Oživení vaší silvestrovské tabule se hodí každý rok. Společně s báječnou Annou z Recepty pro život jsme si pro vás připravili recepty na dvě delikátní (a přitom jednoduché) pomazánky, ke kterým se budete s radostí vracet i v průběhu roku.
Většinu surovin můžete přes odkazy u receptů koupit přímo u nás na Folly, takže není na co čekat. :)
Pomazánka ze slunečnicových semínek
Suroviny
- 1 hrnek slunečnicových semínek, ideálně přes noc namočených
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce majonézy
- 1/2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička soli
- špetka pepře
Postup
- Semínka rozmixujeme společně s cibulí a česnekem – mixovat doporučuji pomocí tyčového mixéru, zkoušela jsem pomazánku připravit v sekáčku a příliš se nedařilo, tyčový mixér je jistota a měl by to zvládnout opravdu každý.
- Přidáme ostatní ingredience, vše promícháme a máme hotovo.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 434 kcal |
Bílkoviny | 10,2 g |
Sacharidy | 9 g |
Tuky | 38 g |
* Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Věděli jste, že
Slunečnicová semínka dodávají skvělou směs vlákniny, proteinů a kompletních sacharidů, díky nimž získáte stabilní dávku energie a které vám pomohou budovat svaly. Semínka také obsahují hořčík a jsou dobrým zdrojem několika vitaminů skupiny B včetně thiaminu, niacinu, vitabinu B6 a folátu, které vašemu tělu napomáhají přeměňovat krevní cukr na energii. Dále v nich naleznete značné množství tryptofanu, aminokyseliny, již vaše tělo používá na tvorbu serotoninu, který pomáhá regulovat vaši náladu a vaše cykly spánku a bdění. V neposlední řadě jsou slunečnicová semínka dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů mědi, manganu a selenu. Za zmínku stojí především vitamin E, který pomáhá ničit volné radikály, jež poškozují buňky ve vašem těle, podporuje váš imunitní systém, rozšiřuje cévy, v nichž brání tvorbě nebezpečných sraženin, a pomáhá vašim buňkám spolu komunikovat.
Paštika z krůtích jater
Paštika je mnohdy považována za delikatesu, kterou si můžete snadno a rychle připravit i doma. Vyzkoušejte různé druhy jater a masa v kombinaci s dalšími ingrediencemi.
Suroviny
- 0,5 kg krůtích jater
- 1/2 hrnku (cca 120 g) přepuštěného másla
- 1/2 hrnku (100 ml) kokosového mléka
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup
- Játra očistíme.
- Osmahneme na másle společně s rozmarýnem (cca 5 minut).
- Dáme do mixéru, přidáme mléko, osolíme a opepříme a promixujeme.
- Přendáme do sklenic a necháme vychladnout v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 305 kcal |
Bílkoviny | 16,9 g |
Sacharidy | 2,3 g |
Tuky | 27,3 g |
* Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Věděli jste, že
Játra patří mezi živinami nabitou potravinu. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, fosforu, draslíku, zinku, vitamin C a dalších vitaminů a minerálů.