Menu

Recept: Rychlý čočkový salát, který si zamilujete! - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Recept: Rychlý čočkový salát, který si zamilujete!

Recept: Rychlý čočkový salát, který si zamilujete!

Recepty
zveřejněno 31.07. 2020
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
7328x
2 minuty čtení

Čočkový salát. Jeden by řekl, jaká nuda to bude, nezapomeňte ale, že salátům dodává chuť hlavně skvělá zálivka. Jak si během chvilky udělat super dochucený a zdravý salát, který vás v parných letních dnech osvěží, ale i zasytí se dočtete v dnešním článku. 

Spousta lidí vlastně pořád neví, že na Folly už dávno nesežete jenom kosmetiku a ekodrogerii, ale sortiment se postupně rozrůstá i na potraviny (hlavně ty zdravé), ale třeba i talíře a mísy (ty jsou mimochodem dost stylové, barevné a z eko bambusu). Ale pojďme k receptu.

Budete na něj potřebovat: 

- 1,5 hrnku červené čočky
- 1 červenou papriku
- hrst petržele (případně koriandru, ten dodá salátu exotickou chuť) 
- 1 červenou cibuli 
- himalájskou sůl, pepř 

Na zálivku:

- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce octu 
- 1,5 lžíce hořčice 
- 2 lžičky datlového sirupu 



Postup je vlastně úplně jednoduchý. Nejprve si dejte uvařit čočku (podle návodu na obalu). Červená je skvělá v tom, že není potřeba ji předem namáčet a uvařená bude za chvilku. Čočku nechejte vychladnout a mezitím si nakrájejte na jemno cibulku, petržel a na malé kousky červenou papriku. Vše smíchejte ve velké míse a jemně okořeňte solí a pepřem. 

Zálivku vytvořte smícháním všech uvedených ingrediencí dohromady a buď ji dejte přímo do salátu, nebo nechejte, aby si každý dochutil salát sám. Zálivka je úžasně sladko-kyselá a já osobně ji určitě budu dělat častěji. 

A TIP!
K salátu moc doporučuju nějaký výborný celozrný chlebík. A pokud nebude křupavý a čerstvý, nejlepší je osmahnout si chleba na kokosáku. Na kokosovém oleji si dělám chleby i k různým krémovým polévkám a je to boží, zkuste.

A proč salát vyzkoušet? 

- Červená čočka, která je základem celého salátu, má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a je skvěle stravitelná, bezlepková a nenadýmá

- Červená paprika je taky skvělá volba. Věděli jste, že 100 g papriky obsahuje 0,8 b bílkovin, 0,3 g tuku a 2,4 g sacharidů?

- No a červená cibule? Ta je jednak o něco jemnější než bílá a obsahuje více antioxidantů než její světlejší kolegyně.

- Petržel, přetože její výrazné chuti spousta lidí musí přijít na chuť až postupně, perfektně vám očistí krev a nejen díky tomu se řadí mezi takzvané superfoods. 

- Použitý datlový sirup je zdravá a přírodní alternativa jiných sladidel s nízkým glykemickým indexem. Má specifickou chuť, tmavou barvu a konzistenci jako tužší med. Obsahuje spoustu minerálů a vitamín B.

Zkrátka a dobře, salát vám bude nejen chutnat, ale během chvilky vytvoříte opravdu zdravý letní oběd, který si můžete dát o víkendu, nebo ho vzít v krabičce do lednice do práce. Dejte vědět, jak vám chutnal. Dobrou chuť! 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat