Menu

Tipy na rychlé a moderní vánoční cukroví část II. - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Tipy na rychlé a moderní vánoční cukroví část II.

Tipy na rychlé a moderní vánoční cukroví část II.

Volný čas
zveřejněno 01.12. 2020
Host HOST, expert
1141x
3 minuty čtení

První díl receptů na cukroví se vám líbil, a tak tu pro vás máme i díl druhý. Prosinec je totiž tady a na pečení cukroví je nejvyšší čas. Všichni nejspíš začínáme s perníčky, ale jaké druhy budou následovat? Pokud si ještě nejste úplně jistí, nechejte se inspirovat recepty od Anny z blogu Recepty pro život. Nás moc baví! 

Marokánky

Na 16 kusů budeme potřebovat: 

- na těsto

- 150 g mixu ořechů a sušeného ovoce podle chuti (například NATU MINI MIX MORUŠE)
- ½ hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce ghí nebo kokosového oleje
- 1 lžíci medu
-1 lžíci tapiokové nebo jiné hladké mouky nebo najemno namletých ovesných vloček
- ¼ lžičky vanilkového extraktu

- na čokoládovou polevu*
- 30 g kvalitní hořké čokolády bez cukru
- 1/2 lžičky ghí nebo kokosového oleje

Jak na to

1. Mix ořechů a sušeného ovoce nakrájíme nožem na menší kousky.
2. Dáme do hrnce společně s kokosovým mlékem, ghí (kokosovým olejem), medem a vanilkovým extraktem.
3. Směs přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Během vaření mícháme, směs rychle houstne.
4. Přidáme mouku, zamícháme a necháme vychladnout.
5. Troubu předehřejeme na 150 °C.
6. Z vychladlé směsi tvoříme jednotlivé marokánky na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící podložkou.
7. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
8. Hotové marokánky necháme zcela vychladnout.
9. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu tak, že ve vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s ghí nebo kokosovým olejem.
10. Vychladlé marokánky poté potřeme ze spodní strany čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladu. 

Čokoládové košíčky s ořechovým máslem 

Na 20 ks mini košíčků bude potřeba: 

- na čokoládu*

- 100 g kvalitní hořké čokolády bez cukru*
-2 lžičky ghí nebo kokosového oleje

- na náplň

- 2 lžíce (cca 30 g) ořechového másla podle chuti
- ½ lžíce kokosového cukru (volitelně)
- lžička ghí nebo kokosového oleje

- sůl na posypání (volitelně)

Jak na to

1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni společně s ghí nebo kokosovým olejem.
2. Připravíme si papírové mini košíčky nebo tvořítka na led. Do každého dáme lžičku roztopené čokolády a necháme pár minut ztuhnout v mrazáku.
3. Mezitím si připravíme náplň z ořechového másla. Můžete ho osladit kokosovým cukrem, který rozmixujeme najemno a prosejeme přes jemné sítko do ořechového másla. Pokud máte máslo příliš tekuté, přidejte ghí nebo kokosový olej a nechte pár minut ztuhnout v mrazáku.
4. Do každého košíčku se ztuhlou čokoládou dáme cca půl lžičky připraveného ořechového másla tak, aby nám na okrajích zbyl vždy kousek místa. Poté zalijeme asi dvěma lžičkami roztopené čokolády. Pokud máte rádi kombinaci čokolády a soli, můžete ještě lehce posypat solí.
5. Necháme opět ztuhnout v mrazáku.

Čokoláda či čokoládová poleva

I tu si můžete připravit také velmi snadno sami ze základních ingrediencí.

Budeme potřebovat (na 100 g čokolády)

- 70 g kakaového másla
- 20 g raw nepraženého kakaa
- 1 lžíce (cca 10 g) kokosového cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu

Jak na to

1. Kakaové máslo roztopíme ve vodní lázni a odstavíme.
2. Kokosový cukr rozmixujeme najemno a přes jemné sítko prosejeme do roztopeného kakaového másla společně s kakaem. Přidáme vanilkový extrakt a vše řádně promícháme.
3. Poté použijeme jako čokoládovou polevu nebo necháme ztuhnout na čokoládu.

I druhou várku receptů připravila Anna z www.receptyprozivot.cz a ještě pořád si můžete pořídit její e-kuchařku, díky které letošní pečení zvládnete levou zadní! Kuchařka je k dostání tady. Krásné a sladké Vánoce! 

Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat