Vege burger s pořádnou dávkou grilované zeleniny a mozzarelou. K tomu už jen teplý letní večer, západ slunce, nějakou dobrou limču a je to dokonalé. Jak si takový burger můžete udělat se dozvíte v našem novém receptu.
Vegetariánský burger s mozzarelou
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 střední cuketa
1 velké rajče
sůl, pepř
100 ml olivového oleje
2 lžičky Holy veggie koření Sonnentor
2 hamburgerové housky
2 lžíce bazalkového pesta
1 mozzarella
4 lžíce balzamikového octa
2 hrsti rukoly
Postup:
1. Rozpalte gril na vysoký žár a grilujte na něm papriky v celku asi 20 minut. Potřebujete, aby byly opečené do černa, nebojte se toho.
2. Cuketu nakrájejte na tenké plátky, ty vyskládejte na papírovou utěrku a nasolte. Nechte je odležet asi 10 minut, aby pustily vodu. Rajče nakrájejte na kolečka.
3. Do misky s olivovým olejem vmíchejte koření Holy veggie.
4. Odleželé cukety osušte dalším papírovým ubrouskem a vyskládejte na gril k paprikám, které během grilování otáčejte. Cuketové plátky se budou opékat mnohem rychleji, tak je hlídejte a potírejte olejem s kořením. Jakmile jsou hotové, sejměte z grilu a dejte stranou.
5. Opečené papriky vložte do igelitového sáčku nebo dejte do misky a přetáhněte potravinovou folií. Papriky se zapaří a jejich slupka pak půjde snadno oloupat.
6. Hamburgerové housky podélně rozpulte a na mírnějším žáru z vnitřní strany opečte na grilu, stačí 1-2 minuty.
7. Spařené papriky oloupejte, rozkrojte (pozor, vyteče z nich horká puštěná voda) a zbavte jader. Nakrájejte na plátky.
8. Spodní část bulky natřete pestem a na něj položte 1-2 plátky rajčat. Na ně vložte natrhané kousky mozzarelly a přelijte balzamikem. Poté mozzarellu obložte paprikou, cuketovými plátky, přidejte hrst rukoly a ještě zakapejte zbylým bylinkovým olejem, dle chuti můžete osolit a opepřit.
9. Přiklopte vrchní částí bulky a podávejte.