Menu

Co vše byste měli vědět v péči o vaše zuby? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Co vše byste měli vědět v péči o vaše zuby?

Co vše byste měli vědět v péči o vaše zuby?

Krása
zveřejněno 12.05. 2022
Host HOST, expert
3054x
3 minuty čtení

Mít správné pomůcky pro ústní hygienu je stejně tak důležité jako s nimi umět zacházet. Každý z nás je originál, a tak se i výběr těch nejideálnějších pomůcek bude u každého lišit, nicméně základ zůstává stejný. Pojdťe se podívat, jestli v péči o váš chrup děláte nějaké chyby...

Mezi ten patří zubní kartáček a pasta, k prevenci vzniku mezizubního kazu je důležité doplnit rituál hygieny i o mezizubní kartáčky či zubní nit. Na závěr je možné použít ústní vodu nebo škrabku na jazyk. Jak to všechno vybrat a na co si dát pozor?

Jak vybrat kartáček?

Co se týče kartáčku, nejzásadnější části pomůcek na ústní hygienu, jeho hlavička by měla být pro dobrou manipulaci drobná, vlákna šetrná, což znamená měkká a rovně střižená, ideálně na konci zaoblená. Hlavička by měla být hustě osázena vlákny. 

Folly výběr: 

Curanatura Bambusový kartáček Carbon Soft
Officina Naturae Eco-friendly kartáček Soft

Na co dát pozor u výběru pasty?

Z past na zuby můžeme vybírat ze dvou velkých skupin - buď ty s fluoridovými ionty, nebo bez nich. Fluoridové pasty mohou obsahovat až 1500 ppm F- iontů, které umí velmi dobře zacelit počínající zubní kazy na mikroskopické úrovni. Při používání bezfluoridových past je nutné ovládat dokonalou techniku čištění, protože poskytují málo prostoru pro chyby. Pasta by neměla příliš pěnit, tzn. neobsahovat SLS, neměla by být přehnaně brusná (abrazivní) a v neposlední řadě by měla dobře chutnat!

Folly výběr:

Officina Naturae Přírodní zubní pasta citron
Lavera zubní pasta Sensitiv Repair

Nezapomeňte na mezizubní prostory

Protože zubní kaz ani zánět dásně nevzniká jenom na místech přístupných kartáčku, je nutné používat mezizubní kartáčky nebo alespoň zubní nit. Mezizubní kartáčky jsou účinnější v odstraňování mezizubního plaku, ale je nutné znát svou správnou velikost. S výběrem pomůže stomatolog nebo dentální hygienistka. Zubní nit je zdánlivě jednodušší na manipulaci, nicméně hrozí s ní dlouhodobé zraňování dásní, a proto je nutné být při čištění nití obzvlášť šetrný a nit mezi zuby pomalu propilovat, nikoli protlačovat s lupnutím

Ústní voda jako třešnička na dortu 

Ústní voda na závěr čištění je pak příjemnou volitelnou třešničkou na dortu. Sama o sobě nepřispívá k čistotě dutiny ústní, zanechává ale příjemný pocit v ústech a svěží ,,společenský" dech. Ideální je vybírat ústní vodu bez alkoholu, který může dráždit ústní sliznice.   

Folly výběr: 

Urtekram Ústní voda máta sensitive
Officina Naturae Ústní voda koncentrát máta

A co péče o dětské zoubky?

Dětské zoubky si ale také zaslouží péči. Miminku do doby prořezání prvního zoubku není třeba do pusinky nijak zasahovat, naopak necháváme pracovat přírodu, která tam buduje tu správnou mikroflóru. Jakmile ale už naroste první zub, to je okolo šestého měsíce života, je potřeba ho čistit - ideálně dvakrát denně. Pokud v noci pije miminko cokoli jiného než neslazenou vodu nebo čaj (tzn. jakékoli mlíčko, včetně mateřského), pak je třeba čistit i v noci. Použít lze buď klasický malý dětský kartáček a nebo sáhnout po ,,prsťáčku", který dovoluje rodiči o něco jemnější manipulaci v drobných ústech dítěte. Dětská pasta musí především dobře chutnat, slouží zde spíše pro zatraktivnění čištění. U bezfluoridových past je opět potřeba být velmi pečlivý. U flouridových past je nutno vždy vybírat ty, které jsou pro daný věk určené. Výrobci počítají s polykáním pasty dětmi při čištění, proto je zde hodnota F- iontů snížena na bezpečnou úroveň, která ale zároveň chrání.

Folly výběr: 

Jack N'Jill Sonický elektrický kartáček 0-6 let
Jack N'Jill Dětský zubní kartáček Jednorožec
Jack N'Jill Děts zubní pasta Borůvka

Rutina je důležitá 

No a jak na to? Všichni máme určitě svou rutinu, pojďme si tedy zopakovat základy - Dvakrát až třikrát denně, všechny zuby a ze všech stran! Na dvě minuty zapoměňte, zuby zkrátka čistíme do té doby, dokud nejsou čisté - což může trvat i víc než 10 minut. Čistíme malými krouživými až vibračními pohyby s hlavičkou kartáčku nastavenou tak, aby vlákna směrovala mírně k dásni, asi 45°. Pastu nanášíme na kartáček zhruba ve velikosti hrášku. Na závěr použijeme vybranou pomůcku na mezizubní hygienu. Pro dokonalou jistotu o čistotě zubů je skvělé přejet jazykem po zubech, měly by být hladké jako sklenička. 

A teď už nezbývá nic jiného než svým úsměvem odzbrojit každého, kdo ho zahlédne! 

Autorka článku je čerstvá zubařka a maminka, kterou možná znáte z jejího blogu, nebo Instagramu @zblondynyzubarkou.

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat