Menu

Kde a jak můžete využít aromaterapii? - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Kde a jak můžete využít aromaterapii?

Kde a jak můžete využít aromaterapii?

Fit
zveřejněno 26.10. 2023
Adela Kožinová ADELA KOŽINOVÁ, redaktor
502x
0 minut čtení

Aromaterapie zažívá obrovský boom. Pokud vás to nepotkalo a nepohltilo už před lety, vsadím se, že teď si minimálně s tou myšlenkou pohráváte. A pokud ne, po dnešním článku budete. Její využití je totiž opravdu široké a doma se vám ty kouzelné malé lahvičky opravdu neztratí. Sama po nich, obzvlášť v zimním období, sahám i několikrát týdně. 

Co to vlastně aromaterapie je? 
Všichni už nějakou představu určitě máte. Jedná se o metodu terapie, která využívá esenciální oleje (ta malé kouzelné lahvičky). Oleje totiž mohou mít pozitivní vliv na stav naší mysli, na náladu, ale i fyzické zdraví. A jak je využít? Je opravdu spousta možností a některé si dnes představíme.

1) Využití v aroma difuzéru
Asi jedno z nejčastějších využití. Stačí mít kvalitní difuzér (sáhněte opravdu raději po něm, než po aromalampě, ve které se olej hodně zahřívá a často i připaluje, což není dobré). Do difuzéru dáte pár kapek (někdy společně s vodou), které difuzér rozptiluje do prostoru pomocí studené páry (díky tomu si zachová esenciální olej své vlastnosti). 

2) Masáže 
Přidáním několika kapek do nosného oleje (např. jojobový, mandlový, arganový, ricinový olej) můžete zvýšit účinky masáže a pomoci uvolnit svalové napětí, nebo v případě relaxační masáže můžete díky olejům navodit mnohem větší uvolňující a relaxační efekt. 

3) Koupele
Je to stejné jako u masáží. Potřebujete uvolnit svalstvo, mysl, nebo si jen užít trošku větší pocit opravdu luxusních lázní? Oleje pomohou. 

4) Inhalování při nemoci 
Inhalace éterických olejů může pomoci při nachlazení, kašli a dalších respiračních potížích. Je možné použít inhalátor, nebo přidat pár kapek oleje do horké vody a inhalovat páru nad hrncem (s ručníkem přes hlavu, aby nic neuteklo). 

5) Využití při úklidu
Aromaterapii můžete využít i jako přírodní čisticí prostředky. Například citronový nebo tea tree olej může pomoci dezinfikovat povrchy a provonět domov. Přidejte pár kapek do diy octového čističe, nakapte pár kapek do nádoby na záchodovou štětku, nebo na textilní kapesník, který můžete umístit třeba do botníku.

6) Na DIY kosmetiku, svíčky, nebo mýdla
Oleje prostě dokonale voní. Pokud rádi vytváříte, použijte pár kapek oleje do domácích svíček, nebo mydélek. TIP: Na vánoční svíčky je skvělá kombinace oleje skořice, hřebíčku a smrku.

7) Jako přírodní léčení
Říká se, že Tea Tree je přírodní antibiotikum. Tento olej můžete využít například na drobné oděrky, při oparu na rtu, po štípnutí hmyzem, na akné, proti zápachu z úst, nebo přidejte kapku do krému na spálenou pokožku od sluníčka. TIP: Máte děti a ve třídě se jim objevily vši? Brrr, dejte dětem kapku tea tree za ouška - jen pozor, ať olej nepřijde do kontaktu s očima. 

VŽDY DEJTE POZOR NA TO,
že ne všechny oleje jsou vhodné pro každého a většina olejů by se neměla v neředěné formě používat přímo na kůži. Kamarád google vám pomůže, pokud se informaci nedozvíte na konkrétním balení oleje. Určitě ale dejte pozor, pokud máte doma malé děti, v těhotenství, nebo v případě, že trpíte na jakékoli jiné zdravotní potíže.

TIP NA ZÁVĚR!
Pokud chcete s aromaterapií začít, moc vám doporučuji sadu pro první pomoc od Nobilis Tilia, v ní je totiž základ, který budete využívat doma asi nejčastěji. 

Sada pro první pomoc obsahuje:

Levandule - Všestranný olej vhodný k ošetření oděrek, spálenin a kožních onemocnění, zklidňuje a snižuje krevní tlak, pomáhá při bolestech, srdečních a emočních obtížích od arytmie až po deprese, hysterii či nespavost, vhodný v těhotenství a pro děti. Nepoužívejte při nízkém krevním tlaku.
Eukalyptus - Jeden z nejúčinnějších olejů při infekcích dýchacích a močových cest, napomáhá vykašlávání a celkově posiluje, je silně protivirový zejména v oblasti ORL a doporučuje se zejména při akutních a chronických bronchitidách. Nepoužívejte pro děti do 30 měsíců.
Citron - Jeden z nejlepších olejů na celkové pročištění organizmu, rozpouští usazeniny (celulitida, obezita, žlučníkové a močové kameny, cysty, arterioskleróza), stimuluje lymfatický systém, čistí žaludek a střeva (vředy, pálení žáhy), osvěžuje. Nevystavujte pokožku přímému slunci ani soláriu 12 hodin po použití oleje.
Tea tree - Olej je silné přírodní antibiotikum, má široké použití při bakteriálních, plísňových a virových infekcích, může se použít lokálně neředěné k dezinfekci drobných poranění, posiluje imunitu, dodává sebedůvěru a odolnost.
Máta - Snižuje práh bolestivosti, má chladivý efekt a posiluje zažívání (kolika, nevolnost, zácpa, nadýmání) a nervy (migréna, závratě, špatná paměť, koncentrace, vyčerpání), má protiinfekční účinky. Nepoužívejte při srdečních onemocněních, horečce a epilepsii, v těhotenství a pro děti do 5 let.

 

Adela Kožinová

Adela Kožinová

Redaktor

Více článků

Jsem máma nádherné holčičky, která se mi narodila, když mi bylo skvělých 19 let. Původně to vypadalo jako nejhorší věk pro dítě, postupem času se ale ukázalo, že lepší načasování být nemohlo. Taky jsem studentka, studuji religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Několik let se také řadím mezi vegetariány, jsem totiž milovník zvířat, milovník všeho živého...

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat