Menu

Nejjednodušší DIY dezinfekce a tipy pro vaše zdraví - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Nejjednodušší DIY dezinfekce a tipy pro vaše zdraví

Nejjednodušší DIY dezinfekce a tipy pro vaše zdraví

Ekologie
zveřejněno 16.03. 2020
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
2539x
4 minuty čtení

Uzavřené hranice, uzavřené obce, omezení pohybu osob. Když jsme se v lednu začali doslýchat o novém virusu, který řádí v Číně, jen málokdo si dokázal představit, jak rychle tato hrozba může zasáhnout každého z nás. Z té rychlosti a globálního zásahu plyne nedostatek všeho, co slouží k ochraně před tímto onemocněním. Proto dnešek věnujeme tipům, jak si jednoduše pomoct sám, a navíc za rozumné peníze.

Mytí rukou jako pravidlo číslo 1

Nejdůležitější pravidlo je jasné: dodržovat hygienu. Ačkoliv je mytí rukou běžné, dbejte v těchto dnech obzvlášť na to, aby mytí trvalo alespoň 30 sekund a abyste omyli všechny části dlaní. Pokud máte delší nehty, zvláštní pozornost věnujte i těm a nebojte se použít kartáček, který se za ně dostane. To, že byste si rukama venku v žádném případě neměli sahat na obličej zmiňovat ani nemusíme, že ne?



Když už nikde nekoupíte antibakteriální gel...

To, že se dezinfekční prostředky už několik dnů nedají vůbec sehnat a když, tak za přemrštěnou cenu, můžete jednoduše vyřešit i doma. Máme pro vás hned několik variant dezinfekčních sprejů, nebo antibakteriálních gelů podle toho, jaké ingredience máte nebo seženete nejjednodušej. 

Dezinfekční sprej

budete potřebovat: 
1) 80 ml alespoň 60% alkoholu (lékárenského lihu)
2) 30 ml destilované vody
3) 6 kapek éterického oleje nebo tinktury z hřebíčku a levandule 
4) 10 g glycerinu 
(pro ty nejmenší děti je vhodné EO omezit na minimum a přidat max 2 kapky)

Vše míchejte a nalijte nejlépe do lahvičky s rozprašovačem. Sprej můžete používat jak na povrchy, tak na ruce i například podrážky bot po příchodu domů.

Antibakteriální gel

budete potřebovat:
1) 3 lžíce (dávky) lékárenského alkoholu 
2) 1 lžíci (dávku) aloe vera gelu 
3) několik kapek Tea Tree EO

Gel potom doporučujeme používat hlavně na ruce kdykoli nemáte možnost se venku umýt.

Pro fajnšmekry

budete potřebovat: 
1) 75 ml alkoholu
2) 4 ml peroxidu vodíku
3) 1,5 ml glycerolu
4) 5 kapek EO Tea Tree, eukalyptu a skořice
5) destilovanou vodu (doplnění zbytku do 100 ml lahvičky)

Nejprve smíchejte EO s alkoholem, následně peroxid, glycerol a nakonec vodu. Naplňte opět do lahvičky s rozprašovačem a používejte, jak je libo. 

Všechny doma vyrobené dezinfekční prostředky byste měli spotřebovat do pár dnů, nejlépe do tří, proto raději dělejte menší dávky a častěji. Celou výrobu můžete využít i jako zábavu pro děti a zahrát si s nimi na malou chemickou laboratoř. 

A abychom vám ukázali, jak jednoduché to je, výrobu gelu jsme pro vás natočili. 

Mocná aromaterapie

Nejenom že krásně voní, mají pozitivní účinky na psychiku, při nevolnostech a různých zdravotních potížích, ale některé mají i silné protivirové účinky. Mezi ty nejlepší patří Tea tree, eukalyptus, skořice, oregáno, citron, tymián nebo citronová tráva. A jak oleje použít? Doma dejte pár kapek do vonné lampy, nebo v lepším případě do difuzéru. Můžete je ale použít i v autě například díky tomuto malému klipovému difuzéru. Můžete s nimi ale také zvýšit antiseptický účinek při mytí rukou, stačí použít kapku éterického oleje při mytí k mýdlu. Nikdy je ale nepoužívejte na čistou kůži, ale vždy je míchejte buď s nosným olejem, nebo při mytí s mýdlem.
A nezapomeňte, že oleje můžete různě kombinovat. 

#RouškyVšem a jak svoji roušku ještě vylepšit  

Začalo to tím, že se do pražské MHD mohlo pouze se zakrytými ústy a nosem, dnes už je rouška pro nás všechny povinná a je to dobře, protože víte jak se to říká: ,,Moje rouška chrání tebe a tvoje chrání mě.''. Napadlo vás, že i roušky můžete podpořit aromaterapií? Pokud do roušek vkládáte filtry (ať už v podobě Perlanu, papírového kapesníku nebo vložek- vážně, i ty se dají použít), stačí dát jednu, dvě kapky na ty, pokud filtry nepoužíváte, stačí můžete oleje kápnout přímo na roušku a tím ještě více podpořit ochranu. 

Všem přejeme hlavně spoustu zdraví a klidu. Ať už je totiž situace jakkoli špatná, jedno víme jistě, zase bude dobře. A mezitím? Opravte doma co jste plánovali už dlouho, hrajte s dětmi hry, na které běžně nemáte tolik času a hlavně, buďme k sobě ohleduplní. Chraňme co nejvíce sebe i okolí a pomáhejme těm, kteří to mají v těchto dnech nejtěžší. My z Folly tu jsme stále pro vás a snažíme se dělat vše proto, abyste vaše balíčky dostávali včas a co nejvíce bezpečně. Myslíme na vás! 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat