Menu

Recept | Jarní chřestový salát s lučními bylinami a moringa majonézou - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Recept | Jarní chřestový salát s lučními bylinami a moringa majonézou

Recept | Jarní chřestový salát s lučními bylinami a moringa...

Recepty
zveřejněno 11.05. 2022
Bára Nosková Mosorjaková BÁRA NOSKOVÁ MOSORJAKOVÁ, foodstylistka
104x
2 minuty čtení
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 minut
 
Suroviny:
Majonéza 
80-90 ml nálevu z cizrny (veškerý nálev, který v plechovce je)
1 lžíce jablečného octa
1 lžička dijonské hořčice
1 menší stroužek česneku
1 lžička prášku moringy Natu
½ lžičky soli
50 ml extra panenského olivového oleje Bio Iliada
100 ml slunečnicového oleje Bio
 
 
Salát
100 g quinoi
250 ml zeleninového vývaru nebo ½ bio zeleninového bujonu
4 baby okurky 
Sůl
½ červené cibule
4 zelené chřesty
1 hrst jedlých lučních listů (mladé pampelišky, bršlice, jitrocel, květy jetele)
1 hrst mladých hráškových lusků
1 limetka, šťáva
1 lžička extra panenského olivového oleje Bio Iliada
½ zralého avokáda
50 g feta sýra
 
 
Postup:
Majonéza 
1.     Ve vysoké nádobě (např.v odměrce nebo sklenici) připravte majonézu. Vlijte do ní nálev z cizrny, přidejte ocet, hořčici, česnek, moringu a sůl. Několika pulsy tyčového mixéru promíchejte. 
2.     Ve vedlejší nádobě smíchejte olivový a slunečnicový olej. Tuto směs poté tenkým pramínkem přilévejte do směsi z cizrnového nálevu za stálého mixování tyčovým mixérem. Uvidíte, jak směs postupně houstne do krémové majonézové konzistence. Po zašlehání veškerého oleje vložte do lednice. 
 
Salát 
1.     Quinou uvařte dle návodu na obalu v zeleninovém vývaru nebo ve vodě s bujonem. Po uvaření sceďte, načechrejte vidličkou pro uvolnění páry a nechte vychladnout. 
2.     Mezitím překrojte omyté okurky na třetiny a lehce je rozmáčkněte vidličkou tak, aby se narušila slupka a okurky lehce praskly. Dejte do misky, osolte a nechte stranou. Cibuli nakrájejte na nudličky a přisypte k okurkám. 
3.     Z chřestu odkrojte tvrdší konce a škrabkou z něj podélně naškrábejte tenké plátky. Přidejte k okurkám spolu s dobře omytými lučními listy. Nakonec do misky přidejte ještě očištěné hráškové lusky spolu s kuličkami z větších lusků, zakapejte limetkovou šťávou, 1 lžičkou olivového oleje a promíchejte. 
Do mísy nebo rovnou na talíř vsypte vychladlou quinou. Zakryjte vrstvou nasolené zeleniny. Přidejte na kostky prokrájené avokádo, opepřete a zasypejte rozdrobenou fetou. Nakonec ozdobte květy jetele a přelijte majonézou.
 

Autor: Bára Nosková Mosorjaková, IG: bara_noskova_m 

Bára Nosková Mosorjaková

Bára Nosková Mosorjaková

Foodstylistka

Více článků

Foodstylistka a autorka receptů, modelka, máma dvou chlapečků. Účastnice pořadu Masterchef Česko 2019. Dlouhodobě spolupracuje s Albert Česká republika.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat