicí.
- Rozpustíme želírovací cukr s lžící kyseliny citrónové a vše za neustálého míchání vaříme 5 minut. Při vaření se tvoří hustá pěna, kterou je vhodné odebírat.
- Pak už jen naplníme připravené sklenice a postavíme dnem vzhůru.
Jednoduché, výborné a voňavé.
Za recept děkujeme inspirativní Denise Z lesa.