Menu

Vánoční pečení bez lepku i vegan - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Vánoční pečení bez lepku i vegan

Vánoční pečení bez lepku i vegan

Fit
zveřejněno 28.11. 2019
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
2315x
3 minuty čtení

Taky každoročně děláte cukroví plné lepku a bílého cukru? A taky potom naříkáte, kolik jste toho zase přes Vánoce snědli? Co to letos zkusit zdravěji? Budete překvapení, jaká to je dobrota a pohostíte i vegany a bezlepkáře!

Na Folly, kde mají nejen eko drogerii, ale i různé zdravé potraviny a svačinky, jsem objednala balík plný super věcí na pečení. V krámu za domem jsem dokoupila pár drobností a zkusila dva recepty, které jsem si zamilovala na první dobrou. A přísahám, že lepší cookies jsem nikdy neupekla a snad ani neochutnala. 

Tak tedy...

Bezlepkové cookies s arašídovým máslem a čokoládou

Nadýchané, křehounké, nepřeslazené a pokud bych je měla popsat jedním slovem, bylo by to GENIÁLNÍ. A pozor, to jsem docela kritická, i k sobě...

Na sušenky je potřeba:

  • půl hrníčku kokosové mouky
  • půl hrníčku kokosového cukru
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 2 vajíčka (VEGAN: Místo 2 vajíček jde použít 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody.)
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu (Pokud nemáte, použijte vanilkové aroma a pokud nemáte aroma,... dejte tam třeba vodu, haha.)
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • čokoláda (Hořká, mléčná, bílá, je to na vás. Já použila mléčnou a vegan.)

PROČ KOKOSOVÝ CUKR?
Klasické bílé cukry neobsahují téměř žádné živiny a tělu dodávají jenom kalorie, kdežto kokosový cukr obsahuje i spoustu tělu prospěšných látek. Mezi nimi například železo, zinek, vápník, draslík, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, a antioxidanty. A chutná jako karamel, mňam!

No a recept je vlastně naprosto jednoduchý. Smíchejte všechny ingredience dohromady. Pokud můžete použít mixér, máte ušetřenou práci, pokud ne, jde to i vařečkou a rukama (vyzkoušeno!). Všechno to pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a až nakonec přidejte čokoládu nakrájenou na kousky (pokud zrovna koupíte čokoládové lupinky, bude to jednodušší). Těsto se vám může zdát trošku mastné, ale to je v pohodě.

Jakmile bude vše pořádně promíchané, začněte dělat z těsta malé kuličky, ty pokládejte na plech s pečícím papírem a nakonec na ně stačí prsty zatlačit a udělat z nich tvar cookiesků.

Sušenky se pečou v troubě předehřáté na 175 stupňů zhruba 7-9 minut (podle velikosti). Že jsou hotové poznáte podle zlatavé barvy a dokonalé vůně, která z trouby půjde. Mňam! Chutnají po arašídech, karamelu a kokosu! Neuvěřitelné! 

Kokosové bezlepkové hvězdičky 

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce ghii (nebo másla)
  • půlku hrníčku kokosového cukru
  • 1 vejce
  • půlku lžičky prášku do pečiva
  • lžičku vanilkového aroma
  • špetku soli
  • půlku hrníčku kokosové mouky
  • 1 1/2 lžíce tapiokové mouky

Proč raději použít ghii než máslo?
Přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny D, A, E a K, mohou ho jíst i lidé s alergií na laktózu a obsahuje kyselinu máselnou, která pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu a působí protizánětlivě.

A postup? S mými recepty je to jednoduché. Zase to všechno zamíchejte, je jedno v jakém pořadí, počkejte 5 minutek, vyválejte a můžete začít vykrajovat (ideální tloušťka je 3-5mm). Tohle těsto nemusí ležet den v lednici, ale můžete ho použít hned. Jen pozor, těsto se poměrně dost lepí, takže ho samozřejmě musíte podsypávat moukou, na to doporučuju použít tapiokovou, jelikož ta kokosová je poměrně hrubá. 

Sušenky pečte, stejně jako cookies, na 175 stupňů cca 8 minutek. Pokud budete chtít, můžete nahoru dát nějakou polevu a sušenky dozdobit. Chutnají jako kokos a karamel, jsou dokonalé!

TIP: A víte co je úplně nejjednodušší cukroví? Vemte datlovou pastu, sezamové semínka, kokos, hrubě namleté kešu nebo pistácie (nebo jiné oříšky co máte rádi) a všechno to smíchejte. Vytvořte hustou pastu, ze které budete mokrýma rukama tvořit kuličky. Ty pak můžete obalit v kokosu, v čokoládě, nebo v kakau. Rychlovka! 

Tak co, vyzkoušíte to letos taky zdravě? Podělte se o svoje recepty a výtvory třeba na Instagramu a označte náš profil @folly.cz ! Těšíme se!

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat