Menu

TESTUJEME : Které oříškové máslo je to nej? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

TESTUJEME : Které oříškové máslo je to nej?

TESTUJEME : Které oříškové máslo je to nej?

Volný čas
zveřejněno 03.03. 2021
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
1169x
4 minuty čtení

Že jsou pro naše zdraví ořechy úžasné už víme. A co takhle zařadit do jídelníčku oříškové pomazánky a másla? A ne, nemyslíme ty přeslazené a nezdravé, které znáte. Mluvíme tady o 100% oříškových máslech a krémech s tím nejluxusnějším složením. Pojďte s námi vyzkoušet testovací Lifelike sadu šesti nejoblíbenějších... mňam!

Nevím jak vy, ale já kdysi ochutnala arašídové máslo a bylo to tak šílené, že jsem se podobným věcem několik let vyhýbala. Na Folly je ale nově lokální a mladá značka LifeLike, která má v nabídce opravdu zajímavé kombinace a hlavně testovací sadu za cca 160 Kč, která obsahuje 6 jejich nejoblíbenějších oříškových krémů. To se hodí jak pro skeptiky jako jsem (byla) já, nebo i pro úplné nadšence do oříškových másel (ano, myslím ty, co je jedí po lžících a kýblech). Vyberete si tak ty nejlepší a nebudete smutní, že jste koupili plnou velikost něčeho, co vám třeba úplně nejede...

A jak že se dají jíst a využít oříšková másla v kuchyni? Já je třeba miluju na čerstvě upečeném banánovém chlebíčku a některé si dám občas jen tak na lžičce, ale mají mnohem širší využití... vsadím se, že některé vás nenapadlo! Co třeba...

1. Do nápojů. Jakékoli vaše oblíbené máslo můžete přidat do vašeho oblíbeného smoothie a teď v zimě doporučuju horkou oříškovou čokoládu. Stačí smíchat horké mléko, čokoládu (kakao/ granto) a přidat oříškové máslo. Nápoji dodá krémovost a super oříškovou chuť, mňam! 
2. Místo majonézy. Pokud budete dělat třeba bramborový salát pro vegany, zkuste místo majonézy použít oříškové máslo. Skvěle v tomto případě poslouží kešu máslo. Toto doporučuju nejdřív vyzkoušet na menším množství, nechutná úplně stejně jako majonéza, samozřejmě... 
3. Na sladké. To je klasika - dají se využít na ovesnou, nebo jinou kaši třeba ke snídani, na různé nepečené dortíky, nebo i na klasické pečení (hlavně do krémů). 
4. Jako dipy. Místo klasické zakysané smetany nebo jogurtu můžete využít třeba mandlové máslo s kapkou citronu, soli, pepře a vody. TIP: Do dipu můžete přidat  rozmixovat i trochu česneku. Ten doporučuju k čerstvému falafelu, nebo pečené zelenině, mňaaaam...
5. Milovníci polévek pozor! Krémové polévky, to je moje... občas je doma děláme místo hlavního chodu, nejraději máme dýňovou - napadlo vás, že ji můžete oříškovým máslem hezky zjemnit? Tady opět skvěle poslouží třeba kešu. 

Ale pojďme k těm konkrétním máslům od LifeLike. V testovací sadě je: 1. Jemný mandlový krém, 2. Jemný kešu krém, 3. Proteinový kešu s kokosem, 4. Lískový oříšek s čokoládou, 5. Karamel Twister, 6. Nugát Twister 

Všechny másla jsem testovala s mojí pětiletou Viktorkou která, nutno říci, je zvyklá si jednou za čas dát Nutelu, proto jsem měla trošku obavy a překvapilo mě, že jí některé krémy opravdu chutnaly! 

Caramel Twister

Ten jsme vyzkoušely jako první a mám pocit, že je jeden ze dvou nejlepších. Viky nikdy žádné oříškové máslo neměla a řekla: ,,Mňam, lahoda!''. Je to mix arašídového másla, kokosového karamelu, odtučněného kakaa s kousky himalájské soli. Má neuvěřitelně jemňounkou konzistenci a pokud byste se báli soli, určitě není proč, nejde tam cítit. Není to ani moc sladké, ani slané, v másle jdou cítit arašídy a je prostě naprosto skvělé. 

Kešu krém 

Znáte kešu. Stejně jako oříšky, má i toto máslo takovou jemňounkou, máslovitou chuť a rozhodně není sladké. Není tolik jemné jako předchozí karamelový twister, ale má v sobě malé kousky kešu, které mezi zuby příjemně křupkají. Obecně je kešu máslo super na použití v kuchyni (v omáčkách, polévkách, pomazánkách...). 

Nougat Twister

Stejně jako karamelový twister má i nugátový neskutečně jemnou konzistenci a krásně teče. Je plný pražených lískových oříšků, kvalitního kakaa a kokosového cukru a díky lískovým oříškům je skvělý nakopávač energie (i pro děti). Chuťově nám nechutnal tolik jako karamelový, ale mně moc nejede ani nugát, jehož chuť v něm jde opravdu cítit.
TIP: Nugátový twister výrobce doporučuje dát do lednice, nebo rovnou do mrazáku. Pokud vaše děti ulítávají na zmrzlině, tohle může být skvělá zdravá varianta! 

Protein Cashew Coconut

Tak tohle! Řadíme ho společně s karamelovým twistrem mezi dvě nejlepší másla z této testovací sady. Tento krém je plný pražených kešu oříšků, kokosu a proteinu, takže díky proteinu ho ocení i sportovci. Mezi zuby jemně křupe kešu s kokosem, což jsou dvě hlavní ingredience, které v něm ucítíte a tahle kombinace je naprosto božská. 

Hazelnut Choco 

Pokud bych měla vybrat jeden krém, který je z této sady nejslabší, byl by to za mě tento. Znáte tu chuť lískových oříšků, je taková nahořklá... a úplně stejně chutná toto. Na druhou stranu lískové oříšky jsou perfektním zdrojem energie a spoustě lidem nahořklá chuť může vyhovovat.

Mandlový krém

Pražené mandle, mňam. A kvalitní mandle, to je láska! Přestože je toto 100% mandlové máslo taky velice jemňounké, má v sobě malé kousky mandliček, které mezi zuby lehce křupají, což je moc příjemná záležitošt. A věděli jste, že mandle obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů?

Suma sumárum, ve všech oříškových krémech jdou cítit opravdu kvalitní suroviny, ze kterých jsou vyrobené. A věřím, že každý si najde to svoje oblíbené, nabídka je totiž opravdu široká. Třeba náš šéf Láďa (kterého znáte z mailů, co vám od FOLLY chodí) si zamiloval Banoffee Twister a trvá na tom, že ho musíme doma taky vyzkoušet (většinou když je z něčeho tak nadšený, stojí to opravdu za to). No a mě ještě moc láká Cookies Twister, ve kterém jsou kousky cookies sušenek, mmm... Takže my s oříškovými krémy ještě určitě nekončíme a vám moc doporučujeme nějaké vyzkoušet. 

No a jak jsme testovaly? Na to můžete mrknout tady!


Krásné dny, vaše Adela 

 

 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat