Menu

SOS tipy, jak na spálenou pokožku od sluníčka - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

SOS tipy, jak na spálenou pokožku od sluníčka

SOS tipy, jak na spálenou pokožku od sluníčka

Fit
zveřejněno 02.07. 2023
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
379x
3 minuty čtení

Známe to asi všichni. Nebo je mezi vámi někdo, kdo ještě pořádně spálená ramena, nebo nos, neměl? Možná bych se spíš mohla zeptat na vzpomínku, co na těle a jak nejhůř jste se spálili... Příjemné to není ani trošku a často stačí opravdu málo. Zapomenout natřít malý kousek těla, usnout na lehátku, nebo prostě podcenit intenzitu sluníčka. Co vám na bolestivé spálení pomůže, když nemáte po ruce speciální přípravky pro tyto případy? 

Jak tomu předcházet
Nemohu napsat článek o spálené pokožce bez toho, aniž bych připomněla, jak důležitá je prevence. Nikdy nezapomínejme na to, že i sluníčko schované za mraky nás může spálit a že je potřeba nenatírat se pouze ráno, ale nátěr opakovat, ideálně každé 2-3 hodiny podle SPF, které máte. No a pochopitelně čím vyšší ochrana, tím lepší. Sama se ráda natírám SPF 50, protože se potom opálím sice trošku pomaleji, ale krásně hnědá pokožka potom vydrží mnohem déle a opálení je kvalitnější.

TIP: Nezapomínejte natírat ani uši, nohy... a pokud se opalujete na břiše, tak ani spodní stranu nohou, věřte mi, tu totiž spálenou mít opravdu nechcete. 

TIP 2: Děti často natírání moc nemusí. Můžete ale zkusit udělat z toho příjemný masážní rituál a s těmi nejmenšími u toho můžete trénovat jednotlivé části těla. 

Pomoc, kterou budete mít po ruce
Pokud se vám stane, že se spálíte (a ano, stane se to čas od času i těm, co si dávají opravdu pozor), máme pro vás několik tipů na pomocníky, které budete mít možná po ruce, nebo je snadno seženete v okolí. 

1) ochlazování. Hoří to, pálí to, potřebuje to schladit. Jako první pomoc tudíž pomůže samozřejmě chladnější sprcha, koupel či obklady. A taky třeba máta. Mátový čaj (i když bude třeba teplý), tělo z pohledu východní medicíny ochlazuje... ve vedrech či při spálení pokožky proto místo zázvorové limonády určitě zvolte raději třeba tu mátovou.
2) bylinky. Kromě pití máty můžete využít i obklady třeba z odvarů z černého či zeleného čaje. Pokud máte ve své kosmetické taštičce i nějaké oleje, na spálenou kůži je skvělou volbou třezalkový, měsíčkový i lopuchový olej. 
3) pomoc z lednice. Pokud nebudete mít nic jiného, zkuste ty nejvíce spálené části potřtít třeba bílým jogurtem, tvarohem, nebo syrovátkou. 
4) pitný režim. Nezapomeňte doplňovat zvýšené množství tekutin a vyhněte se alkoholu či kofeinu, protože ty mohou naopak tělo dehydrovat a ještě víc pokožku vysušovat. Pokud máte obecně s pitným režimem problém, mrkněte na náš výběr lahví, které vám pití usnadní a ty termo navíc udrží vodu studenou i v létě. 
5) volné oblečení. Pokud se spálíte na dovolené, volte spíše volnější oblečení a samozřejmě se vyhýbejte sluníčku. 

Buďte připraveni předem
Tipy a babské rady, které jsem vám sepsala, vám pomůžou při potížích, kdy nebudete mít nic jiného u sebe, moc vám ale doporučuji se pro tyto případy vybavit alespoň základními produkty. Určitě není od věci mít v kosmetické taštičce produkty s Aloe Vera, které pokožku krásně ošetří a hydratují. Může to být např. gel s aloe vera a mořskými řasami, případně přímo organickou šťávu z aloe vera, tu můžete využít i jako sérum na vlasy, na vlasovou pokožku, i celé tělo. Na ty nejhorší spáleniny mějte měsíčkovou mast, ta se hodí pro celou rodinu při jakémkoli podráždění pokožky. Celkové zklidnění a moc příjemný pocit po pobytu na sluníčku zajistí tělové mléko s obsahem kokosového a monoi oleje a krásně fungují také pleťové vody, třeba tato má navíc kromě hydratace a osvěžení zajistit i krásnější opálení. 

Přeji vám krásné léto, hodně skvělých zážitků a co nejmíň spálených ramen a nosů! :) 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat