Menu

Jak chránit pleť před negativními účinky modrého světla? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Jak chránit pleť před negativními účinky modrého světla?

Jak chránit pleť před negativními účinky modrého světla?

Krása
zveřejněno 06.09. 2023
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
574x
3 minuty čtení

O modrém světle, které negativně působí na náš spánek a cirkadiánní rytmus jste už určitě slyšeli. Vyzařují ho displeje našich telefonů, počítačů, i televizí. Napadlo vás ale, že může nepříznivě působit i na pokožku? Může. Modré světlo zrychluje stárnutí pleti a nejen to,... Jak můžete pleť před jeho účinky chránit se dozvíte v článku. 

Pojďme si nejprve říct, co to vlastně to modré světlo je. Nedá se tvrdit, že je pouze škodlivé. Přirozeně modré světlo, které obsahuje sluneční záření, nám pomáhá se zvýšením enerie, zlepšení našich reflexů a také přispívá ke tvorbě serotoninu (který má podíl na tvorbě pocitů štěstí a blahobytu). Pokud první co ráno uděláte je, že necháte sluneční paprsky dopadnout na sítnici oka, mnohem lépe vám to nastartuje den. (Proto také doporučujeme občas vynechat sluneční brýle). Protože je ale doba velmi digitalizovaná a máme obrovský přísun nepřirozeného modrého světla, stává se, že nám toto modré světlo narušuje přirozený rytmus, může zhoršovat kvalitu spánku, ale i stav pleti. 

Co vše v našich domovech vyzařuje modré světlo? 
- monitory počítačů, displeje telefonů a tabletů, televize, světýlka na elektrických spotřebičích, ale třeba i špatné domácí osvětlení (hlavně bílá LED světla), nebo osvětlení z ulice 

Jak může působit modré světlo na naši pokožku?
Modré světlo dokáže proniknout hluboko do spodních vrstev pokožky (do vrstev, které produkují kolagen a elastin). A může tak urychlovat stárnutí pleti, ale i tvorbu pigmentových skvrn. Kromě toho, že do těchto vrstev proniká a narušuje je, může za zhoršování pleti i narušení spánkový rytmus. Ten je pro regeneraci kožních buněk zásadní, takže hodně nepřirozeného modrého záření -> narušený spánkový rytmus -> nevyspání -> snížený výkon a horší nálada -> ale i horší stav pleti.

Co pleti na účinky modrého světla pomůže?
Určitě doporučujeme volit krémy a pleťová séra s obsahem vitamínů C, ale i A, B, nebo E. Pokud ale víte, že u displejů trávíte více času než je zdrávo (a že neznáme asi nikoho, kdo by to tak neměl), nejjednodušší je vybrat si produkty, které jsou přímo určené pro podporu pleti vystavované modrému světlu. Tou jsou například produkty z nové řady Rose Nature od Annemarie Börlind, které obsahují speciální PR³ rostlinný komplex ze tří druhů růží, který pomáhá snížit účinky modrého světla a chránit pokožku před viditelnými stresovými reakcemi jako je zarudnutí. Tento komplex také podporuje detoxikaci buněk, což může pomoci při předcházení předčasnému stárnutí a udržovat pokožku zdravou a svěží.

Co v řadě Rose Nature najdete za produkty?
Osvěžující oční krém, pleťový krém, ochranný sprej (který můžete použít pro osvěžení pleti i kdykoli během dne), čistící pleťový gel, nebo i noční sérum. Všechny produkty dokonale voní po růžích a když jsem ochranný sprej dala s nadšením vyzkoušet kamarádce, objednala jej také. 

Pokud pozorujete, že se vám například zhoršuje spánek, nebo jste nad účinky modrého světla už přemýšleli, určitě nečekejte, až bude hůř. Omezte, alespoň před spaním, sledování telefonu a televize, místo toho sáhněte po knize, kterou si čtěte v ložnici (kde nemáte LED) světlo. A pokud přece jen potřebujete použít telefon, věděli jste, že například na iPhonu si můžete nastavit úplně červený režim? 

 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat