Menu

Úklid na zelené vlně - Přírodní produkty na jednom místě, kosmetika-domácnost

Úklid na zelené vlně

Úklid na zelené vlně

Volný čas
zveřejněno 01.02. 2023
Host HOST, expert
748x
3 minuty čtení

 

Proč si nepřiznat, že udržovat domov v pořádku a čistotě vás neobtěžuje, nebo dokonce baví. V dnešní elektronické době zůstává úklid jednou z mála činností, jejíž výsledky jsou hezky vidět. Pokud ovšem nemáte doma jednoho či více malých neposedů, jimž stačí pár minut na to, aby zmařili vaši snahu, takže můžete nanovo tančit s mopem, odstraňovat otisky prstíků z nábytku, donekonečna vysávat drobečky a vracet věci na své místo. Pozor na posedlost pořádkem, ta se může zvrhnout v psychiatrickou diagnózu, ale běžná pravidelná údržba domácnosti v podobě zátahu proti chaosu a špíně může mít doslova terapeutické účinky.
 
Stop chemii
Koupelna, toaleta a kuchyň jsou místa, kde se nastřádá nejvíc nečistot, které se stávají živnou půdou pro množení bakterií a plísní. A to je přesně to, co správná hospodyňka nedopustí. Sáhne po lahvi s čisticím prostředkem a několika tahy hadříku nebo houbičky odstraní veškerou špínu, případně umyté plochy pro jistotu dezinfikuje antibakteriálním sprejem. Jak snadné, rychlé, účinné a pohodlné! Na trhu je spousta čistidel slibujících okamžitý efekt a lesk jako blesk. Ale napadlo vás někdy podívat se na výčet přísad, které obsahují? Výrobci jsou vůči spotřebiteli vázáni transparentností, takže na každém obalu by měl být uveden seznam všech složek, ale pro většinu z nás představují záhadu, na jejíž luštění nám v zápalu úklidu chybí čas i trpělivost. Často si tak za nemalé peníze kupujeme chemické koktejly chloru, ropných derivátů, umělých barviv a parfémů, které sice fungují na nečistoty, ale zároveň mohou poškozovat naše zdraví ­– dráždí dýchací cesty, oči i pokožku – snižují kvalitu vody a jsou hrozbou pro vodní živočichy. 
 
 
Inspirace ze špajzu
Naše babičky uklízely udržitelně, aniž by kdy přemýšlely o významu slova ekologie. Prostě se řídily selským rozumem a zkušenostmi předávanými z generace na generaci. Místo drogerie měly k dispozici pár osvědčených surovin ze špajzu. Některé používaly samotné, jiné smíchaly s vodou nebo s dalšími kuchyňskými přísadami v odpovídajícím poměru a hned měly v ruce účinného pomocníka. Nedaly dopustit například na bílý nebo jablečný ocet, který má dezinfekční účinky a rozpouští mastnoty a usazeniny. Dobře věděly, že s bakteriemi a pachy si dobře poradí citron a že na odolné skvrny zase skvěle zabírá jedlá soda. Lžička sody pohltí zápach z lednice, pomůže rozpustit mastnotu ve dřezu nebo v myčce. Když ji smícháte s trochou vody, vznikne pasta, která je skvělou alternativou k čisticím přípravkům na hladké bílé plochy, jako jsou umyvadla, vana nebo obklady, a poradí si i s toaletou. Zázraky umí i obyčejná sůl. Misku se solí dejte do trouby nebo mikrovlnky, nechte působit ideálně přes noc, nečistoty povolí a pak je snadno setřete houbičkou nebo hadříkem. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho, protože seznam mistrů na úklid z domácích zdrojů, jejichž sílu objevily předchozí generace, je nekonečný.  
 
          
 
Hledejte žábu
Co takhle udělat změnu v zájmu planety i vlastního zdraví a zkusit letos vánoční gruntování bez chemie? Možná budete postrádat vůni a pěnu, ale nevěřte, že co pění, to čistí. Složky zajišťující pěnivý efekt často patří k těm nejvíce toxickým. A o příjemnou vůni se postará pár kapek esenciálního oleje, které přidáte do vody na mytí podlahy či nábytku. Nemusíte si brát na pomoc jen suroviny ze spíže, na trhu jsou k mání ekologické alternativy na čištění a mytí nejrůznějších povrchů. Mezi spolehlivé bio a veganské pomocníky s biologicky odbouratelným složením patří produkty značky Frosch, které poznáte podle zelené žabky na etiketě. Škála je velmi bohatá, sahá od kosmetiky až po prací prášky a gely, ale protože se bavíme o čisté domácnosti, naším tipem za všechny je Frosch Bio Multifunkční čistič na lesklé povrchy, který se stane vaší pravou rukou při každém úklidovém rituálu. 
 
Volba je jen na vás, ale věřte, že úklid s přípravky, které nezanechávají žádnou ekologickou stopu, vám půjde hezky od ruky a nebude vás stát víc času, energie ani peněz. Ještě váháte?
 
Host

Host

Expert

Více článků

Čas od času nám na náš blog přispěje někdo zvenčí. Hlavně ze dvou důvodů. Hosté nabízejí další pestré pohledy a názory na tradiční témata. Druhou výhodou hostujících redaktorů je odbornost. Ačkoliv se snažíme věcem rozumět v principu a do hloubky, nikdy nebudeme specialisté na vše. Zkušenost a znalost experta z oboru je i pro nás základem pro správná rozhodnutí. Jméno hostujícího autora naleznete vždy v patičce článku.

Chcete přispívat do našeho krasoblogu?

Kontaktovat