Menu

Microbiome-friendly aneb bakterie nejsou vždy špatné - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Microbiome-friendly aneb bakterie nejsou vždy špatné

Microbiome-friendly aneb bakterie nejsou vždy špatné

Krása
zveřejněno 06.10. 2023
Host HOST, expert
494x
3 minuty čtení

Trendy v péči o pleť přicházejí a odcházejí. Někdy upoutá naši pozornost konkrétní ingredience jako je například kyselina, retinol nebo jiná aktivní složka, jindy je to celá řada produktů určená k řešení určitého problému. V posledních měsících se beauty svět vrací ke svým základům a vše, co se týká krásné a zdravé pleti, se točí kolem „mikrobiome-friendly“ kosmetiky. Už jste o mikrobiomu pleti slyšeli? Proč bychom se o ten svůj měli starat a jaká kosmetika je k tomu našemu mikrobiomu přátelská? Jen pokračujte ve čtení!

Co je mikrobiom pleti? 
Mikrobiom je vrchní část vaší kožní bariéry. Takový náš vlastní ekosystém plný bakterií, hub, virů a dalších částic, které společně ovlivňují to, jak naše pleť vypadá. Tento mikroskopický svět spojený s naším tělem je zodpovědny za regulaci funkce kožní bariéry, čímž nás chrání před patogeny, toxiny a dalšími environmentálními faktory. Dokáže aktivovat kožní reakce (například hojení ran), komunikovat s imunitním systémem a dokonce ovlivňovat emoce. Mikrobiom je v podstatě životně důležitý pro zdravou funkci naší pokožky. 

Proč bychom se o svůj mikrobiom měli starat?
Mikroorganismy na povrchu naší pleti pracují na ochraně zdraví pokožky tím, že posilují její bariérovou funkci, která brání vnějším agresorům a naopak všechny dobré věci (jako je například hydratace) snadněji drží pod povrchem naší pleti. Může se snadno stát, že používáním nesprávné péče docílíte toho, že bude váš mikrobiom více zranitelný a dostaví se problémy jako je například ekzém, akné nebo jiné záněty kůže. Chcete se tomu vyhnout? Podle odborníků je vaše poslání jediné: chránit svůj mikrobion za každou cenu! Jak? Například používáním kosmetiky, která je „mikrobiome-friendly“.

Jak jsem objevila dekorativní kosmetiku Annemarie Börlind a certifikát „Microbiome certified“
Dost bylo teorie, teď k tomu nejdůležitějšímu… aneb moje zjištění, že i dekorativní kosmetika může být „microbiome friendly“. Nebudu vám lhát, sama jsem na to přišla vlastně díky náhodě, kdy jsem si na Folly objednávala svůj druhý make-up od Annemarie Börling a zaujalo mě označení „Microbiome certified“. To zaručuje, že kosmetický výrobek zanechává kožní mikrobiom nedotknutý a respektuje rovnováhu a rozmanitost pleťového ekosystému. Sečteno podtrženo, když člověk objeví přírodní dekorativní kosmetiku, která mu sedí, neobsahuje parabeny, silikony a jiné látky a pečuje právě o mikrobiom pleti, musí se o to s vámi prostě podělit, no :) 

Co aktuálně najdete v mé kosmetické taštičce od značky Annamerie Börlind?

Jako základ
Když může proti známkám stárnutí bojovat můj oblíbený pleťový krém, proč by to zároveň také nemohl dělat můj make-up? Bio-liftingová aktivní složka plamatky zelné v make-upu Annemarie Börglind Anti-aging podporuje biochemické funkce pokožky a posiluje kolagenovou síť. Navíc poskytuje vyšší krytí, takže je ideální, když toužíte po make-upu, který dokáže zamaskovat vše včetně 4 hodinového spánku díky nové sérii vašeho oblíbeného seriálu na Netflixu :) Mně dokonale vyhovuje odstín Almond.

Hlavně multifunkčně
Kdybych si měla nechat v kosmetické taštičce jediný produkt, pak by to byla tvářenka a rozjasňovač v jednom Annemarie Börlind kompaktní pudr, odstín Sun. Opálená pleť totiž od základu sluší každému. A když budete mít na vaše líčení 5 vteřin zatímco budete stát v autě na křižovatce na červené, spolehlivě funguje i jako perfektní oční stín nebo pomocník při konturování.

Bez kompromisů
Ať už potřebujete zakrýt nečekaný pupínek, barevně sjednotit, nebo každé ráno bojujete s kruhy pod očima, dobrý korektor vám zásadně změní život. A když si při jeho aplikaci ještě neušpiníte prsty a bílé tričko (kdo tohle důvěrně zná), je to win-win situace navíc. Přírodní korektor Annamerie Börlind s aplikátorem má navíc anti-puff efekt, takže můžete od rána předstírat, že se vás nic z výše jmenovaného netýká. 

Mrk mrk
Délka, objem, hustota, tvar, plus snadná a rychlá aplikace… Na trhu najdete nespočet různých řasenek, ale já se držím hesla, že čím blíže k očím, tím spíše chci přírodní produkt. Annemarie Börlind prodlužující řasenka s 3D efektem obsahuje oleje, které napomáhají k udržení pigmentu a zároveň chrání řasy přes vysoušením. Navíc je vhodná i pro nositelky kontaktních čoček a všech, kdo mají citlivé oči. 

Nalíčená nenalíčená
Nude rtěnky patřily mezi bestsellery už loni a své popularitě se těší i letos. Nedivím se! Jen málokterý produkt dokáže snadno předstírat, že takhle jste prostě ráno vstala z postele. Annemarie Börlind rtěnka odstín Nude samozřejmě :) má navíc matný efekt, hydratuje a chrání rty a přirozený odstín díky minerálním pigmentům. 

 

 

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat