Menu

Velikonoční pečení netradičně - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Velikonoční pečení netradičně

Velikonoční pečení netradičně

Recepty
zveřejněno 04.04. 2022
Host HOST, expert
1080x
2 minuty čtení

K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení. Pečete doma beránka, nebo mazanec? Co takhle zdravější a moderní varianta lineckého cukroví a mini mazanců? Anička z blogu receptyprozivot.cz pro vás připravila dva recepty, které určitě zvládnete levou zadní a pochutná si na nich celá rodina. A mini mazance můžete použít i jako výslužku pro koledníky. 

MANDLOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ

 
Suroviny (na přibližně 22 kousků)
 
- 1,5 hrnku (cca 150 g) mandlové mouky
- 1/2 hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky/škrobu
- 1/4 hrnku (cca 50 g) změklého ghí / přepuštěného másla
- 2 lžíce (cca 40 g) medu
- 2 žloutky
- citrónová kůra z 1/4 citrónu
- vaše oblíbená marmeláda na slepování 

Postup

1.       V míse smícháme mandlovou a tapiokovou mouku.
2.       Přidáme máslo, med, žloutky a citrónovou kůru a vypracujeme těsto.
3.       Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Pokud by bylo těsto po vyndání z lednice naopak moc tvrdé, necháme ho chvíli povolit při pokojové teplotě.
4.       Poté necháme předehřát troubu na 170 °C.
5.       Těsto vyválíme mezi dvěma potravinovými fóliemi.
6.       Pomocí vykrajovátek vykrajujeme z těsta kolečka, srdíčka nebo jakékoli jiné tvary, které máme rádi, a klademe je na plech vyložený pečícím papírem.
7.       Pečeme v předehřáté troubě cca 8-10 minut. Jakmile začne cukroví hnědnout, ihned ho vyndáme.
8.       Necháme vychladnout a poté slepujeme marmeládou.
9.       Hotové linecké cukroví necháme ještě pár hodin nebo do druhého dne odležet v lednici.

VELIKONOČNÍ MINI MAZANCE

Suroviny (na 12 mini mazanců)

 na kvásek
- 1/2 hrnku vašeho oblíbeného mléka (např. mandlového nebo kokosového)
- 1 lžíce medu
- 1/2 kostky (cca 20 g) droždí

 na těsto
- 1,5 hrnku (cca 150 g) mandlové mouky
- 1 hrnek (cca 120 g) tapiokové mouky/škrobu
- 1/4 hrnku (cca 50 g) rozpuštěného ghí / přepuštěného másla
- 3 lžíce (cca 60 g) medu
- 2 žloutky
- citrónová kůra z 1/4 citrónu
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli

 na dokončení 
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- vejce na potření

Postup

1.       Mléko ohřejeme na tělesnou teplotu (nesmí být studené, ani příliš horké), rozpustíme v něm med, poté přidáme rozdrobené droždí a necháme tzv. vzejít kvásek (cca 15-20 minut).
2.       V míse smícháme mandlovou a tapiokovou mouku se špetkou soli a nastrouhanou kůrou z citrónu a muškátovým oříškem.
3.       Rozpuštěné máslo smícháme s medem a žloutky pomocí metličky.
4.       Následně smícháme všechny ingredience na těsto a opatrně přimícháme kvásek.
5.       Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě (například nad topením nebo v mírně vyhřáté troubě) asi 1 hodinu.
6.       Po vykynutí necháme předehřát troubu na 170 °C.
7.       Do těsta přimícháme rozinky a těsto poté rovnoměrně nandáme do forem na muffiny. Nebojte se toho, že jsou formy naplněné jen přibližně do poloviny výšky, těsto ještě při pečení nabyde.
8.       Muffiny potřeme z vrchu rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi.
9.       Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20-25 minut, dokud nejsou bochánky na povrchu krásně hnědé.
10.   Necháme vychladnout při pokojové teplotě a můžeme podávat.

Tak co, zkusíte jeden nebo druhý recept? Pokud ano, nezapomeňte se s námi o vaše dobroty podělit na Instagramu a označte nás. Aničce moc děkujeme za skvělé recepty a pokud se chcete podívat i na další, na jejím blogu www.receptyprozivot.cz je toho spousta. Tak krásné Velikonoce! 

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat