Doba přípravy: 25 minut, 20 minut pečení
Počet porcí: 20 muffinů
Náročnost: velmi snadné
Suroviny:
10 plátků bílého toastového chleba, na kostičky
150 ml plnotučného mléka
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
sůl
180 g ghí Natu, rozpuštěného
200 g uzeného masa, na kostičky
¼ lžičky muškátového oříšku, může být čerstvě nastrouhaný
2 hrsti čerstvých bylinek, nasekaných (petrželka, pažitka, medvědí česnek nebo mladé kopřivy)
Postup:
1. Kostičky toastového chleba vysypete na plech a v předehřáté troubě na 100 °C horkovzduch nechte 10 minut sušit.
2. Poté vsypte do velké mísy a přilijte mléko. Dejte stranou.
3. Troubu přepněte na 180 °C, horní a spodní ohřev.
4. Bílky se špetkou soli vyšlehejte pomocí šlehače do tuhého sněhu, trvá to cca 5 minut.
5. Žloutky spolu s ghí vlijte k rohlíkům. Přisypte uzené, muškátový oříšek, bylinky, jemně osolte a zamíchejte.
6. Nakonec opatrně a pomalu vmíchejte sníh.
7. Do muffinové formy vyskládejte papírové košíčky na muffiny. Dovnitř nanášejte nádivku lžící tak, aby z formiček přečníval malý kopeček.
8. Pečte 20 minut dozlatova, poté ihned vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Autor: Bára Nosková Mosorjaková, IG: bara_noskova_m