Počet porcí: 6 špízů
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut marinování
Ingredience:
1 kelímek bílého jogurtu
2 lžičky grilovacího koření Rub me tender, Sonnentor
sůl
900 g kuřecího nebo krůtího masa
50 ml olivového oleje
1 celá kukuřice
3 velká rajčata
2 jarní cibulky
½ hlávky římského salátu
Dresing:
½ kelímku bílého jogurtu
3 lžíce majonézy (může být vegan)
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
½ hrsti lístků čerstvého tymiánu
Postup:
1. Špejle před grilováním namočte do vody. Rozpalte gril na střední žár (pokud nemáte plynový).
2. V misce promíchejte jogurt a grilovacího koření Rub me tender.
3. V další větší misce promíchejte osolené kuřecí maso s jogurtovou marinádou.
4. Vmíchejte také olivový olej a dejte stranou odpočívat.
5. Mezitím dejte na sucho grilovat kukuřici. Opečte ji ze všech stran.
6. Pak připravte zeleninu na salát. Z rajčat odkrojte vrchní část, poté je rozpulte a vykrojte střed se semínky. Očištěnou cibulku nakrájejte najemno, z omytého římského salátu vykrojte tvrdé stvoly. Poté jej nakrájejte na proužky. Vše vsypte do mísy.
7. Nyní už můžete na namočené špejle navléct kousky kuřecího masa tak, aby byly pěkně blízko sebe. Vložte na gril a opékejte na středním žáru ze všech stran do propečení, alespoň 10 minut.
8. Hotovou kukuřici postavte na výšku na prkýnko a ostrým nožem kolem dokola okrájejte shora dolů zrníčka. Kukuřičné pláty ještě trochu překrájejte na menší kusy a přidejte k zelenině.
9. Dresing připravte smícháním surovin na dresing. Ochutnejte a případně dochuťte octem a trochou sladidla, pokud by majonéza nebyla dost výrazná. Prošlehejte a vmíchejte k zelenině.
10. Hotové špízy podávejte s kukuřičným salátem.
Tip: Zbytky rajčat můžete schovat a využít k vaření ragú nebo do omáčky na těstoviny.