Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
Náročnost: Velmi snadné
Suroviny:
1 větší šalotka, nahrubo nakrájená
2 stroužky česneku, oloupané
400 g mraženého hrášku
Špetka mletého muškátového květu
Sůl
20 g piniových oříšků
1 hrst čerstvé máty, lístky
½ hrsti čerstvého kopru
4 křepelčí vajíčka
40 g přírodního kozího sýra
Čerstvě mletý pepř
4 lžičky černého sezamu
Postup:
1. Na olivovém oleji zpěňte šalotku do sklovata. Vmíchejte prolisovaný česnek a přisypte hrášek. Promíchejte a ihned zalijte 800 ml vody.
2. Přiveďte k varu, přidejte květ a osolte dle chuti. Vařte 10 minut.
3. Mezitím opražte nasucho na středním ohni piniové oříšky dozlatova.
4. Povařený hrášek odstavte z ohně a přisypte bylinky. Pečlivě rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Temperujte, aby polévka zůstala teplá.
5. V malém kastrůlku přiveďte vodu k varu, mírně stáhněte plamen a lžící vložte křepelčí vajíčka. Vařte 90 vteřin, vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Opatrně vajíčka oloupejte.
6. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte rozdrobeným kozím sýrem, sezamem, pepřem, lístky máty a kopru. Nakonec vložte po rozpůleném vajíčku a podávejte.
Autor: Bára Nosková Mosorjaková, IG: bara_noskova_m