Menu

Recept: Vynikající (nejen) silvestrovské pomazánky - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Recept: Vynikající (nejen) silvestrovské pomazánky

Recept: Vynikající (nejen) silvestrovské pomazánky

Volný čas
zveřejněno 29.12. 2020
Host HOST, expert
1174x
2 minuty čtení

Oživení vaší silvestrovské tabule se hodí každý rok. Společně s báječnou Annou z Recepty pro život jsme si pro vás připravili recepty na dvě delikátní (a přitom jednoduché) pomazánky, ke kterým se budete s radostí vracet i v průběhu roku.

Většinu surovin můžete přes odkazy u receptů koupit přímo u nás na Folly, takže není na co čekat. :) 

Pomazánka ze slunečnicových semínek

Množství: cca 300 g
Příprava: 10 minut 

 

Suroviny

  • 1 hrnek slunečnicových semínek, ideálně přes noc namočených 
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce majonézy
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře

Postup

  • Semínka rozmixujeme společně s cibulí a česnekem – mixovat doporučuji pomocí tyčového mixéru, zkoušela jsem pomazánku připravit v sekáčku a příliš se nedařilo, tyčový mixér je jistota a měl by to zvládnout opravdu každý.
  • Přidáme ostatní ingredience, vše promícháme a máme hotovo.

 

Výživové údaje* na 100 g
Energie 434 kcal
Bílkoviny 10,2 g
Sacharidy 9 g
Tuky 38 g

* Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství. 

Věděli jste, že

Slunečnicová semínka dodávají skvělou směs vlákniny, proteinů a kompletních sacharidů, díky nimž získáte stabilní dávku energie a které vám pomohou budovat svaly. Semínka také obsahují hořčík a jsou dobrým zdrojem několika vitaminů skupiny B včetně thiaminu, niacinu, vitabinu B6 a folátu, které vašemu tělu napomáhají přeměňovat krevní cukr na energii. Dále v nich naleznete značné množství tryptofanu, aminokyseliny, již vaše tělo používá na tvorbu serotoninu, který pomáhá regulovat vaši náladu a vaše cykly spánku a bdění. V neposlední řadě jsou slunečnicová semínka dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů mědi, manganu a selenu. Za zmínku stojí především vitamin E, který pomáhá ničit volné radikály, jež poškozují buňky ve vašem těle, podporuje váš imunitní systém, rozšiřuje cévy, v nichž brání tvorbě nebezpečných sraženin, a pomáhá vašim buňkám spolu komunikovat. 

 

Paštika z krůtích jater

Paštika je mnohdy považována za delikatesu, kterou si můžete snadno a rychle připravit i doma. Vyzkoušejte různé druhy jater a masa v kombinaci s dalšími ingrediencemi.

Počet porcí: 6
Příprava: 5 minut
Vaření: 5 minut

 

Suroviny

Postup

  • Játra očistíme.
  • Osmahneme na másle společně s rozmarýnem (cca 5 minut).
  • Dáme do mixéru, přidáme mléko, osolíme a opepříme a promixujeme. 
  • Přendáme do sklenic a necháme vychladnout v lednici. 

 

Výživové údaje* na 1 porci
Energie 305 kcal
Bílkoviny 16,9 g
Sacharidy 2,3 g
Tuky 27,3 g

* Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství. 

Věděli jste, že

Játra patří mezi živinami nabitou potravinu. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, fosforu, draslíku, zinku, vitamin C a dalších vitaminů a minerálů. 

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat