K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení. Pečete doma beránka, nebo mazanec? Co takhle zdravější a moderní varianta lineckého cukroví a mini mazanců? Anička z blogu receptyprozivot.cz pro vás připravila dva recepty, které určitě zvládnete levou zadní a pochutná si na nich celá rodina. A mini mazance můžete použít i jako výslužku pro koledníky.
MANDLOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ

- 1/2 hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky/škrobu
Postup
1. V míse smícháme mandlovou a tapiokovou mouku.
2. Přidáme máslo, med, žloutky a citrónovou kůru a vypracujeme těsto.
3. Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Pokud by bylo těsto po vyndání z lednice naopak moc tvrdé, necháme ho chvíli povolit při pokojové teplotě.
4. Poté necháme předehřát troubu na 170 °C.
5. Těsto vyválíme mezi dvěma potravinovými fóliemi.
6. Pomocí vykrajovátek vykrajujeme z těsta kolečka, srdíčka nebo jakékoli jiné tvary, které máme rádi, a klademe je na plech vyložený pečícím papírem.
7. Pečeme v předehřáté troubě cca 8-10 minut. Jakmile začne cukroví hnědnout, ihned ho vyndáme.
8. Necháme vychladnout a poté slepujeme marmeládou.
9. Hotové linecké cukroví necháme ještě pár hodin nebo do druhého dne odležet v lednici.
VELIKONOČNÍ MINI MAZANCE
Suroviny (na 12 mini mazanců)
na kvásek
- 1/2 hrnku vašeho oblíbeného mléka (např. mandlového nebo kokosového)
- 1 lžíce medu
- 1/2 kostky (cca 20 g) droždí
na těsto
- 1,5 hrnku (cca 150 g) mandlové mouky
- 1 hrnek (cca 120 g) tapiokové mouky/škrobu
- 1/4 hrnku (cca 50 g) rozpuštěného ghí / přepuštěného másla
- 3 lžíce (cca 60 g) medu
- 2 žloutky
- citrónová kůra z 1/4 citrónu
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
na dokončení
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- vejce na potření
Postup
1. Mléko ohřejeme na tělesnou teplotu (nesmí být studené, ani příliš horké), rozpustíme v něm med, poté přidáme rozdrobené droždí a necháme tzv. vzejít kvásek (cca 15-20 minut).
2. V míse smícháme mandlovou a tapiokovou mouku se špetkou soli a nastrouhanou kůrou z citrónu a muškátovým oříškem.
3. Rozpuštěné máslo smícháme s medem a žloutky pomocí metličky.
4. Následně smícháme všechny ingredience na těsto a opatrně přimícháme kvásek.
5. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě (například nad topením nebo v mírně vyhřáté troubě) asi 1 hodinu.
6. Po vykynutí necháme předehřát troubu na 170 °C.
7. Do těsta přimícháme rozinky a těsto poté rovnoměrně nandáme do forem na muffiny. Nebojte se toho, že jsou formy naplněné jen přibližně do poloviny výšky, těsto ještě při pečení nabyde.
8. Muffiny potřeme z vrchu rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20-25 minut, dokud nejsou bochánky na povrchu krásně hnědé.
10. Necháme vychladnout při pokojové teplotě a můžeme podávat.
Tak co, zkusíte jeden nebo druhý recept? Pokud ano, nezapomeňte se s námi o vaše dobroty podělit na Instagramu a označte nás. Aničce moc děkujeme za skvělé recepty a pokud se chcete podívat i na další, na jejím blogu www.receptyprozivot.cz je toho spousta. Tak krásné Velikonoce!